Viata este plina de provocari, cresterea copiilor nefiind o exceptie. Chiar nu stiu vreun parinte ce nu a facut pentru copil lucruri absolut de neimaginat inainte de a-l avea.
Cam cum nu intelegeam eu de ce zicea lumea ca nu mai ai timp de tine dupa aparitia copiilor. Pe deasupra, esti si rupt de obosit. Imi pica fata cand auzeam, ma uitam ca la extraterestrii. Nici macar nu credeam, desi nu am discutii cu mincinosi 🙂
De experiente ca cea despre care va voi povesti azi…ce sa mai zic…Peste cel mai negru cosmar…
Nu v-am mai povestit cum au evoluat lucrurile dupa faza din articolul “daca le interzici lucruri copiii chiar le vor face”
Clar primisesem o lectie si fusesem nevoiti sa pricepem ca solutia nu va fi niciodata aceea de a interzice ceva.
Solutia este sa faci tot ce poti pentru a intelege si accepta. Nu doar cand e vorba despre copii, merge si la noi, dar vorbim altadata despre asta.
Dupa esecul incasat cu interdictia am schimbat tactica. I-am comunicat ca are voie sa iasa la desenat cu conditia sa stim INTOTDEAUNA cand merge. De asemenea vrem sa stim unde merge si sa sune cand termina si iese din locul cu pricina, astfel incat sa putem si noi respira si inceta framantarea mainilor si mai ales a emotiilor.
A functionat, slava cerului!
Asa ca ne mai linistisem cuuuumva. Pana cand vad poze ca cea reprezentativa. Si nu e facuta de la ultimul etaj, da? E de deasupra lui, daaa? Scoteam fum pe nas si nu stiam cum sa-l imprastii intr-un mod invizibil si imperceptibil celor din jur.
Mut discutia ca un om civilizat (haha, rad singura de mine) si aflu despre niste locuri.
L-O-C-U-R-I.
Unde nu merge doar el, merg multi. Sunt la moda.
Locurile scary sunt la moda
Din alea parasite, abandonate, uitate, lasate in suferinta…
Sunt mai multe, dar nu pot sa povestesc. Doar despre unul am permisiune. Si inca cu restrictii.
“Ia-o ca pe o provocare, mamiiii.” UUUF.
Deci acesti adolescenti nebuni au obiceiul de a merge in locuri scary pentru a-si satisface nevoile de explorare, de aventura si de incalcare a regulilor. Cam cum este si cu graffiti: revolta tineretii pe batranetul din jur, pe societate, pe scoala…pe tot. Doar ca la graffiti revolta se mai impleteste cu dragostea de culoare si dorinta de a fi observati. VAZUTI de adultii din jur.
Am vorbit despre ele de mai multe ori, am auzit inca doi parinti si….m-am straduit sa inteleg.
Apoi vine o zi. Una in care ma intreaba cupchilul daca vreau sa merg cu el intr-un loc de-ala.
Cum, ce , poftim???? Asa o tacaneala nu am mai facut de foooooarte mult timp. Au inceput sa licareasca toate beculetele din cap, adevarata instalatie de pom de iarna se aprinsese pe acolo.
Ce as putea face in acel loc? O fi sigur? Daca ma papa vreun lup? Sau mai bine zis unul uman?
Dar altfel cum sa stiu ce face baiatul, cat e de sigur prin locurile astea si ce se intampla pe terenurile parasite ale acestui mare Bucuresti?
Mi-am dat stingerea becurilor de alarma si am zis ca e cazul sa nu ratez aceasta ocazie de a-mi intelege mai bine copilul, de a-mi depasi niste limite ale fricii si de a ma apropia mai mult de acest frumos adolescent la a carui formare avem si noi un rol.
Mi-am amintit de revoltele mele, mi-am amintit momentele in care si eu am escaladat acoperisurile tuturor caselor din vecinatate. Eram eu aia? Parca acum nu mai pot sa cred.
Era si ultima zi a vacantei de vara, asa ca in juma’ de ora urcam amandoi in metrou, cu cate un rucsac cu apa si merinde. Merg pe mana lui. Cand revenim la suprafata si imi explica pe unde avem de mers mi se lumineaza cel putin locatia. Este vorba de fostul teren al unei mari foste fabrici. Intamplarea face ca fix aici sa fi stat si eu inchisa niste ore bune prin facultate.
