Blog

  • Casa din garaje

    casa din garaje

    Am citit recent despre o tanara designer din Marea Britanie care si-a facut o casa din garaje. Mi-a placut foarte mult interiorul, caldura si luminozitatea pe care a reusit sa le aduca in casa, motiv pentru care va voi arata fotografiile in postarea urmatoare.

    Am o deosebita admiratie pentru oamenii cu idei aparte si mai ales pentru cei care le si aplica. Ideea casutei din garaje nu am vazut-o acum prima oara. In urma cu vreo doi ani am descoperit la Irina , articolul despre casuta de criza din garaje de beton, dar ea o scrisese cu mult timp inainte.

    Si la noi tot un tanar a fost cel care si-a facut in apropiere de Bucuresti o casuta din doua garaje de beton. Andrei a facut o camera, baie si bucatarie, plus posibilitatea unei camere la mansarda, cu un cost de aproximativ 3.500 – 4.000 euro, in conditiile in care avea terenul  si a luat gratuit garajele de la bloc. Mai multe detalii si fotografii, vedeti in articolul Irinei, eu mai preiau doar poza „punctului de pornire”.
    casa din garaje
    Cu un proiect de locuinta construita din cinci garaje, arhitectii Cristina Constantin si Cosmin Pavel au fost premiati in 2012 in cadrul Bienalei Nationale de Arhitectura. Prin alaturarea artistica a celor cinci garaje, a rezultat o casa cu o suprafata de 80 mp. Unele surse indica un pret de 20.000 euro, fara teren, bransamente si gard, in timp ce altele afirma 60.000 euro (cred ca totalul).

    Casa din garaje se afla in Bragadiru si este locuinta personala a celor doi arhitecti. Am selectat cateva fotografii de pe site-ul bnab.ro.

    casa din garaje

    casa din garaje 13

    casa din garaje 15

    casa din garaje 17

    casa din garaje 16

    casa din garaje 14

    Inchei acum prezentarea acestei idei interesante, cu speranta ca nu o veti lua ca pe o invitatie la o asemenea constructie, daca nu va place ideea 🙂 Pe mine ma luasera un noian de ganduri, acum sunt calma si imi dau seama ca astfel de decizii se iau cu multa analiza. Nu mai vorbesc de resurse 🙂

    Dar ideea este foarte inedita si atractiva.

    Un sfarsit de saptamana cu soare in suflet si afara, cu vise calduroase si idei de rumegat!

    Mihaela Damaceanu

  • Hanul cu tei, farmec si culoare

    hanul cu tei 1
    Hanul cu Tei este unul dintre locurile mele preferate, cu mult timp inainte de a merge dupa materiale de pictura si desen. L-am descoperit intamplator, pe vremea cand puzderia magazinelor Lipscaniului etala tuluri voaluri si crinoline de mirese, mai mult sau mai putin prafuite. Nici vorba pe atunci, de eleganta de astazi si de cafenelele titirisite, cu flori rosii si palmieri exotici, ticsite pe micile stradute ale Centrului Vechi. Intrand in Hanul cu Tei, parca te intorceai in timp. Lungul culoar – a fost inclus in nomenclatorul strazilor – dintre Lipscani si Blanari, avea pe mijloc banci artizanale din lemn, ce se asortau perfect cu piatra caldaramului si cu ferecaturile usilor negre ale galeriilor de arta si antichitati.
    Cam asa ceva:
    hanul cu tei 2
    sursa
     Lipseau teii ce au dat numele locului, dar era mai usor ca acum sa-ti plimbi imaginatia printr-un taram si un timp in care negutatorii tuturor natiilor isi adaposteau aici, pretioasele matasuri, argintarii si blanuri, intre drumurile lor spre Lipska, Viena, Atena sau Istanbul.
    Acum este prea inghesuit de mesele cafenelelor, dar tot imi face placere sa merg.
     hanul cu tei 3
    Cuvantul han provine din persana si inseamna „casa de gazduit si ospatat calatorii contra cost”, zice Wikipedia. Hanul cu Tei dateaza din 1833 si a fost construit de doi negustori bogati ai Bucurestiului, Anastasie Polizu si Stefan Popovici. Au ridicat doua corpuri separate intre ele printr-o curte interioara cu tei. Sa fi fost micuti teii, nu prea stiu unde incapeau in peisaj 🙂 La parter au facut pravalii cu obloane masive, sus erau camere cu geamlacuri mici din lemn, iar in pivnitele boltite ale subsolului intrau pretioasele incarcaturi ale celebrilor negustori, cum ar fi Niculae Kiriloff ce facea comert cu blanuri din Rusia.

