Chiar daca in ultima vreme incerc sa diminuez consumul de cartofi, datorita continutului mare in amidon si a implicatiilor lui asupra siluetei si sanatatii, tot ramanem mari consumatori de cartofi la cuptor. Si sunt sigura ca mai sunt si altii, avand in vedere obisnuinta noastra de a consuma cartofi si versatilitatea lor. Conform Wikipedia, cartofii sunt consumati zilnic de mai mult de un miliard de oameni din 120 de tari si reprezinta a patra sursa de energie alimentara, dupa orez, grau si porumb. Pot fi pregatiti in nenumarate feluri si combinatii, the sky is the limit, vorba englezului 🙂
Cartofii contin 12-14% amidon, dar au si elemente nutritive valoroase, cum ar fi vitamina C, fibre, proteine si o mare cantitate de potasiu. Consumat fara grasime, cartoful este un aliment hranitor si aduce beneficii organismului. Atentie la partile verzi ale cartofilor, care nu trebuiesc consumate. Sunt toxice datorita continutului marit de glicoalcaloizi, in special solanina. Cand incoltesc, coaja trebuie curatata prin taierea unui strat mai gros din cartof.
Pentru cei ce sunt foarte preocupati de alimentatia sanatoasa, exista si la noi posibilitatea consumului cartofilor dulci si a cartofilor mov. Acestia au un continut mai mic de carbohidrati si o concentratie mai mare de minerale si vitamine.
Personal nu imi permit sa cumpar doar aceste doua soiuri, dar voi incerca pe viitor sa folosesc mai des cartofii dulci. Ceea ce am reusit – si ma bucur- este sa scot aproape total cartofii prajiti din bucataria noastra, inlocuindu-i cu piure si cartofi la cuptor. Si pot spune ca am suferit prea tare 🙂
Am ales sa adun intr-un singur loc o parte din retetele de cartofi la cuptor pe care le-am incercat personal sau pe care le-am vazut si mi-au atras atentia prin carti si reviste. Cred ca oricat as dori sa adun toate retetele de cartofii la cuptor, subiectul nu poate fi vreodata epuizat, creativitatea in modul de preparare si in combinatiile ce se pot face, fiind aproape inepuizabila. Dar trebuie sa recunoasteti ca m-am straduit 🙂 si va cer si voua ajutorul in acoperirea acestui capitol, cu retete noi si inedite. Ce ziceti?
Modalitati de preparare a cartofilor la cuptor
1. Cartofi intregi, copti in coaja
Cartofii de marimi apropiate, dar nu foarte mari, se spala, se usuca si se pun in cuptorul incins, la foc mediu. Se coc cam o ora si se incearca cu o furculita, inainte de a fi scosi.
La fel se pregatesc si cei curatati si pot fi copti si in jumatati. In varianta in care se curata, se pot freca cu sare si se ung cu ulei inainte de a-i pune in tava, unde de asemenea se pune putin ulei.
Se pot servi simpli cu sare sau cu unt/smantana, adaugata dupa ce au fost rupti.
2. Cartofi acordeon
Se aleg 5-6 cartofi medii, se curata si se spala bine. Se taie transversal, in felii mai subtiri de 1 cm, fara a merge cu taietura pana la capatul cartofului.
Se asaza intr-o tava unsa cu unt sau ulei, se adauga putina apa, sare, piper si alte condimente si se pun cu taietura in jos. Dupa un sfert de ora se intorc cu partea netaiata in apa, se pune cate o feliuta subtire de unt, se presara pe fiecare cartof rozmarin sau alte ierburi aromate si se coc pana se rumenesc. Ca in poza de mai jos, doar ca acolo am adaugat si carne.
O varianta si mai interesanta se obtine cu felii de bacon care se pun intre feliile de cartofi. Puteti vedea aici.
3. Cartofi simpli la tava.
Se aleg cartofi de marimi apropiate (aproximativ 1 kg), se curata, se spala bine si se taie in 4 sau 6 bucati. Se adauga putina apa, se stropesc cu ulei, se sareaza, se pipereaza si se coc in tava pana se rumenesc. Se poate opta si pentru o usoara fierbere inainte de coacere, situatie in care se tin mai putin in cuptor.