In perioada de practica, un inginer ne plimbase prin toate halele si hatisurile, ne explicase ceva mai multe despre instalatii si apoi ne depozitase intr-un loc sigur, alaturi de niste tomuri cu complicate scheme tehnologice si formule alambicate.
Am ajuns aproape de iesirea din oras, facand dreapta pe o straduta pe care nicio masina nu mai continua a merge. Se termina gardurile si incepe un teren pe care buruienile pusesera deplina stapanire. Destul de departe in dreapta, se vedeau urmele halelor despre care nu mai retineam decat ca fusesera odata intregi.
Intram precaut pe urmele a ceea ce fusesera canda niste alei betonate. Ma napadesc amintiri si nostalgii, imagini ale colegilor, vag imi refac si chipul inginerului impunator cu barba lui neagra si vorba hotarata.
Imi trec prin cap tot felul de intrebari despre destinele necunoscute ale multor colegi de atunci, despre ce s-o fi intamplat cu inginerul acela si despre cum, Doamne iarta-ma, e posibil ca atata teren al orasului sa stea in halul acesta, neiubit si total abandonat.
Unde-s, frate, investitorii astia?
Inima era coplesita de emotie, de revolta imobiliariceasca, un pic patriotica legata de uzinele ce sclipeau candva in soare si de paragina in care au fost lasate. Nu discutam despre eficienta lor economica, doar neintelegeri si tristete.
Dar cel mai tare inima batea de teama. Ce naiba a fost in capul meu sa vin aici? Nu stiu sa estimez distante din ochi. Dar spatiul este imens, buruienile pana la piept si halele dezolant de daramate.
Adica lipsea cate unul din peretii exteriori, uneori si doi.
In interiorul lor se vedea gresia de pe jos si pe pereti mai rezista destula faianta. Foarte colorata acum, nu de la mama ei, ci de la copiii astia, zis si frumosi nebuni.
Mai precis, grafferi. Unii dintre ei sunt adulti si cunoscuti, cum aveam sa aflu acasa incercand sa identific autorii acestor desene.
Ei isi lasa urmele pe acolo, deseneaza de placere si poate, pe undeva, cu speranta ca cineva ii va remarca, descoperi, ajuta.
Printre cioburi, hartii, bile mici si resturi de tuburi din fostele instalatii, intram intr-o hala ce mai avea doi pereti laterali. Asta dupa ce ma chiorasem cu mare grija sa incerc sa ma prind daca cei doi pereti pot pica peste noi. Mihnea tot zicea ca nu. Au fost ei de mai multe ori si locul e foarte sigur.
Daaaa…..Sunt foarte convinsa de asta. Niciun dubiu nu am, cum as puteaaaaaaa?
CONTINUAM ZILELE URMATOARE cu nebunia unui copil si a unei mame. E destul pentru azi, nu vreau sa va rapesc exagerat de mult timp.
Daca aveti experiente similare, ciudate, scary, provocatoare, as fi foarte bucuroasa sa le public aici, caci invatam unii de la altii.
Daca doriti sa va intalniti cu cineva care intelege foarte bine ce-i in mintea si sufletul acestor adolescenti, va reamintesc ca sambata-5 mai 2018, merg la conferinta Oanei Moraru, omul ce mi-a luminat mult drumul spre intelegerea copilului meu.
As fi bucuroasa sa ma intalnesc acolo cu voi si precizez ca anul trecut toata sala era entuziasmata.
Mai multe despre conferinta puteti afla accesand pagina de Facebook a evenimentului, adică aceasta.
Vă mulţumesc pentru că îmi sunteţi alături!
Dacă vă place ce citiţi, dacă vă e de folos sau vă impresionează cu ceva, vă puteţi abona la blog (în casuţa de abonare din dreapta sus) sau puteţi da un like paginii de Facebook a Blogului de familie.
Iar dacă v-a placut articolul, cu un share pe Facebook il puteţi arăta şi prietenilor.
