Suparata pe mine ca in 2014 nu am reusit sa bifez mare lucru din ceea ce imi propusesem la inceputul anului, am pornit in 2015 cu intentia de a renunta la lista de rezolutii si dorinte. Cu sau fara ele, anul tot s-a dus si intr-o seara mi-a venit ideea sa imi contabilizez bucuriile, daca tot nu am avut planuri 🙂
(mai mult…)
Blog
-
Bucuriile anului 2015
-
Craciun fericit
„Cetinita, cetinioara dragaaa…”Colindele se aud de dupa usa, sarmalele s-au oprit din bolboroseala din oala grasuta, carnatii, toba sicozonacii au umplut casa cu arome de bunastare. Vanilie, portocale si scortisoara, nici nu mai stii sa
le deslusesti. Magia Craciunului invaluie suflete. Familiile s-au reunit la masa.
-
Genti chic si balerini (P)
Am primit o propunere de colaborare. Cineva mi-a scris incitant despre magazinul virtual chicbags.ro.
(mai mult…) -
Decorarea casei de Craciun
„Anul acesta am observat un trend foarte puternic impotriva taierii brazilor pentru Craciun”, zic aseara baietilor. Unul sare de doi metri in sus, protestand ca dintodeauna s-au taiat brazi mici si ca fata de cate paduri s-au defrisat in tara asta, puietul acesta nu inseamna foarte mult. Pana sa apuc sa mai obiectez ceva, sare si celalalt de cinci metri in sus, ca in casa trebuie sa miroasa a brad, ca bradul trebuie sa fie inalt pana in tavan, ca aceasta este traditia….
-
Coronite de Craciun
Si fiind in cofetarie, era musai sa fotografiez si ceva prajiturele 🙂Aceasta postare participa la Miercurea fara cuvinte.Mihaela Damaceanu -
Meniu saptamanal de post, simplu si ieftin
Revin la meniul saptamanal de post pentru toamna – iarna cu o a doua varianta, cred eu, mai simpla decat prima.
Spun asta deoarece randul trecut mi-am propus sa incerc si mancaruri noi pentru mine, unele au avut succes in casa, altele nu chiar. Mie imi place sa experimentez retete noi, ca este plina lumea, Internetul si revistele cu mii de feluri de mancare, dar acestea necesita si putina acomodare, nu intotdeauna ne place un gust nou din prima incercare.
Insa motivul pentru care imi propun un meniu simplu in aceasta saptamana nu are legatura cu faptul ca baietii mei nu s-au omorat cu toate felurile de mancare noi, ci cu faptul ca voi avea o saptamana cam aglomerata. In aceasta situatie prefer sa fac mancaruri bine stiute, nu sa stau cu revista in mana in timp ce gatesc 🙂Asadar, retete simple si cunoscute de toata lumea voi pregati saptamana aceasta. Nu imi propusesem sa fie si economic, dar asa mi-a iesit, avand in vedere ca ingredientele principale sunt ieftine si la indemana: fasole, cartofi, varza, radacinoase, sfecla, paste, spanac si masline. Maslinele nu sunt chiar ieftine, dar am vazut o oferta buna la Billa, o reducere de mai mult de jumatate, asa ca am un drum pe la ei. Nici ciupercile si broccoli nu sunt ieftine precum cartofii, dar tot oferta Billa este buna si la broccoli, iar ciupercile le luam cu cat or fi, ca doar nu o sa cumpar absolut totul doar la oferta 🙂
Luniciorba de fasole cu varza murataorez cu legume, salata verde cu rosiiMarticiorba de fasole cu varza muratamancare de mazare, salată de cruditatiMiercuriplacinta cu spanac si tofumancare de cartofi cu masline, salata de sfeclaJoibors de sfeclamancare de fasole verde, salata de varza rosieVineribors de sfeclapaste cu ciuperci si broccolisalată de castravetiSambatasalata orientala cu maioneza de post
