Bineînţeles că oricât de mult aş vrea să fiu obiectivă, când povestesc despre Mihnea, nu am cum să reuşesc. Dar credeţi-mă pe cuvânt, că are copilul acesta ceva special, că nu sunt singura care o spun.
Exemplul de astăzi este legat de cuvântul bun, şi mi-am amintit aceste întâmplări, pornind de la bucuria pe care am simţit-o ieri, când am deschis pagina de Facebook şi am văzut răsfăţul şi explozia de urări, de acolo. Şi nu scap ocazia de a mulţumi şi pe această cale, tuturor celor ce s-au gândit ieri la mine şi mi-au transmis atât de multe urări, cuvinte bune şi fotografii superbe.
Dar să ne întoarcem la Mihnea!
Nu-mi amintesc să îl fi învăţat noi. Copilaşul acesta, a descoperit singur-singurel, puterea cuvântului bun şi frumos.
Era un băieţel scumpel, în jur de 5 anişori, când m-a surprins prima oară, în sensul acesta. Intrasem cu toţii într-un magazin, care realmente era foarte frumos. Şi-a rotit privirea împrejur şi s-a dus direct la vânzătoare, spunând:”Aveţi un magazin foarte frumos”. Vă daţi seama că a câştigat-o şi în secunda doi, doamna a început să vorbească cu el, acordându-i toată atenţia posibilă.
A continuat aşa, de câte ori a avut ocazia. Sesizase că este un mod de a atrage atenţia sau pur şi simplu spunea ce îi plăcea. Nu ştiu să vă răspund, pentru că nu l-am întrebat. Dar oricum, era sincer, aşa cum sunt copiii. Mi–a plăcut acest mod de comportament şi îl observam cu bucurie, fără a vorbi cu el despre aceasta.
După cum v-am mai spus pe aici, anul trecut în august ne-am mutat în Botoşani. Acolo, nu toate sunt ca în Bucureşti. Am sesizat un alt mod de a trata copiii. Au o atitudine un pic mai conservatoare. Copiii sunt ceva mai puţin băgaţi în seamă şi trebuie să stea în banca lor. Să nu participe la discuţiile şi treburile adulţilor. Bineînţeles, că vorbesc la modul general şi nu toată lumea este aşa. În plus, noi şi în Bucureşti mai surprindeam oamenii, pentru că îl lăsam pe Mihnea să îşi spună părerea, chiar dacă întrerupea discuţiile adulţilor.
În Botoşani, erau două magazine superbe, în apropierea casei noastre. Vindeau flori dar şi orice ar fi putut fi un cadou: decoraţiuni pentru casă şi bijuterii. Interesant conceptul! Nu am mai văzut aşa ceva, dar uneori, având nevoie de amândouă, combinaţia se potriveşte.
Nu aveam nimic de cumpărat, dar totuşi intram să admirăm magazinele, pentru că erau frumoase. Ca de obicei, Mihnea îşi exprimă părerea pozitivă.
Linişte.
Linişte şi indiferenţă.
Se uită la mine.. mă uit la el… ridicăm din umeri şi ne continuam contemplaţia.
Peste câteva zile, intrăm în celălalt magazin pentru a admira şi florile lor. Şi celelalte frumuseţi.
Mihnea le spune şi lor că au un magazin frumos.
Şi iar linişte.
Nu părea el prea afectat. Mai degrabă uimit. Eu, însă, la ieşirea din magazin încep să–i spun copilului că aici lumea este un pic mai altfel şi că, poate ar fi mai bine să îşi schimbe puţin comportamentul, să nu mai participe atâta la discuţiile oamenilor mari(mari şi tari…). Să nu le mai spună chiar tot ce gândeşte.
Dar, parcă ceva nu îmi plăcea şi nu era în regulă!
Aşa că, pe seara îi povestesc lui Mihai întâmplările şi ce i-am spus copilului. După cum mă aşteptam, a spus că e treaba lor cum sunt ei, Mihnea nu face nimic rău.
Corect!!!!!
În această privinţă, în nici un caz nu trebuie să se schimbe copilul, după ei.
A doua zi, pe drumul de la şcoală revin. Îi spun că am greşit şi nu este nevoie să-şi schimbe comportamentul.