    hanul cu tei 4

    Dupa mica plimbare in timp, va propun sa revenim in vremurile noastre si sa vedem o parte din fotografiile dupa care era gata sa plang. Asa cum lesne se poate observa, locul are mult farmec si fara matasurile si argintariile vremurilor trecute. Este si acum o mica desfatare a sufletului, pentru ca tot lucruri pretioase gasim si astazi. Sunt panze pline de culoare si sensibilitate, sunt lucruri incarcate de istorie si emotie, sunt locuri din care o parte a artistilor Bucurestiului isi iau cele necesare muncii lor.
    hanul cu tei 5

    hanul cu tei 6

    hanul cu tei 7

    hanul cu tei 8

    hanul cu tei 9

    hanul cu tei 23

    hanul cu tei 13

    hanul cu tei 14

    hanul cu tei 15

    hanul cu tei 16
    hanul cu tei 17
    hanul cu tei 18
    hanul cu tei 19
    hanul cu tei 20
    hanul cu tei 21
    hanul cu tei 22
    hanul cu tei
    Aceasta postare participa la Miercurea fara cuvinte.
    Mihaela Damaceanu
  • Din fericire…

    …nu mi-am pierdut fotografiile. Nu ca ar fi ele cine stie ce extraordinare opere de arta, dar sunt ale mele, am muncit si unele chiar imi plac. Si as fi ramas si fara fotografii pentru trei-patru saptamani de acum incolo, ceea ce mi-ar fi blocat serios blogul…Era pacat sa pierd fotografii ca aceasta, nu?

    DSC_0062

    Deci computerul a fost rezolvat, am schimbat sursa si un dvd-driver si pozele sunt intregi si la locul lor.

    De miercuri reincep sa postez dupa programul obisnuit.Va voi arata un loc din Bucuresti ce imi este foarte drag, voi relua meniurile saptamanale, am cateva idei despre case mai altfel…si incepem pregatirile de sarbatori. Incetisor. Cu lista de treburi, cea de cadouri si un program de curatenie care sa nu ma scoata din circuit. Sper.

    Pana atunci ne gandim la Haloween, mai intai. Mihnea va pleca in prima lui excursie ce va include si o noapte in deplasare. Am emotii, desigur, dar stiu ca prin toate acestea trebuie sa trecem. Ti se cam strange stomacul prima oara, la fiecare activitate a copilului, numai mama sa nu fii 🙂 Si batraiora oleaca si cu un singur copil, deh. Petrecerea de Haloween va avea loc in excursie, dar tot vrea sa ciopleasca dovleci. Si ca veni vorba, stiti voi de unde se pot lua cutite speciale de dovleci, din acelea cu care poti taia tot felul de modele interesante?

    In alta ordine de idei, daca tot am lipsit o saptamana, m-am gandit sa fac o treaba mai serioasa, asa ca am vrut sa verific un program de mese economice prezentat in revista „Libertatea pentru femei -Retete”. Au ei o rubrica in care prezinta 6 feluri de mancare la un pret total care se invarte pe la 85-90 lei. Ca sa-mi reintru putin in mana, am zis sa testez apele cu ceva mai usor.

    Chiar este mai usor sa preiei retetele cu tot cu lista de cumparaturi si doar sa le faci. Asa ca am gatit aproape tot ce pusesera ei acolo si am cumparat dupa lista lor. Zau ca nu-i rau. Banii au fost foarte aproape de ce au socotit ei, singura observatie este ca la mine cele 6 feluri ajung doua zile, pentru ca intre ele sunt si doua dulciuri. Dar mi-a placut exercitiul, este primul pas sa reincep si eu sa concep meniuri ieftine, bune si rapide, ca mi-au crescut pretentiile, deh. O poza cu ceva din bucatele preparate:

     

    retete libertatea 010

    O saptamana frumoasa, dragele mele!

    Mihaela Damaceanu

  • Ca lunea

    ca lunea

    M-am trezit tare greu dimineata aceasta si ma tot gandesc ca nu degeaba se spune ca lunea nici iarba nu creste. Am avut un week-end fara spor, m-a chinuit o raceala, dar partea cea mai enervanta din toate, a fost ca nu am avut acces la computer, intrucat joi seara a inceput sa scoata fum. Da, da, la propriu. Iesea fum din el, a umplut toata camera, desi Mihnea l-a oprit imediat. Am vorbit cu cineva sa vina sa se uite la el, ne-a spus ca daca suntem foarte norocosi, s-a dus numai sursa.

    Sper din suflet sa fie asa, alfel pierd toate fotografiile de anul acesta, printre care si unele pregatite pentru viitoarele postari si pentru alte proiecte. Ma bucur de nu mai pot, atat de tare, ca nici nu pot sa va explic 🙂 Pana la urma, omul a avut o urgenta medicala, astfel incat nu a mai putut trece pe la noi si il asteptam astazi.

    In alta ordine de idei, tot vreau sa reincep meniurile saptamanale si am cateva idei interesante. Avand in vedere surprizele ca cea despre care v-am povestit, dar si altele, precum si unele cheltuiele cam extravagante din ultima vreme, se impune sa mai fac niste exercitii de genul meniurilor saptamanale de 55 lei si nu ar strica sa mai caut ceva surse de castiguri suplimentare.

