Compunerea lui Mihnea, evident, că de-ale mele aţi citit destule. I-am dat unul dintre testele din anii trecuţi de la concursul Evaluare în educaţie şi pentru că m-am amuzat puţin, am zis să v-o arăt şi vouă.

Pe lângă amuzament, desigur că am coştientizat încă o dată, dacă mai era cazul, că trei ani şi ceva de studiu la limba română, nu sunt suficienţi şi… multă vreme mai trebuie să treacă până să putem spune că ştie să scrie corect. Am tot încercat să îi explic că orice text se reia şi se îmbunătăşte, dar răbdarea lui mai trebuie exersată.

Cerinţa compunerii:
Imaginează-ţi că Degeţica se întâlneşte cu Prinţul/Prinţesa Florilor.  Scrie în 12-15 rânduri o compunere în care să povesteşti întâlnirea celor două personaje, folosind cel puţin 5 linii de dialog.
Atenţie! În redactarea compunerii tale vei avea în vedere:
– folosirea construcţiilor :”spiriduş”, „înaltul cerului”, „simfonie de culori”; 
– formularea titlului potrivit;
– îmbinarea povestirii cu dialogul;
– înlănţuirea logică a ideilor;
– respectarea părţilor unei compuneri;
– exprimarea expresivă;
– originalitatea ideilor;
– respectarea regulilor de scriere şi de punctuaţie;
– aspectul scrisului şi aşezarea în pagină a textului.
 
Dragoste la prima vedere

Pecând Degeţica se plimba prin ceruri cu rândunica, văzuseră un alt stol de rândunele. Pe prima

rândunică era Prinţul Florilor. Acesta a început să strige ca psihopatul:

– Atacaţi cu găinaţi! Iar fetiţa avea seminţe de mac la ea şi începu să arunce, pornind lupta.
Prinţul:
– Înainte!
Fata:
– Atacă!
După ce se termină lupta, Degeţica îl întrebă pe prinţ:
– Tu crezi în dragoste la prima vedere?
– Sigur că da! Zise prinţul.
– Hai să ne căsătorim, zise Degeţica.
Şi astfel au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi. 
Din 20 de puncte câte erau prevăzute la acest subiect, i-am acordat 14, fiind chiar indulgentă. Era foarte încântat de expresia lui cea mai amuzantă. În afară de aceasta, care m-a făcut să râd cu poftă ce-i drept, a primit destule observaţii. Pe lângă greşeli şi patru rânduri ce conţin un singur cuvânt, nu a descris deloc bătălia şi nu am priceput cum s-a ajuns la dragostea la prima vedere. Nu înţeleg ce are cu pecând, căci nu este prima dată când îl scrie legat. Şi altele la care nu vrea să renunţe, cum ar fi folosirea cuvintelor gen psihopat, amuzante după încăpăţânata lui părere. 
Şi pentru că suntem la exprimări amuzante, ultima căutare haioasă de pe Google, cu care s-a ajuns pe blog: „cei mai ieftini bebeluşi care fac pe ei”. Cu siguranţă, căuta o jucărie…
Tot la această postare pot încadra o provocare drăguţă, primită de la Loredana despre cel mai iubit personaj din desenele animate ale copilăriei noastre. Chip şi Dale erau favoritele mele, urmate de Popeye Marinarul. Nu ştiu exact de ce, dar nu mi-au plăcut Tom şi Jerry.
 
Mihaela Dămăceanu