“Fii tu însuţi, mami! Cum gândeşti şi cum te porţi tu, este O.K!”
A mai trecut timpul şi a venit decembrie. Cele două magazine aveau nişte decoraţiuni de Crăciun şi vitrine superbe. Ne oprim în faţa lor să le admirăm. Intrăm, şi Mihnea iar spune: “Ce frumos aţi făcut magazinul!”
De data aceasta, surpriză:
“Da? Mulţumim!”
Cum spuneam la început, mi-am amintit aseară de aceste întâmplări, datorită bucuriei generate de explozia de urări pe care am primit–o pe Facebook. Şi m–am simţit extraordinar de bine! Este şi greu să explic cât de bine! Dar sunt sigură că înţelegeţi, pentru că fiecare dintre noi, a vibrat la un compliment sincer. Fiecare ştie ce ecou fantastic există în sufletele noastre, la o vorbă bună.
Şi atunci, rugămintea mea este aceea de a le folosi mai des.
Pentru că, nu de puţine ori, am observat că există oameni care au o reţinere de a spune altcuiva, un lucru bun. O vorbă bună!
Şi m–am întrebat de ce. Pentru că vorbele bune, aduc bucurie. Şi nu înţeleg de ce să refuzi să spui o vorbă bună. Toată viaţa am considerat că este cea mai simplă, dar cea mai eficientă cale, de a face cuiva o mică bucurie. A spune vorba aceea bună, dar sinceră, atunci când gândeşti ceva bun despre un om. Şi a acorda un pic de timp şi atenţie, celor din jurul nostru!
Scriu pe acest blog şi sunt binecuvântată cu cititori care nu au reţinerea de a-mi transmite ceea ce simt când citesc. Şi vă spun eu, că mă simt extraordinar. Că aceste vorbe bune, care îmi sunt oferite cu generozitate, fac mai mult decât orice cadou. Aduc în suflet, o bucurie incomparabilă.
Şi atunci, de ce să nu le spunem?
Închei cu îndemnul de a nu vă reţine aprecierile pozitive la adresa altor persoane, si de a le filtra, cât mai mult posibil, pe cele negative.
Veţi produce o bucurie!
O bucurie, pe care sigur aţi simţit-o şi o cunoaşteţi şi pe care vă rog să o transmiteţi mai departe!
Şi bineînţeles, că primele persoane cu care trebuie să începeţi, sunt copiii, soţul sau soţia şi părinţii noştri!
Apoi, continuaţi în jur!
Mihaela Dămăceanu
Buuna dimineaaaata, drag mea!!!
Ce minunat este cand citesti un mesaj atat de pozitiv, plin de bucurie. Molipsitor…!! Iti multumesc.
Sunt total de acord cu faptul ca vorba dulce, mult aduce…Cunosc bine efectul ei…
Am stat si am cugetat putin la cele scrise de tine catre final, referitor la greutatea de a rosti un cuvant bun cateodata…si cred ca am o posibila explicatie care se poate aplica in unele cazuri…Cred ca a rosti un cuvant bun, un cuvant frumos indica sensibilitate, puritate din partea celui care il spune…si acest lucru cateodata aduce vulnerabilitate si slabiciune in ochii altor oameni…Mi s-a intamplat sa fiu darnica cu anumite cuvinte si atitudini in trecut si ca si Mihnea, am intalnit blocuri de gheata in loc de un raspuns pe masura sentimentelor mele. Am continuat sa fiu eu insami, am fost joviala, deschisa, deoarece in cele din urma, nu se poate sa nu ai ecou in alta fiinta, la fel de dornica de a imprastia bucurie si frumusete prin cuvinte. Este bine sa luptam sa ne pastram doza de puritate si copilarie cat mai mult posibil, chiar daca trecem prin stagiile vietii si devenim adulti, parinti cu griji si probleme. Eu cred ca tocmai acea doza de puritate este cea care ne ajuta cel mai mult in viata sa trecem peste anumite "greutati" si de ce nu, sa vedem viata cu alti ochi. Cu ochi puri, de copil. Am realizat ca avem atat de multe de invatat de la copii, noi ca adulti…Este incredibil cata putere de regenerare are un copil si cat de mult se concentreaza pe pozitiv in stagiile incipiente ale copilariei. Cat de repede uita o suparare, ce uimitor de usor este pentru un copil cu febra mare sa se joace si sa rada, cat de usor le este sa gaseasca bucurii mari in lucruri mici…
Mihnea, cu toate ca nu am avut placerea de a-l intalni vreodata, este un copil special intr-adevar. Nu spun acest lucru din motive subiective, cum bine se poate interpreta. Subiectivitatea prieteniei mele cu mama lui, o consider o rampa de lansare catre observarea si cunoasterea realitatii mai de aproape chiar. Totul in viata este perspectiva curata. Paharul pe jumatate plin, paharul pe jumatate gol sau paharul pe jumatate gol pentru a turna vodka :))))) (mi-am permis o mica gluma, nu am putut rezista).