    La fel de bine mi-ar prinde sa ma apuc de slabit, tot citesc cu admiratie cum a slabit Dana 37 kg si eu nu pot nici 2-3 sa dau jos. Poate ar trebui sa ma scutur putin si sa FAC ceva, nu doar sa citesc despre asta, despre una si despre alta.

    Si poate ar fi cazul sa va spun si cate ceva bun, ca de rele, enervari si frustrari suntem toti satui!
    Saptamana aceasta se anunta mai buna, am programat cu bucurie o intalnire pe care o astept demult si sper sa se rezolve o problema ce m-a macinat tot anul. Si am gasit in telefonul propriu si personal, o poza mai jucausa, ca sa ne mai bine dispunem 🙂

    Ei, cam asta am vrut sa va spun, de fapt m-am invartit atata si nu v-am scris esentialul. Daca nu ma mai vedeti pe-aici, inseamna ca treaba cu computerul personal este groasa si nu am putut sa o remediez azi.

    O saptamana frumoasa sa aveti!

    Mihaela Damaceanu

  • Mancare bulgareasca cu carne

    mancare bulgareasca cu carne 1 A doua reteta despre care am povestit in articolul timpul de gatit este mancarea bulgareasca cu carne sau un fel de friptura cu legume, acoperita cu un strat exterior din iaurt, ou si branza, al carui gust mi s-a parut interesant si care a avut mult succes in casa. Pe aceasta am repetat-o de inca doua ori, motiv pentru care ma mandresc si cu poze 🙂

    Au fost cateva motive pentru a o alege, printre care stratul de care va spuneam, consistenta ei si desigur, timpul de preparare de doar 15 minute. Mi-a trecut faza cu timpul de gatit, asa ca nici nu am mai incercat sa cronometrez ceva 🙂


    Insa, un lucru este cert: cand stii reteta pe de rost pentru ca ai mai facut-o de cateva ori, totul merge mai repede.

    Si cum vorba lunga este saracia omului, trec la treaba, dar nu inainte de a va preciza sursa: tot Libertatea pentru femei nr. 26 sau linkul: libertateapentrufemei.ro/articol/mancare-bulgareasca-47992, pe care am mai modificat-o putin, pe ici pe colo.

    Ingrediente:

    – 750 g cotlet de porc, fara os;

    – 2 ardei grasi, verzi, sau rosii, sau combinati;

    – 2 cepe mari – albe sau rosii, iar va las sa aleget;

    – 2 rosii mari, carnoase si de gradina, daca se poate;

    – 200 ml vin rosu;

    – 100 g de unt.

    Pentru stratul exterior:

    – un pahar  mare de iaurt;

    – 100 g branza telemea (in reteta din revista era branza feta );

    – un ou;

    – piper si sare.

    Mod de preparare:

    1. Cotletele de porc se taie in fasii lungi si ceapa se taie pestisori si se calesc in unt cu sare si piper.

    2. Ardeii se taie fasii iar rosiile decojite in cuburi putin mai mari si se adauga in vasul cu carne si ceapa.

    3. Peste cateva minute se pune si vinul si se introduce la cuptor pentru 45 de minute. Daca este nevoie, completati cu putina apa, de la inceput sau pe parcurs, astfel incat carnea si legumele sa fie usor acoperite de lichid.

    4. Se amesteca toate ingredientele pentru stratul exterior si se adauga peste friptura din tava. Se mai coace timp de 15 minute pentru gratinare. Se serveste calda sau rece.

    mancare bulgareasca cu carne 2

    Pofta buna!

    Mihaela Damaceanu

  • De la tara

    De la tara, de la noi…unde totul este molcom si  dulce.
    Este doar o bucata de teren, intr-un sat moldav. Un loc mare si plin de iarba, unde niciunul dintre noi nu face nimic. Dar cand ajungem, ne incarcam bateriile cu calm si tihna. De la iarba, de la talangile vacutelor, de la culmile unduioase de deal, de la aerul curat…de la oamenii cu vorba calda si mers domol.
    de la tara 1
    de la tara 2
    de la tara 3
    de la tara 4
    de la tara 5
    de la tara 6
    de la tara 7
    de la tara 8
    de la tara 9
    Iar la vecinii gospodari:
    de la tara 10
    de la tara 12
    de la tara 13
    de la tara 14
    de la tara 15
    de la tara 16
    de la tara 11

    Postarea participa la  Miercurea fara cuvinte.