Se servesc calzi, cu sau fara smantana/unt, ca garnitura sau alaturi de o salata in perioadele de post.
4. Cartofi la cuptor, cu usturoi
Se pregatesc ca si cartofii simpli, doar ca se adauga si mujdei de usturoi de la inceput sau se presara usturoiul pisat, cu cateva minute inainte de a fi gata si se amesteca putin in tava. Se pot combina si cu alte condimente dupa gustul fiecaruia. Eu ii mai fac cu rozmarin sau cu oregano. Si nu lipseste nici piperul, de la niciuna din variantele de cartofi copti.
5. Cartofi la cuptor, cu ceapa
Se pregatesc ca si cartofii simpli, spre final adaugandu-se una – doua cepe calite in prealabil in tigaie. In functie de chef, uneori combin ceapa calita cu usturoiul, ies chiar mai buni decat separat.
6. Cartofi la cuptor cu rozmarin.
Se pregatesc ca si cartofii simpli, doar ca se adauga rozmarin sau susan cu rozmarin.
7. Cartofi cu branza, la cuptor
Cartofii fierti in coaja in prealabil, se curata, se taie in felii rotunde si se asaza intr-o tava unsa cu unt, alternand straturile de cartofi cu cele de branza telemea rasa ( cam 400 g la 1 kg de cartofi ). Deasupra se toarna un amestec format din doua oua batute si o parte din branza rasa sau sfaramata cu mana. Se tin in cuptor pana se rumeneste stratul de la suprafata.
8. Cartofi gratinati rapid
Avem nevoie de 100 g unt si 100 g cascaval la un kg de cartofi. Cartofii curatati si spalati bine, se taie in felii rotunde. Se asaza intr-o tava unsa cu unt, se sareaza si se presara cascaval deasupra. Cel mai bine este sa folositi o tava mai mica si mai inalta, astfel incat sa puteti aseza cartofii in doua-trei straturi, iar intre ele si deasupra sa puneti cascaval. Se pun din loc in loc cateva cubulete de unt sau se stropesc cu unt topit si se lasa la cuptor pana se rumenesc la suprafata.
9. Cartofi gratinati, cu branza si smantana
Sunt cam acelasi lucru cu cartofii cu branza la cuptor, varietatile de combinare cu branza, smantana, oua, cascaval fiind la indemana, cheful, inspiratia de moment si proviziile din frigider. La un kilogram de cartofi, avem nevoie de 300 g branza si tot atata smantana, plus 100 g cascaval ras, 100 g unt si doua oua.
Cartofii se curata si se fierb intregi, la foc mic, cu putina sare. Dupa ce se scurg si se racesc, se taie in felii si se asaza intr-o tava unsa cu unt, alternand un strat de cartofi cu unul de branza. Stratul de deasupra trebuie sa fie din cartofi. Se bate smantana cu ouale si putina sare, se acopera cu ea uniform stratul de cartofi si se presara cascavalul si cate un cubulet de unt. Se introduce tava la cuptor si se lasa pana se rumeneste deasupra.
10. Cartofi frantuzesti
La o tava medie avem nevoie de: 1 kg cartofi, 5 oua fierte, 400 g smantana, 150 g unt, 200 g cascaval ras, 2 oua crude, sare si piper.
Cartofii bine spalati se fierb in coaja, cu sare, dupa care se curata si se taie felii. Intr-o tava unsa cu unt se asaza un strat din feliile de cartofi, un strat din ouale fierte taiate felii si putina smantana si cascaval. Se repeta straturile si se termina cu cartofi, peste care se toarna amestecul rezultat din restul de smantana batuta cu ouale crude. Se presara cascavalul ramas, se pun cubulete de unt din loc in loc si se tine la cuptor pana se gratineaza.
11. Cartofi la cuptor cu sunca – bucati sau inveliti
sursa |
Daca ne punem putin creativitatea la incercare, doar de aici rezulta cateva variante bune: cartofi simpli peste care punem la final sunca taiata in bucati mici, cartofi gratinati peste care putem adauga bucatele mici de sunca – la suprafata sau si pe straturile din interior, cartofi frantuzesti cu sunca unde vreti, bucati mici sau feliute mai mari, etc.