placinta cu merePentru duminica folosesc inspiratia de moment, iar ca dulce as face niste mere coapte.Desertul din cursul saptamanii va consta in fructe proaspete si uscate, nuci, alune, stafide. Dimineata voi face clasicul meu mic dejun din arpacas si fructe alternat cu zile cu tofu si zile cu cereale cu nuci, stafide si tot felul de seminte. Toate aromate cu scortisoara si inmuiate în piure de banane, suc proaspat de portocale sau compot de prune. Pentru Mihnea voi mai completa cu piept de pui la gratar, la doua-trei zile si cate o omleta sau oua fierte la micul dejun din week-end. In cursul saptamanii, asa cum am mai scris are la pachet sandvisuri, placinta si o zi bani cu care isi cumpara ce vrea el.Alte meniuri grupate sau nu pe teme, gasiti aici:– meniul saptamanal de 55 de lei cu tot cu liste de cumparaturi si preturile acestoraVa doresc o saptamana usoara si cu spor in toate!Mihaela Damaceanu -
Salata de boeuf rapida
Astazi am bucuria de a va prezenta pentru prima oara pe acest blog, un guestpost. Totul a pornit de la un comentariu la Iulia, in care spuneam ca salata de boeuf este preferata mea si a familiei, dar se face greu.
Draguta si saritoare ca de obicei, o femeie- autoarea blogului iubescorasulmeu.blogspot.ro/ mi-a venit in ajutor cu aceste detalii despre cum pregateste ea salata de boeuf.
Pentru cine nu ii stie blogul, insist sa ii faceti o vizita, asa cum i-am spus si in corespondenta noastra pe mail, ar putea leger sa scrie o carte cu idei si trucuri de organizare si economisire-investitii. Este o enciclopedie in domeniu si aplica in viata cotidiana o multime de metode bune.
Multumesc, o femeie!
Cu putin timp inainte de a scrie comentariul, facusem salata de boeuf (cu tot cu poze). Pentru ca modul de prezentare a fost admirat de musafirii mei in urma cu cativa ani, am trimis la Carticica practica reteta mea si fotografiile. A fost publicata in ultimul numar al revistei si cu aceasta ocazie am si fotografii sa va arat cum pun eu de sarbatori salata boeuf in cupe din portocale. Nu este o metoda rapida, dar zic ca de Revelion arata frumos. Deci, aveti textul foarte practic, scris de o femeie, combinat cu fotografiile nu prea practice, facute de mine. Prima poza este salata de anul trecut a dragii mele mame.
Scrisei de mult un subiect lung despre gatitul simplu si cu economie de energie al salatelor de iarna (salata boeuf, evident), dar imi dau seama ca e mai potrivit pe blogul tau decat al meu.
Eu am aragaz electric si noua casa in care ma mut e din nou e plita electrica Ce inseamna asta? Electricitatea e mai scumpa (aparent) decat gazul, astfel ca am nevoie de mici atentii pentru a simplifica si tine sub control consumul.Si cum eu sunt foarte atenta si la consumul de timp (da, nu imi doresc sa imi petrec viata in bucatarie) dar nici nu imi doresc sa platesc costuri care nu merita…. uite cum am simplificat eu facutul salatei boeuf.
Ce am in vedere:
– spal ingredientele si le pun pe foc separat pentru ca fiecare are timpul ei de fierbere, iar eu le vreau fierte dar nu moi – in acest fel, refolosesc aceeasi oala si apa.
– sa toc cat mai usor si putin;
– sa fierb cat mai putin;
– sa platesc cat mai putin;
– sa am cat mai putine chimicale.
Greu? usor?Cu ceva imaginatie si tool-urile din bucatarie… merge 🙂
1. Fierb cartofii in coaja cu apa si sare. Ii cumpar pe cei mici ca sunt f. ieftini ( sau atunci cand cumpar un sac de 5-10kg, aleg cartofii mici). Spalati si tzup in oala. Fierb pana incepe sa crape pielea pe ei (maxim o ora). Bag in apa rece, crestez cu cutitul, si pac. De obicei vanzatorul stie sa imi dea din astia care nu sunt de piure. Cartofii ii fierb primii, pentru ca ii toc traditional, unul cate unul, cu pauze, in timp ce celelalte sunt pe foc. Ma plictisesc sa ii toc, dar cum o fac cu pauza, termin fara sa ma plictisesc:). Apa o arunc.
