S-au dus martie si aprilie in zborul timpului si eu nu am mai postat cumparaturile avantajoase ale lunii. Am fost in piata si am studiul preturilor facut, asa ca nu mai stau pe ganduri si trec repede la subiect, ca sa nu se termine si luna aceasta :))

Primul capitol, din punct de vedere al preturilor mari si impactului lor in buget: CARNEA

Ma bucur sa constat ca preturile la carne cam stau pe loc si le doresc sa faca tot asa mereu! Uite ca nu am mai urmarit inflatia, dar cu siguranta stam bine la capitolul acesta, ca altfel nu erau preturile la fel si nici nu aveam dobanzi bancare de 2 %. Mie una, nici nu imi mai trebuie Institutul National de Statistica, dimpotriva, poate ei or avea nevoie de ajutorul meu :))
 Preturi, da?


– pulpa si cotletul de porc este la 17-18 lei kilogramul, cotletul chiar a scazut un pic;
– ceafa de porc este 19 lei/kg
– pieptul de vitel este tot 14, iar pulpa 22-23 lei/kg
– pieptul de pui dezosat este ca si luna trecuta la doar 17 lei/kg. M-am uitat la Mega si acolo costa doar… 23 de lei, deci si daca as cumpara doar un kg de piept de pui, tot ar merita sa fac drumul pana in Piata Obor.
– pieptul de pui cu os si piele costa 13,5-14 lei.  Ciocanelele erau la 9 lei si puiul intreg – grill, la 10 lei;
– carnea de curcan este in continuare cea mai scumpa, adica: pieptul 28-30 de lei, aripile 12 -14 lei;

hala de peşte a fost foarte aglomerata in toata aceasta perioada. Eu am cumparat macrou din Danemarca (congelat) cu 11 lei/kg, era foarte mult, aproape peste tot. Am mai remarcat ca era din abundenta crap de Dunare – zic ei, la 13 – 16 lei/kg in functie de marime. Stiuca cea mai mica costa doar 12 lei/kg, dar cea mare costa mai mult. Toata luna martie am vazut scrumbie, pretul incepand de la 18 lei. In aprilie era mai putina, iar la ultimul drum am vazut doar la doi comercianti, cu 25 lei/kg. Tot novacul este cel am ieftin, pe la 8-9 lei/kg. Cred ca era si mai demult, dar eu acum am mai remarcat un peste nou – zargan, care costa 15 lei/kg.

si brânza este la aproximativ aceleasi preturi. Branza de vaci este in jur de 12 lei/kg si telemeaua de vaca incepe de la 12 lei. Telemeaua proaspata de oaie costa 18 lei, iar cea uscata 23 lei. Am luat si telemea de capra cu 16 lei/kg;
zona de legume este dominata de verde. Nu ca nu ar fi pe-acolo si cartofi, fasole si alte ieftinaturi sau scumpaturi, dar verdeata este la putere acum: salata verde costa 2-3 lei/capatana, stevia, leurda si loboda, cam 1-2 lei/legatura, in functie de marime. Ceapa si usturoiul le gasim la 1-2 lei/legatura. Varza noua imi pare scumpa la 6 lei/kg, eu una o mai astept. Rosiile si castravetii costa 8-9 lei.
 
zona de fructe este un pic cam saracuta acum. Mai sunt mere, dar cele frumoase costa cam 3,5 lei/kg iar perele cam 8 lei. Portocale am mai vazut, dar sunt seci si fara gust. Bananele s-au scumpit, costa 6-7 lei/kg. Primele capsune au venit la pretul de 13-14 lei, eu mai astept un picut.

– am tot vrut sa va scriu ca de la un timp ma uit si la flori. Nu stiu daca am dreptate, dar mi se pare ca se speculeaza mult dorinta oamenilor de a avea flori. Un ghivecel cu o muscata, costa 10 lei, iar o paraluta, o panseluta, un firicel de orice mica floricica costa 2 lei.

Mihaela Dămăceanu