    Mihaela Damaceanu

  • Viata ca o alergatura

    A inceput scoala, stiti, nu ??? Si nu doar ca a inceput, dar s-a si evaporat aproape o luna. Uite asa simt timpul in ultima vreme, ca pe vaporii de apa: insipid, incolor si inodor 🙂 Si parca tot imi scapa, in alergarea aceasta in care traim. Ne trezim dis-dimineata, aruncam pe fereastra un ochi printre genele bine lipite de somnul ce plange in noi. Pierdem rasaritul cu sclipirile lui rozalii – rosiatice, caci dinspre baie fugim spre frigider. Castraveti, rosii, ceva sunca si un strop de unt…gata-s sandvichurile copilului. Mai apucam sau nu sa ne gandim la o tinuta mai speciala. Asta pana mai ieri, cat s-a indurat vremea de noi si ne-a mai lasat sa etalam volanase fine, asortate cu pietre colorate la gat. Inca o luna…, de tranzitie spre geci si paltoane s-apoi deja incepem sa ne gandim la sute de idei de cadouri pentru Craciun.


    Plecam spre serviciu plini de energie. Pe drum, gandim liste pline de prioritati, realizam ca nu toate se vor putea atinge, nu stim ce sa indepartam din infinita lista, dar lasam sa mai decida si imprejurarile. Ajungem, si in aburii aromati ai cafelei, ne impartasim – ca fetele, impresiile despre temele copiilor, supararile generate de greselile pe care le gasim in fiecare zi in caiete, una sau alta dintre noi este mai inteleapta si ne aminteste ca si noi greseam. Ne transformam in monumente de intelepciune desarta – caci uitam pana spre seara – si admitem ca asa este.

    Si-apoi ne avantam in dosare, lucrari, termene…de-astea, stiti voi…Intre ele, mai scriem un comentariu-doua-trei pe cate un blog…

    La plecare, nu stim cum sa alergam mai repede, si sa jungem sa incepem runda a doua. Sau a treia, depinde. Intre verificarea temelor, lucratul la engleza sau franceza, gatitul, ceva rufe care stau pe-acolo in asteptarea masinii de calcat, o discutie indelung amanata cu sotul, telefoane la parinti, statusuri pe Facebook si blogging – cine mai are si asta…poc, este 23-24. Intre reprosurile ca iar ai uitat ca nu trebuia sa tipi la copil si gandurile despre prioritatile zilei de maine, iei totusi o revista-n brate. Si cand stingi lumina, adormi pana sa-ti ajunga capul pe perna. Si visezi trasuri, printese, brazi impodobiti si cosuri cu cadouri.

    http://cosuri.gourmetgift.ro/

    Cam asa o ducem. Si totusi, unii stiu sa se organizeze. Nu cunosc personal prea multi, dar citesc pe la unii care izbutesc. Caci cititul mi-a ramas rasfatul la care nu renunt. Daca o sa va intalniti cu mine, o sa ma vedeti zilnic cu cate o sacosa plina de reviste-revistute si muuuulte foi. Pe foi am postari frumoase sau utile de pe bloguri. Le printez ca sa le citesc pe drum si seara intre perne, ca nu mai vreau atatea ore cu ochii in ecrane. Si le car cu mine mereu. Daca stau pe la vreo coada -cum a fost la Politie, caci imi expira buletinul, am ce citi. Cateodata ma gandesc ca in loc sa citesc, mai bine as scrie, sau as mai face ceva din lista aceea fara sfarsit. Altadata imi zic ca daca n-as mai avea bucuria aceasta a cititului, a blogului si a comunicarii, mi-ar exploda creierul. Iar altadata mai aflu si lucruri bune si utile. Printre care -tot pe un blog -unde altundeva, dau peste magazinul online de cosuri Craciun. Informatie buna de retinut si de folosit, ca sigur timpul se va epora la fel de repede si nu stiu cat de mult voi mai apuca sa bat magazinele. Mai bine merg in ele in ianuarie, in perioada de reduceri, ca am mai mult de castigat.

    Si daca tot mi-am amintit de Craciun si tot citesc despre organizare, nu ar strica deloc sa ma pregatesc din timp. Anul trecut a fost prima data cand am apelat la un ajutor pentru curatenia de sarbatori si pe cuvant ca bine am facut. Nu numai ca a fost mai usor in doua, dar am si invatat cate ceva de la fata aceea, caci stia noutatile in materie de produse de curatenie, mult mai bine ca mine. Intentionez sa rechem ajutorul, ca m-am spetit destul singurica in cursul anului. Mai intentionez sa imi fac din timp o lista cu cadourile pe care doresc sa le ofer. Dintre acestea, o parte ar trebui cumparate de Black Friday, iar o parte ar trebui sa le fac singurica. Trebuie sa fac lista cu ideile, cu materialele necesare confectionarii si sa ma pregatesc cu ambalaje pentru cadouri. Anul trecut am cumparat folii, panglici, funde, rosii, verzi si aurii si am ambalat intr-un mod dragut cadourile. Am luat si mici cartonase cu imagini de sarbatori si le-am fixat la fiecare cadou. Am avut succes, doar ca lucrurile necesita timp si organizare. Si mai necesita ca dupa ce citesti si faci listele, sa reusesti sa si pui in practica ceea ce ai intentionat. Altfel, este doar timp pierdut si stres care se adauga la cel generat deja de alergatura constanta a vietii.