De 2 ori am copt cartofii. Aveam ceva la cuptor, asa ca pusei si tava de cartofi la copt, in coaja)- ce aroma! ce savoare!
2. Telina, pastarnacul si morcovii le despielitez cu unealta aia speciala, econom (peeler). Apoi le bag la robot si le tai fie felii subtiri, fie ca pt cartofi prajiti.Daca nu ai robot smecher, poti folosi si peeler-ul si ii faci felii subtiri si lungi. In starea asta ii pun pe rand sa fiarba in apa cu ceva sare. Morcovii taiati asa, fierb in 10 minute (maxim), ii scot cu paleta si ii pun la scurs, apoi pun telina +pastarnac. Acestia fierb in 5-6 minute, dupa care ii scot si ii pun la scurs in strecuratoarea de paste.
Cand s-au racorit, ii pun pe tocator si dau cu cutitul cu lama mare sa ii toc. Daca vreau cuburi perfecte, iau pe rand cateva bucatele de morcov/telina si dau atent cu cutitul, dar de obicei nu imi pasa.
3. Carnea o tai felii inainte sa o pun la fiert, daca este o bucata mare. Insa deseori iau vita, bucatele, ca este mai ieftina. Deseori am luat un os cu carne pe el – l-am lasat sa fiarba la foc mic 3-4 ore, pana a cazut de pe os, am scos carnea si am rupt bucatele cu degetele – deci nimic de tocat. Mai facui si din pasare (fierbe mai repede), sau din carne de porc.
4. Mazarea congelata o fierb cateva minute in aceeasi apa in care am fiert morcovul, telina, pastarnacul. Apa se duce la o supa, alaturi de apa in care a fiert carnea.
5. Castravetii ii tai la robot in forma de felii/discuri. Apoi pun pe tocator cantitate mare si dau cu un cutit cu lama mare peste tot, in x -uri, sa fie suficient de mici. Merge mult mai repede decat tocand de la zero… . Apoi ii pun la scurs in strecuratoarea de paste.
6. Zeama de la legume si carne devine supa de galusti. De aia si iau os cu carne 🙂
7. Maioneza o fac in 30 secunde. Folosesc 3 galbenusuri crude, cam 300-400 ml de ulei ieftin si fara gust, bag blenderul vertical in borcan, am grija sa scot aerul si pac https://www.youtube.com/watch?v=Gq1cO-uNCQQ . Adaug mustar, lamaie, sare, si iar pornesc blenderul. Borcanul il clatesc si arunc 🙂
Variatiuni pe tema data fac si fara maioneza/carne, dar cu sfecla rosie, cu peste afumat. Albusurile le fiersei o data la foc mic – mic si le pusei tocate inauntru, merge si o ceapa rosie tocata etc. Noi suntem iubitoare de maioneza, astfel ca idei sunt.
De post fac fara carnuri si cu un fel de maioneza fara …ou: cu avocado moale si mustar si usturoi musai https://www.youtube.com/watch?v=vidf7tQMSJQ. Eu nu sunt atat de delicata ca doamna din film si scurg avocado din coaja cu mana; pe care il mai pun in borcanele mici pe care le umplu 100% (borcanele care le-am aruncat!! si le duc dorul 😀 dar lasa ca le recolectez eu) si tin si pt cateva zile acolo. Whatever, nu mai e salata boeuf, dar e o salata de iarna, ieftina.