Total de acord cu indemnul tau, Mihaela!! Asta fac si eu la randu-mi pe pagina mea de facebook: imprastii mesaje pozitive, pline de intelepciune si creativitate. Incerc si sper ca reusesc sa trezesc acel sambure de buna vointa in toti cei care imi sunt prieteni. Nu spun ca nu am prieteni buni, departe de mine gandul, incerc decat sa spun ca, cu totii avem nevoie de cuvinte bune si frumoase! Si ca o completare a acestora, daca sunt insotite si de un zambet venit din interiorul interiorului, taie orice elan de impotrivire. Total dezarmant!
Asa ca, Mihnea, dragul nostru, continua sa fii asa cum esti menit sa fii si cum de altfel ai invatat sa fii de la minunatii tai parinti! Mihaela, de multe ori trimitem mesaje educative copiilor nostrii fara sa ne dam seama, ii educam si formam si cand nu intentionam, deoarece ei sunt cu noi si ne "spioneaza" non-stop. Mihnea este oglinda in care tu si jumatatea ta va priviti. Ce ramane de facut este sa acceptati ca imaginea care va priveste inapoi, este a voastra! Felicitari!
Bună să-ţi fie şi ţie, seara de-acuma, cum îţi este şi inima şi sufletul acesta bun şi pur. Mulţumim pentru felicitări şi te rog să le primeşti şi tu, îndoit! Şi acum să o luăm pe rând, căci tare îmi place schimbul acesta de idei!
Sunt perfect de acord cu tine, că uneori este greu să spui o vorbă caldă, bună şi sinceră, din teamă. Toţi am constatat că, nu numai că nu avem obiceiul prea multor complimente(exceptând bineînţeles ocaziile speciale din viaţa celor din jur)dar nu ştim nici să reacţionâm când le primim. Asta s-a întâmplat la Botoşani, dar nu numai. Nu reacţionăm, de cele mai multe ori, dintr-un blocaj. După cum, frica şi jena blochează, la fel se întâmplă şi cu surprizele pozitive. Dar, exact cum ai zis, şi cum am vrut să transmit şi eu, perseverenţa în pozitivism, dezgheaţă sufletele. Cât priveşte puritatea, candoarea, simţul dreptăţii şi uneori chiar înţelepciunea copiilor, trebuie să-ţi spun că aveam în agenda blogului un articol care se va intitula "Lecţii de la copiii noştri".
Şi tu, şi eu, şi nu numai vom continua să transmitem mesaje pozitive, cu mărturisirea că atunci când vrei să înveţi pe alţii, ajungi să te înveţi şi pe tine. Şi pe măsură ce o faci, începi să simţi efectele benefice şi devii din ce în ce mai convingător. Probleme sunt nenumărate, dar vreau să centrez acest blog, pe latura pozitivă. De aceea am povestit atâtea lucruri bune. Pentru că, eu una m-am săturat să aud doar de probleme, de criză şi de nebuni. Şi ştim toţi că sunt şi lucruri bune în jurul nostru. Bineînţeles, că nu pot să ignor complet problemele, pentru că nu trăiesc pe lună, dar vreau să scriu despre ce mi-a plăcut şi m-a impresionat pozitiv. Mai mult decât despre negativ.
Zâmbetul mi-a scăpat şi îţi mulţumesc că ai menţionat tu. Pentru că zâmbetul nu coexistă cu tristeţea! Nici în tine, nici în cel căruia i-l adresezi!