Eu sunt mai ciudata dar in continuare locurile salbatice/interzise ma atrag. O poarta intredeschisa la un santier m-a invitat sa bag capul: acum 14 ani am descoperit cu stupoare ruinele escavate de langa Sala Palatului, devenita astazi un hotel struto-camila – am stat si admirat de acolo minunea, asa cum era: bruta, bine luminata cu reflectoare si cu inginerii cu mainile in shold nestiind ce sa faca. Alta data o gaura intr-un gard la o casa parasita m-a dus intr-un paradis de liliac inflorit. Retezat si dificultatea lui m-a facut sa imi intrec limitele fizice si sa merg 12 ore pe zi cu 10 kg in spate. O straduta pietruita si neglijata m-a adus in niste curti interioare /locuri prin satele franceze pe care nu as putea sa le descriu un cuvinte.
Asa ca te incurajez inca o data sa il lasi – va fi bravura lui. Va fi energia si locul de unde isi va trage inspiratie multi ani. Nu-i transmite fricile tale – desi stiu ca e greu, al naibii de greu mi-e sa le accept si diger…. Mergi, pozeaza, adune aici sa vedem ce a facut. Fa public. You never know!
P.S. stii de pictura murala a lui Brancusi, facut de artistul mural Alexandre Farto ? gandeste-te ca tot asa a inceput.
Il las, draga mea, ca nu prea am incotro 🙂 Curtile acelea interioare din satele franceze m-au facut sa visez. Iar m-a luat dorul de duca din Bucuresti si mai devreme ma gandeam la un sat transilvan. Nu, nu stiam de artistul mural, merg in cercetare 🙂
Mie, noua, copiii de atunci, ne placea sa ne plimbam prin cimitir…. acum nu prea ma impac cu locurile scary, deoarece lucrurile sunt mai nesigure dpdv al sigurantei cuiva…Am si eu un adolescent fotograf caruia ii place sa mearga in anumite locuri mai izolate si bogate ptr foto, insa nu de genul… 🙂
Poate nici nu gaseste asemenea locuri atat de scary :)pe la voi, adica eu asa sper…gandindu-ma la tine! Ar trebuie sa imi trimiti si mie niste poze de-ale lui sau sa le vad pe Facebook. Mi-ar placea si ma bucur sa te „revad”. Multumesc ca ma citesti de atata timp, pup!
https://www.instagram.com/thesollers/
M-am uitat si ma bucur fantastic pentru el(dar si pentru mama, evident). Nu sunt frumoase, sunt de-a dreptul S-U-P-E-R-B-E. BRAVOOOOO. Sa il incurajezi cu fotografia neaparat 🙂 Are mare talent, trebuie sa mai deschid si eu instagramul acesta.
Multumesc mult! Da, l-am incurajat dupa modelul tau de a-ti sustine baiatul care este la fel, foarte talentat! Mult succes si tie, ca mama, dar si fiului, pentru arta! 🙂
Multumesc, draga mea. Succes si voua!
Stii la ce ma gandeam? Ca daca pe Cartarescu l-ar fi tinut mama lui numai de mana ei, n-ar fi ajuns cine e astazi. Si ma mai gandeam ca undeva, in viitor, cand fiul tau va fi un mare artist, acest blog va sta la baza biografiei lui. Doamne-ajuta!
Doamne-ajuta, este un vis care imi place mult. Sa stii ca lucreaza chiar foarte mult de cateva luni incoace si sunt tare bucuroasa. Cu tinutul de mana nu am sanse-mie mi-ar placea:) Am zis merci ca m-a invitat cu el, cu toata frica ce ma cuprinsese…
Eu aș lăsa gândurile despre locurile scary și m-aș bucura enorm doar pentru că a avut încredere în mine și m-a luat copilul cu el. E o foarte mare realizare, poți să fii mândră ca mamă!
Numai bine, dragă Mihaela!
Da, ai dreptate, nu pot sa te contrazic Voi cauta o pilulă contra fricii
in facultate vreo 2 colegi mergeau in cimitir! Au zis ca au invatat mai multe date despre personalitati romanesti asa, decat din carti.
Pt mine e cam mult. Ok, am fost in cimitir la Monparnasse dar pt ca e Sartre si Noica si Brancusi acolo (si altii 😀 ) – stau la cioace, zic, ca nu i-am gasit acasa 😀
Haha, si pentru mine e prea mult. Ma crezi ca nici la Bellu nu am ajuns, desi vreau sa merg acolo 🙂 Dar ziua, altfel e cumplit de scary
ziua si eu, tu ce crezi!!
Da, si Bellu e pe lista, de 15 ani ii fac observatie sotului ca la Bellu nu m-a dus 😀 😀 😀