Sursa: Google Images

Am fost foarte bucuroasa cand am auzit ca scad preturile datorita reducerii de TVA. Dupa ani de zile in care am fost astenizati de cresteri continue de preturi, un eveniment invers nu putea decat sa ne bucure. Eram foarte curioasa sa observ impactul si abia asteptam sa ajung in Piata Obor.

Din pacate, reducerile acolo sunt aproape insesisabile. Daca in marile magazine am observat in primele zile ceva reduceri reale, in piata ori nu or fi ajuns, ori nu am fost eu suficient de atenta.

Asadar, am o mica dezamagire, deocamdata.


La carne preturile mi s-au parut a fi aproape exact cele scrise in luna mai. Doar pieptul de pui cu os l-am vazut si cu 12 lei, dar asta intr-un singur loc si acolo mi-a parut a fi oferta saptamanii, nu pretul permanent. In rest, toate erau cam la fel.

– Lpeşte singura deferenta fata de mai era la stiuca. A aparut in cantitate destul de mare, la preturi incepand cu 14 lei/kg. Ar fi bine sa cumpar ceva mai mult in iulie si sa congelez pentru lunile urmatoare. Am mai vrut eu asta si anii trecuti. Pe de alta parte, ultimele dati cand am facut peste baietii mi-au cam strambat din nas. Cred ca ar trebui sa mai caut variante diferite de pregatire, chiar nu vreau sa elimin pestele din meniu.

Deasemenea, branza avea preturi neschimbate, sau insesisabil pentru mine. Am cumparat tot branza de capra, este mai slaba si recomandata de nutritionisti si am consumat-o bine pana acum. Era si la pretul de 16 lei/kg, dar am luat cu 18, mi s-a parut mai buna si mai putin sarata. In rest, branza de vaci, smantana si telemeaua proaspata de vaca erau la 12 lei/kg.  Branza proaspata de oaie costa tot in jur de 18 lei si cea uscata 23 lei/kg.
Zona de legume este cea care ma atrage in piata, acum. Mazarea a disparut, dar este multa fasole verde la  4 lei kilogramul. Cartofii sunt cam 1-2 lei/kg si dovleceii au ajuns pe la 2 lei. Rosiile incep de la 1,5 lei, dar sunt si cu 3. Eu am luat cu 2 lei unele frumoase si cu gust, caci in sfarsit este perioada in care se vand rosii de la noi. Castravetii se gasesc si cu 1-1,5 lei – cumpar la fiecare drum, iar ardeii sunt 2,5, maxim 3 lei kilogramul.
 
– Lfructe era mare belsug de cirese si visine, normal, nu? Dupa ce m-am linistit cu admiterea baiatului, am dat fuga sa iau niste capsune pentru dulceata. Aveam eu ceva teama, dar insistam in mintea mea sa fac macar putina. Luna trecuta capsunele fusesera 5 lei si cu toate ca stiam ca nu voi mai gasi la acest pret, m-am dezumflat cam tare. Erau doar in vreo trei-patru locuri si costau 10-12 lei. La acest pret, pe cuvant ca nu mai are rost munca de a face gemuri si dulceturi, am luat doar sa mai mancam putin inainte de a disparea complet. M-am reorientat. Visinele sunt preferatele noastre in materie de dulceata, asa ca am luat cateva kilograme pentru consum si dulceata, la 5 kei/kg. Nu am facum decat trei borcane mari, ca al patrulea s-a consumat. Sper sa mai fac o tura. Ciresele sunt la 7-8 lei, mari, frumoase si de toate soiurile. A, cele amare costa 20 de lei, sunt cel mai scump soi. Au aparut si caisele. La inceputul lunii erau 8 lei, acum am cumparat cu 6 lei. Surprinzator mi s-a parut sa vad foarte multe piersici pentru vremea aceasta, si mai ieftine decat caisele, ciresele si visinele. Costau 4,5-5 lei si deja am cumparat de doua ori. Sunt si pepeni la 2-3 lei/kg, dar mai mult in supermarketuri decat in piata. Au aparut si fructele de padure. Am luat zmeura cu 12 lei, erau si afine la 30.

Florile din Piata Obor, mi-au parut la fel de scumpe ca de fiecare data, zau ca nu pricep cum sta treaba. Am o problema cu muscatele, nu stiu de ce le tot pierd de doi ani la rand si de aceea mereu urmaresc pretul lor. Oi fi eu total anacronica, dar 25 de lei un ghiveci de muscate, imi pare mult. Oare de aceea nu le-o placea la mine, ca imi par prea scumpe?

Acestea fiind zise, luna iunie este ultima in care scriu acest calendar, am completat un an intreg si mai trec si la alte subiecte. Lunar, voi reciti ce am scris aici si sper sa ma orientez si programez ceva mai bine cu treburile lunii, avand in vedere ca am cele mai avantajoase preturi inscrise in acest calendar al cumparaturilor.

O saptamana frumoasa sa aveti, sa va bucurati de vara si de vacanta!

Mihaela Dămăceanu