    Sa stiti ca nu mi-s pe de-an-doaselea si azi. Nu, deloc. Doar cu frigul am o mica problema, in rest, am scris doar ce am simtit. Si cum stiti ca aceasta activitate iti ordoneaza minte si te ajuta sa clarifici treburile, concluzia este ca si cu vesnica alergatura, noi rezistam si mergem inainte. Ceea ce putem face ca sa ne iasa mai bine este:

    – sa ne instruim si sa ne organizam. Urmeaza niste articole despre acest aspect, caci studiez de zor si am invatat cate ceva;

    – sa eliminam ceea ce trebuie eliminat si sa delegam din sarcini. Fiecare stie ce probleme are, si nu, nu ma refer nici la citit, nici la blog, stiu eu bine ce trebuie sa elimin!!! Iar despre delegare, este ultima constatare. Oricat am vrut, oricat am sucit toate, am constatat ca nu le pot face TOATE. Ma concentrez o vreme pe ceva, obtin rezultate si apoi incerc sa trec la alt aspect ce trebuie imbunatatit. Imi iese si acela, dar la un moment dat ma blochez, si ajung in situatia in care cele carora le acord atentia de moment ies mai bine, dar scap lucrurile in alte aspecte. In sfarsit, am acceptat ca nu le pot face bine pe toate;

    – si partea cea mai importanta este sa ne gasim/pastram bucuriile. Aici imi incadrez eu si cititul, si blogul. Ele sunt supapele mele, momentele mele de regasire si de reincarcare. Nu pot sa spun ca mereu gandesc asa, am desigur si indoieli. Dar asta este concluzia de azi. Cititul imi umple mintea de idei, imi satisface curiozitatea si dorinta de cercetare si cunoastere. Blogul imi da posibilitatea de a-mi aduce si eu umila mea contributie in materie de creativitate, e locul unde primesc si dau, e locul unde ma incarc de energie, de unde imi iau de multe ori forta de a continua. Asta este ceea ce functioneaza la mine, nu stiu exact care sunt supapele voastre, caci sigur avem toti cate una;

    – exersarea ochiului si a mintii in a descoperi frumusetile mici in vacarmul cotidian. In masina, am ridicat ochii din revista, pe cand treceam pe langa Parcul Tei. Stiti ce frumos arata, asa in aerul rece, umed, dar curatat de ploicica matinala. Era un covor inca verde, prin care toamna abia a inceput sa creioneze un mic model ruginiu, stropind pe alocuri cu un pic de rosu. Sa ne bucuram de Craciun si sa nu uitam sa facem  mici bucurii si celor dragi noua!

    Va tare multumesc ca ma cititi si ca imi dati atata energie si bucurie!

    Un week – end superb sa avem!

    Mihaela Damaceanu

  • Decoratiuni de toamna

    decoratiuni de toamna 1

    Totul a pornit de la acest mic decor facut de Mihnea intr-o zi cu chef. Apoi cheful a venit si la mama lui intr-o alta zi. Cu cateva ghinde, conuri, nuci si tartacute… cu fundal dintr-o pictura de-a lui Mihnea sau din servetele luate de la Zara home.., sau din cele cu cusaturi adunate din casa parfumata a bunicii…cu lumina calda de toamna…cu un telefon istet…ma declar multumita de ce a iesit.

    Asta o voi tine minte, ca nu mi se intampla des 🙂
    decoratiuni de toamna 2
    decoratiuni de toamna 3
    decoratiuni de toamna 4
    decoratiuni de toamna 5
    decoratiuni de toamna 6
    decoratiuni de toamna 7
    decoratiuni de toamna 8
    Postare participa la Miercurea fara cuvinte.
    Mihaela Damaceanu
  • Pantofi la reducere si ghete

    M-am pornit sa caut ceva pantofi redusi si m-am invartit o groaza de timp printre magazine, oferte si reduceri. Ca de obicei, gasesti cu greutate ceea ce iti trebuie si pentru ca am tot cercetat, am zis sa impusc doi iepuri dintr-un foc: rezolv si treaba mea si imi fac si o postare pe blog:)

    Imi trebuia o pereche de pantofi comozi si practici, de mers la serviciu si de rezistat ore multe in ei.
    Mi-a atras ochii perechea de mai jos, la reducere, desigur. Nu este o reducere foarte mare, dar pretul de 259 de lei, imi pare bun pentru piele atat la exterior, cat si la interior. Pentru mai multe detalii, mergeti aici.

    Dar de acestia ce ziceti? Am remarcat snurul acela, dar nu m-am dumirit daca imi place sau nu 🙂
    Puteti vedea preturi, marimi si alte date aici.

    Asa ca merg mai departe si raman in dubiu si la rosiorii acestia, al caror pret este rezonabil.