Probabil că avem şi noi o contribuţie pe acolo pe la puiul acesta mic, drag şi răsfăţat. Şi la răsfăţ! Am glumit şi închei cu un simplu mulţumesc. Da' profund şi sincer. Din străfundul sufletului!
Tocmai am terminata de citit, draga mea si ma pregateam sa apas "Like" comentariului tau…:)))) Sunt teribila…Sau poate este o viitoare idee pentru partea tehnica a site-ului…:))
Sunt fericita ca reusesc sa te bucur prin "micile" comentarii lasate cu nerabdare pe site-ul tau.
Sincer, iti spun ca ma surprinde despre mine un aspect: ma gasesc pentru prima oara in viata mea, cand scriu ceva din suflet si nu trebuie sa folosesc ciorna sau materiale. Gandurile vin siroi, navala la mine si eu nu fac decat sa le astern. E ca si cum nu mai exist fizic decat pentru a scrie, pentru a misca degetele pe tastatura si a respira, iar restul este conectat spiritual si mental la o sursa interminabila de idei, concepte, pareri care se astern aproape singure…
Ai trezit ceva foarte frumos si extrem de viu in mine si pentru asta, nu am destule cuvinte sa iti multumesc, Mihaela!
Inca o data, felicitari pentru toata buna vointa de care dai dovada si pentru ca imparti cu noi intelepciunea si experientele tale de viata.
Cu drag,
R
Şi eu îţi mulţumesc Ramona, pentru că împărtăşeşti cu noi, gândurile, trăirile şi ideile tale frumoase! Mă bucur foarte mult că te-am ajutat să redescoperi plăcerea şi bucuria scrisului. Exact aşa mi s-a întâmplat şi mie! Am descoperit, tot pe net, câţiva oameni care scriau foarte bine lucruri extrem de interesante, pentru mine. De la ei, am găsit alţii, care susţineau că nu este greu să scrii. Şi am început şi eu. Îmi dorisem în copilărie să fac asta, dar credeam că trebuie să faci multe şcoli şi, mai ales, să fii înzestrat cu un anume har. Apoi, viaţa mi-a adus alte dorinţe şi am luat-o pe alte drumuri. Dorinţa de a scrie, a rămas îngropată adânc şi total uitată. Clickul a venit de la acel site, despre care scriam mai sus. Pur şi simplu, m-am aşezat la computer într-o zi, şi am început să aştern ideile. Şi curgeau de undeva, parcă intrasem în priză! Într-adevăr, nu faci altceva, decât să exprimi prin vorbe, dacă poţi şi frumoase, idei care deja există. Apoi, revii încercând să le dai o formă clară şi să le faci să se lege între ele. Elimini ce este în plus, şi gata. Sentimentul din final este uluitor. Ai o satisfacţie extraordinară şi, mai ales o stare de bine, similară unei discuţii cu un bun prieten, sau cu un psiholog, sau cu un preot. Aşa am constatat, pe viu, efectul terapeutic al scrisului. Şi nu mai spun, de bucuria care vine ulterior, când primeşti feedbackul celor ce te citesc. Şi uite aşa, se pare că am găsit, ce îmi place să fac cel mai mult.
Dacă eu sunt persoana care a reuşit să te ajute să descoperi şi tu această bucurie, pot spune că sunt mândră de mine! Keep going! Şi vedem cum facem o şi mai bună colaborare! Un week-end minunat, draga noastră!
ideea de a scrie numai despre lucruri bune este salutara. te felicit pentru aceasta initiativa.
cat despre mihnea, prin scrierile tale parca fac excursii prin viata alaturi de el si invat, invat, invat. e un copil deosebit.
Da, în principal! Uneori mă mai revoltă câte ceva şi nu pot să tac complet. Problemele din învăţământul nostru, le voi mai aborda, precum şi unele probleme pe care le mai avem cu Mihnea. Una dintre ele este învăţarea limbii engleze şi mi-am propus să schimb abordarea. Dar este nevoie să mai studiez eu, metode de predare adecvate celor mici, că nu stau prea bine la capitolul acesta. În rest, ne descurcăm binişor. Mulţumim de aprecieri şi îmi doresc să rămână mereu aşa, sociabil şi comunicativ. M-am bucurat că ţi-a revenit elanul de scris. Blogurile tale sunt un exemplu pentru noi. Te pupăm!