Avantajul acestor feluri de mancare: am pe 2 zile si pot pune si la pachet. Pot decora daca am musafiri.Alt avantaj: costurile. Stiu, carnea costa fix cat celelalte ingrediente la un loc, pentru ca acum cartofii mici, morcovii, telina, muraturile sunt foarte ieftine.Hai, succesuri 🙂
Update 09.11.2018: Că tot a zburat anul mai repede ca toti ceilalţi 🙂 şi mâine-poimâine vine următorul, mi-am zis să completez această reţetă de salata de boeuf şi cu varianta mea de pregătire.
Nu este neapărat rapidă, dar dacă avem ceva ustensile de bucătărie, de ajutor la tocat şi maioneză, se poate face mai repede decât clasic, aşa cum ştiam de la mamele noastre.
Nouă nu ne place salata de boeuf cu albitură şi mazăre, aşa că nu le regăsim printre ingrediente. Ca principiu, componentele dulci sunt în aceeaşi cantitate cu cele acre, gustul variind foarte mult în funcţie de aceste cantităţi, la fel cum diferă şi cu/fără rădăcinoase albe.
Sigur că mie îmi place cel mai mult varianta mea, că doar de-aia am ales-o, dar…de gustibus non disputandum!
Va trimit si eu o reteta pentru masa de Revelion, este vorba de nelipsita salata de boeuf, careia i-am gasit in urma cu cativa ani, o prezentare mai deosebita.
Iată şi reţeta mea de salată de boeuf:
Ingrediente (pentru 10-12 portii):
– 500 – 600 g carne de vita sau porc
– 6 cartofi rosii de marime medie
– 5 morcovi mai mari
– 2 borcane de castraveti murati (850 g fiecare)
– 2 borcane de gogosari murati (850 g fiecare)
– 2 oua
– 250 ml ulei
– 1 lingurita de mustar
– o jumatate de lamaie
– 6 – 7 portocale aproximativ egale ca marime.
Mod de preparare salată de boeuf:
Se spala bine carnea si se pune la fiert intr-o oala mai mare. Se curata si se spala morcovii si cartofii si se pun la fiert impreuna cu carnea.
- Se toaca muraturile la dimensiuni de 1/1 cm si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga zeama din ele.
- Dupa ce carnea si legumele sunt fierte si racite, se taie si acestea la aceleasi dimensiuni ca muraturile.
- Se prepara maioneza dintr-un galbenus fiert, unul crud, ulei, mustar si lamaie.
- Se amesteca carnea si legumele tocate, cu muraturile si maioneza. Se mai adauga dupa gust, mustar, sare si piper.
Pentru mesele pe care le pregătiţi în tihnă sau aveţi musafiri pe care doriţi să îi impresionaţi, am şi o prezentare mai rar întâlnită de mine, anume salată de boeuf în cupe de portocală.
Şi nu orice cupe, ci chiar cu picior 🙂
Opţional, deci, avem şi punctul 5.
- Se spala portocalele si din fiecare se taie din ambele capete cate un capacel subtire. Apoi se sectioneaza transversal portocala la doua treimi din inaltime. Partile mici (cele de o treime) se pun deoparte, iar partile mai mari se scobesc cu grija, pastrand un strat de miez pe fund. Se umplu partile mari cu salata de boeuf si se acopera cu maioneza si mici palarioare din capacele subtiri taiate prima data. Treimea sectionata a portocalei se aseaza pe un platou cu sectiunea mai mare in jos si cu cea mica in sus, ca niste mici suporturi. Deasupra lor se pune cu atentie cupa de portocala umpluta cu salata de boeuf, formand astfel un fel de cupe cu picior. Arata foarte frumos si impodobesc masa intr-un mod atractiv.
Fotografiile de mai sus ilustrează o cupă de portocală, plină cu salată de boeuf.
Poftă bună şi sărbători fericite, că doar mâine nu-i poimâine!
——————————————————————————Vă mulţumesc pentru că îmi sunteţi alături!
Dacă vă place ce citiţi, dacă vă e de folos sau vă impresionează cu ceva, vă puteţi abona la blog (în casuţa de abonare din dreapta sus) sau puteţi da un like paginii de Facebook a Blogului de familie.