    Simpatici toti, dar mie imi trebuie ceva de culoare inchisa. La frumuseii pozati, m-am uitat si am zis sa vi-i arat si voua. Eu mai caut, ca nu ma hotarasc asa usor 🙂

    Apoi am vazut aceste botine si mi-au placut. Pe ele si pe suratele lor, le gasiti la Boutique Mall.

    pantofi redusi 1

    Avand in vedere ca era cazul sa ma hotarasc, am mai deliberat putin asupra culorilor si a raportului calitate – pret si am cumparat o pereche foarte…pretioasa. Nu mi se intampla des, dar nu imi pare rau.

    pantofi redusi 2

    pantofi redusi 3

    Mi-am cumparat mocasinii bleumarin – stralucitor, din imaginea de mai sus. Pretul era si inca este redus cu 20%, adica se pot cumpara la 399 lei. O reducere mai buna, de 40% este la cei aurii, care acum sunt disponibili cu 299 lei, in loc de 499 lei. Pretul este mare, stiu, dar sunt incaltari de calitate – din piele – si nu va pot spune cat de confortabili sunt. Aproape nici nu ii simti in picioare. Nu i-am ales pe cei aurii, pentru ca a venit toamna si imi trebuie ceva pentru vreme mai ploioasa si pentru jeansi.
    Stati ca i-am pozat astazi in parc, ca mi-e tare drag de ei 🙂
    pantofi redusi 4
    Un alt model care mi-a placut si care are o reducere serioasa de 50%, ajungand acum la 274 lei, sunt si acestia:
    pantofi redusi 5

    Tot deschisi la culoare, tot Stonefly si sunt din piele naturala tip sarpe. Bani sa ai!
    Toti sunt de gasit la Otter.ro

    Tocmai buni la o asa bluzita, ce are un tot un pret bun, redus cu 86%:

     

    pantofi redusi 6

     

    Si pentru ca m-am uitat, va arat si ghetutele ce mi-au placut. Acestea au pret bun.
    Ei zic ca ar fi cizme 🙂
    pantofi redusi 7

     

    Si la acestea   pretul este convenabil si sunt produse romanaesti, lucrate foarte frumos.
    Cam atat, ca o fi de ajuns 🙂 Postarea contine unele linkuri afiliate.
    O saptamana frumoasa sa aveti!

     

    Mihaela Damaceanu
  • Cartofi la cuptor in 15 variante

    cartofi la cuptor 1

    Chiar daca in ultima vreme incerc sa diminuez consumul de cartofi, datorita continutului mare in amidon si a implicatiilor lui asupra siluetei si sanatatii, tot ramanem mari consumatori de cartofi la cuptor. Si sunt sigura ca mai sunt si altii, avand in vedere obisnuinta noastra de a consuma cartofi si versatilitatea lor. Conform Wikipedia, cartofii sunt consumati zilnic de mai mult de un miliard de oameni din 120 de tari si reprezinta  a patra sursa de energie alimentara, dupa orez, grau si porumb. Pot fi pregatiti in nenumarate feluri si combinatii, the sky is the limit, vorba englezului 🙂

    Cartofii contin 12-14% amidon, dar au si elemente nutritive valoroase, cum ar fi vitamina C, fibre, proteine si o mare cantitate de potasiu. Consumat fara grasime, cartoful este un aliment hranitor si aduce beneficii organismului. Atentie la partile verzi ale cartofilor, care nu trebuiesc consumate. Sunt toxice datorita continutului marit de glicoalcaloizi, in special solanina. Cand incoltesc, coaja trebuie curatata prin taierea unui strat mai gros din cartof.

    Pentru cei ce sunt foarte preocupati de alimentatia sanatoasa, exista si la noi posibilitatea consumului cartofilor dulci si a cartofilor mov. Acestia au un continut mai mic de carbohidrati si o concentratie mai mare de minerale si vitamine.

    Personal nu imi permit sa cumpar doar aceste doua soiuri, dar voi incerca pe viitor sa folosesc mai des cartofii dulci. Ceea ce am reusit – si ma bucur- este sa scot aproape total cartofii prajiti din bucataria noastra, inlocuindu-i cu piure si cartofi la cuptor. Si pot spune ca am suferit prea tare 🙂

    Am ales sa adun intr-un singur loc o parte din retetele de cartofi la cuptor pe care le-am incercat personal sau pe care le-am vazut si mi-au atras atentia prin carti si reviste. Cred ca oricat as dori sa adun toate retetele de cartofii la cuptor, subiectul nu poate fi vreodata epuizat, creativitatea in modul de preparare si in combinatiile ce se pot face, fiind aproape inepuizabila. Dar trebuie sa recunoasteti ca m-am straduit 🙂 si va cer si voua ajutorul in acoperirea acestui capitol, cu retete noi si inedite. Ce ziceti?