-
Nu am disparut
…definitiv. Am scris doar in comentarii ca voi pleca putin la parintii mei, crezand ca lipsesc doar cateva zile si vin repede inapoi. Cu scuze pentru lipsa neanuntata, revin, dar nu in forta…caci m-a apucat curatenia si agitatia.
M-am intors de la ai mei, nu chiar la fel de suparata ca la inceputul toamnei. Acum sunt ceva mai bine!
Venind acasa, m-a incercat un chef de treburi si am inceput curatenia generala. Intre timp a venit si o urgenta stomatologica, plus treburi multe cu scoala asta, care incepe sa ma scoata din circuit.
Daca tot am ajuns la stomatolog, am zis sa rezolv si alte probleme ale acestui capitol, asa ca mai am de mers.
Apoi s-a hotarat si sotul meu sa mearga. Si uite asa…o sa tot mergem. Si atata o sa mergem, ca in alte parti nici nu mai avem cum merge. In concluzie, picate-s visurile mele de excursii. Pierdute…duse pe pustii. Dar reparam la dinti si masele, ceea ce este un lucru absolut necesar. Ce excursii, ce vise, ce vacante – sad face.
Si va multumesc din suflet pentru sfaturile si comentariile bune, de care vroiam sa profit din plin.
SAD FACE AGAIN.Asadar dragele mele, promit sa nu dispar de tot. Promit ca in limita acestei luni pline de treburi sa mai trec pe aici si pe la voi. Nu am fost chiar coerenta astazi…
Un salut cu drag pentru voi!
Mihaela Damaceanu
-
Excursii de la 70 de euro
Iaca ce fac eu de o ora incoace! Visez la o calatorie, una mica-mica, cat de mica. Oare ce o zice sotul meu?
In orice caz, virtual m-am plimbat prin Londra, Roma, Viena, Istanbul…. Toate ofertele interesante de la Vola, le gasiti aici, dar eu vreau sa vi le arat pe cele ce mi-au parut mie cele mai interesante. Postarea contine linkuri afiliate.
1. Dintre ofertele pentru Londra, m-am uitat la Hotel Ibis Styles London Excel. Daca pentru doua nopti cazare, mic dejun si transport cu avionul, pretul incepe de la 149 euro, pentru un sejur de 5 nopti cu mic dejun inclus ( si avion) s-ar plati doar 289 euro cu plecare din Bucuresti si 269 euro la plecarea din Cluj.
Later update: tocmai ce am citit ca Ryanair ofera pentru Romania zboruri one way catre Italia, la preturi incepand de la 2 euro pentru calatorii in perioada ianuarie-martie. Oferta este facuta cu ocazia zilei nationale si rezervarile se fac pana inainte de 02 decembrie. Pret de 2 euro nu am gasit pe siteul lor, dar erau multe la 9,99 euro pe sens.
2. Roma 2 nopti, mic dejun si avion incepe de la 70 euro, pretul fiind redus cu 75%, de la 280 euro. Recenziile nu sunt stralucite, insa. Dar se poate gasi ceva bun in toate ofertele acestea. Ceva mai bune am vazut la Hotelul Porta Maggiore si la Hotel Morgana.3. Viena incepe de la 199 euro, pret ce include cazare pentru trei nopti, mic dejun si transport cu avion. Hotelul Lucia are review-uri mai bune, iar Hotelul Kolping Wien Zentral este situat la 1 km de centru.
Eu ma declar interesata de aceste oferte foarte convenabile, acum sa vad restul familiei.
Dar ca sa nu zboare ele de la reduceri, am zis ca poate cineva ar fi interesat.Un sfarsit de saptamana placut!
Mihaela Damaceanu
-
Ioan Nemtoi
Unul dintre magazinele din Hanul cu tei in care intru intotdeauna cu placere,pentru atmosfera,culoare si originalitate este cel al artistului sticlei, Ioan Nemtoi.Aceasta postare participa la Miercurea fara cuvinte.Mihaela Damaceanu