    Modalitati de preparare a cartofilor la cuptor

    1. Cartofi intregi, copti in coaja

    Cartofii de marimi apropiate, dar nu foarte mari, se spala, se usuca si se pun in cuptorul incins, la foc mediu. Se coc cam o ora si se incearca cu o furculita, inainte de a fi scosi.

    La fel se pregatesc si cei curatati si pot fi copti si in jumatati. In varianta in care se curata, se pot freca cu sare si se ung cu ulei inainte de a-i pune in tava, unde de asemenea se pune putin ulei.

    Se pot servi simpli cu sare sau cu unt/smantana, adaugata dupa ce au fost rupti.

    2. Cartofi acordeon

    Se aleg 5-6 cartofi medii, se curata si se spala bine. Se taie transversal, in felii mai subtiri de 1 cm, fara a merge cu taietura pana la capatul cartofului.

    cartofi la cuptor 2

    Se asaza intr-o tava unsa cu unt sau ulei, se adauga putina apa, sare, piper si alte condimente si se pun cu taietura in jos. Dupa un sfert de ora se intorc cu partea netaiata in apa, se pune cate o feliuta subtire de unt, se presara pe fiecare cartof rozmarin sau alte ierburi aromate si se coc pana se rumenesc. Ca in poza de mai jos, doar ca acolo am adaugat si carne.

    cartofi la cuptor 3

    O varianta si mai interesanta se obtine cu felii de bacon care se pun intre feliile de cartofi. Puteti vedea aici.

    3. Cartofi simpli la tava.

    Se aleg cartofi de marimi apropiate (aproximativ 1 kg), se  curata, se spala bine si se taie in 4 sau 6 bucati. Se adauga putina apa, se stropesc cu ulei, se sareaza, se pipereaza si se coc in tava pana se rumenesc. Se poate opta si pentru o usoara fierbere inainte de coacere, situatie in care se tin mai putin in cuptor.

    Se servesc calzi, cu sau fara smantana/unt, ca garnitura sau alaturi de o salata in perioadele de post.

    4.  Cartofi la cuptor, cu usturoi

    Se pregatesc ca si cartofii simpli, doar ca se adauga si mujdei de usturoi de la inceput sau se presara usturoiul pisat, cu cateva minute inainte de a fi gata si se amesteca putin in tava. Se pot combina si cu alte condimente dupa gustul fiecaruia. Eu ii mai fac cu rozmarin sau cu oregano. Si nu lipseste nici piperul, de la niciuna din variantele de cartofi copti.

    5. Cartofi la cuptor, cu ceapa

    cartofi la cuptor 4

    Se pregatesc ca si cartofii simpli, spre final adaugandu-se una – doua cepe calite in prealabil in tigaie. In functie de chef, uneori combin ceapa calita cu usturoiul, ies chiar mai buni decat separat.

    6. Cartofi la cuptor cu rozmarin.

    cartofi la cuptor 5

    Se pregatesc ca si cartofii simpli, doar ca se adauga rozmarin sau susan cu rozmarin.

    7. Cartofi cu branza, la cuptor 

    Cartofii fierti in coaja in prealabil, se curata, se taie in felii rotunde si se asaza intr-o tava unsa cu unt, alternand straturile de cartofi cu cele de branza telemea rasa ( cam 400 g la 1 kg de cartofi ). Deasupra se toarna un amestec format din doua oua batute si o parte din branza rasa sau sfaramata cu mana. Se tin in cuptor pana se rumeneste stratul de la suprafata.

    8. Cartofi gratinati rapid

    Avem nevoie de 100 g unt si 100 g cascaval la un kg de cartofi. Cartofii curatati si spalati bine, se taie in felii rotunde. Se asaza intr-o tava unsa cu unt, se sareaza si se presara cascaval deasupra. Cel mai bine este sa folositi o tava mai mica si mai inalta, astfel incat sa puteti aseza cartofii in doua-trei straturi, iar intre ele si deasupra sa puneti cascaval. Se pun din loc in loc cateva cubulete de unt sau se stropesc cu unt topit si se lasa la cuptor pana se rumenesc la suprafata.

    9. Cartofi gratinati, cu branza si smantana 

    Sunt cam acelasi lucru cu cartofii cu branza la cuptor, varietatile de combinare cu branza, smantana, oua, cascaval fiind la indemana, cheful, inspiratia de moment si proviziile din frigider.  La un kilogram de cartofi, avem nevoie de 300 g branza si tot atata smantana, plus 100 g cascaval ras, 100 g unt si doua oua.

    Cartofii se curata si se fierb intregi, la foc mic, cu putina sare. Dupa ce se scurg si se racesc, se taie in felii si se asaza intr-o tava unsa cu unt, alternand un strat de cartofi cu unul de branza. Stratul de deasupra trebuie sa fie din cartofi. Se bate smantana cu ouale si putina sare, se acopera cu ea uniform stratul de cartofi si se presara cascavalul si cate un cubulet de unt. Se introduce tava la cuptor si se lasa pana se rumeneste deasupra. 

    10.  Cartofi frantuzesti

    La o tava medie avem nevoie de: 1 kg cartofi, 5 oua fierte, 400 g smantana, 150 g unt, 200 g cascaval ras, 2 oua crude, sare si piper.

    Cartofii bine spalati se fierb in coaja, cu sare, dupa care se curata si se taie felii. Intr-o tava unsa cu unt se asaza un strat din feliile de cartofi, un strat din ouale fierte taiate felii si putina smantana si cascaval. Se repeta straturile si se termina cu cartofi, peste care se toarna amestecul rezultat din restul de smantana batuta cu ouale crude. Se presara cascavalul ramas, se pun cubulete de unt din loc in loc si se tine la cuptor pana se gratineaza.

    11. Cartofi la cuptor cu sunca – bucati sau inveliti

    cartofi la cuptor 6

    sursa

    Daca ne punem putin creativitatea la incercare, doar de aici rezulta cateva variante bune: cartofi simpli peste care punem la final sunca taiata in bucati mici, cartofi gratinati peste care putem adauga bucatele mici de sunca – la suprafata sau si pe straturile din interior, cartofi frantuzesti cu sunca unde vreti, bucati mici sau feliute mai mari, etc.

    Sau cartofi intregi, inveliti in bucati de sunca.

    cartofi la cuptor 7
    sursa

    Si va las sa mai completati cum vreti si cum va place 🙂

    12. Cartofi taranesti

    Cartofii taranesti se pot face si la tigaie si la cuptor si sunt o combinatie intre cartofi – predominant- si ceapa, slanina/sunca si condimente- in general boia. Dar nu m-am lamurit foarte bine cat de exacta este aceasta reteta. Eu mi-am incetatenit-o in mintea mea, cu ceapa calita, sunca si boia.

    13. Cartofi la cuptor cu copane de pui/aripi de pui/pui intreg.

     

    Se prepara ca si cartofii simpli si se adauga carnea de pui spalata si bine curatata. Se condimenteaza dupa gust, cu sare, piper, boia, oregano/rozmarin/cimbru. Se coace in jur de o ora-o ora si jumatate, in functie de cuptorul fiecaruia, pana ce totul este frumos rumenit si apetisant!

    cartofi la cuptor 9

    14. Cartofi cu pui/sunca si sparanghel/broccoli/varza de Bruxelles

    cartofi la cuptor 10

    sursa: savori urbane

    Deja am ajuns la capitolul in care se pot combina mai mult de doua ingrediente principale si asa cum se vede, iarasi numarul combinatiilor posibile este foarte mare. Nu mai vorbesc ca se poate opta pentru baza de cartofi simpli sau baza de gratin. Nu mai este cazul sa descriu cum se fac, porniti de la fiecare baza, asa cum este descrisa si combinati cu ce vreti si va place. Ca legume, puteti folosi cele trecute de mine, dar si mazare, varza – combinatie des intalnita in bucataria flamanda- si ce va mai pofteste inima.

    15. Cartofi umpluti, la cuptor

     cartofi la cuptor 11
    sursa

    La aceasta varianta de cartofi copti, este mai bine sa folosim cartofi roz, pentru ca cei albi se sfarama mai usor. Avem nevoie de 6 cartofi mai mari, care se coc intregi, in coaja sau nu. Se racesc bine si se taie in jumatati pe lung sau se indeparteaza o treime din cartof. Se scobesc cu grija si se umplu cu una din amestecurile urmatoare:

    – cartoful scos din cei copti, branza, oua, ceapa, ulei/unt, condimente;
    – ciuperci, ceapa, usturoi, cascaval;
    – carne tocata, ceapa, usturoi, verdeata, condimente dupa gust;
    – miezul scos din cartofi, oua, branza, cascaval, bacon/sunca/costita, ceapa calita.

    O reteta atragatoare de cartofi umpluti cu bacon si parmezan, gasiti la Gina Bradea.

    Surse:

    – Cartea de baza din bucataria mea, pe care am gasit-o intr-o editie mai noua: Retetele lui Colea
    O gasiti si la Libris, unde transportul este gratuit la orice comanda.
    Wikipedia
    – retete-gustoase.ro
    gurmandino.ro
    gradinamea
    savoriurbane.com
    pofta-buna.

    Cam acestea ar fi variantele de cartofi la cuptor, descoperite de mine. Sunt tare curioasa care dintre ele sunt preferatele voastre si ce alte retete mai stiti/folositi.

    In speranta ca in urmatoarele zile veti gati ceva cartofi la cuptor 🙂 va trimit un gand bun si multa pofta!

    Mihaela Damaceanu


    VA MULTUMESC că treceţi pe aici, citiţi şi îmi sunteţi alături!

    Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc degeaba aici 🙂

    Si daca va abonati la blog (casuta din dreapta-sus) sau dati un like paginii de Facebook a Blogului de familie, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!