Sau cartofi intregi, inveliti in bucati de sunca.
sursa |
Si va las sa mai completati cum vreti si cum va place 🙂
12. Cartofi taranesti
Cartofii taranesti se pot face si la tigaie si la cuptor si sunt o combinatie intre cartofi – predominant- si ceapa, slanina/sunca si condimente- in general boia. Dar nu m-am lamurit foarte bine cat de exacta este aceasta reteta. Eu mi-am incetatenit-o in mintea mea, cu ceapa calita, sunca si boia.
13. Cartofi la cuptor cu copane de pui/aripi de pui/pui intreg.
Se prepara ca si cartofii simpli si se adauga carnea de pui spalata si bine curatata. Se condimenteaza dupa gust, cu sare, piper, boia, oregano/rozmarin/cimbru. Se coace in jur de o ora-o ora si jumatate, in functie de cuptorul fiecaruia, pana ce totul este frumos rumenit si apetisant!
14. Cartofi cu pui/sunca si sparanghel/broccoli/varza de Bruxelles
sursa: savori urbane |
Deja am ajuns la capitolul in care se pot combina mai mult de doua ingrediente principale si asa cum se vede, iarasi numarul combinatiilor posibile este foarte mare. Nu mai vorbesc ca se poate opta pentru baza de cartofi simpli sau baza de gratin. Nu mai este cazul sa descriu cum se fac, porniti de la fiecare baza, asa cum este descrisa si combinati cu ce vreti si va place. Ca legume, puteti folosi cele trecute de mine, dar si mazare, varza – combinatie des intalnita in bucataria flamanda- si ce va mai pofteste inima.
15. Cartofi umpluti, la cuptor
sursa |
La aceasta varianta de cartofi copti, este mai bine sa folosim cartofi roz, pentru ca cei albi se sfarama mai usor. Avem nevoie de 6 cartofi mai mari, care se coc intregi, in coaja sau nu. Se racesc bine si se taie in jumatati pe lung sau se indeparteaza o treime din cartof. Se scobesc cu grija si se umplu cu una din amestecurile urmatoare:
– cartoful scos din cei copti, branza, oua, ceapa, ulei/unt, condimente;
– ciuperci, ceapa, usturoi, cascaval;
– carne tocata, ceapa, usturoi, verdeata, condimente dupa gust;
– miezul scos din cartofi, oua, branza, cascaval, bacon/sunca/costita, ceapa calita.
O reteta atragatoare de cartofi umpluti cu bacon si parmezan, gasiti la Gina Bradea.
Surse:
– Cartea de baza din bucataria mea, pe care am gasit-o intr-o editie mai noua: Retetele lui Colea
O gasiti si la Libris, unde transportul este gratuit la orice comanda.
– Wikipedia
– retete-gustoase.ro
– gurmandino.ro
– gradinamea
– savoriurbane.com
– pofta-buna.
Cam acestea ar fi variantele de cartofi la cuptor, descoperite de mine. Sunt tare curioasa care dintre ele sunt preferatele voastre si ce alte retete mai stiti/folositi.
In speranta ca in urmatoarele zile veti gati ceva cartofi la cuptor 🙂 va trimit un gand bun si multa pofta!
Mihaela Damaceanu
VA MULTUMESC că treceţi pe aici, citiţi şi îmi sunteţi alături!
Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc degeaba aici 🙂
Si daca va abonati la blog (casuta din dreapta-sus) sau dati un like paginii de Facebook a Blogului de familie, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!
tiiiiiiiiiiiiii…. ce bine ca tocmai am mâncat, ca altfel, lesinam aici de pofta!
Tocmai am vazut un documentar la tv în legatura cu cartofii si spuneau ca nici gând ca cei care manânca multi cartofi sa devina grasi! Cartofii contin multa vitamina C,sunt bogati în vitamine B și au o mulțime de potasiu. Daca mai si tinem seama ca sunt lipsiti de colesterol si purina, atunci putem mânca zilnic cartofi, fara nicio grija! Bineînteles fara pâine si bineinteles nu cartofi pai sau chips! si nici semipreparati, nici cei congelati si nici cei sub forma de fulgi!
Te pup. Sa aveti un start bun în weekend! ☺
Nu prea consum cartofi,dar o sa aleg cateva din retetele tale si o sa le experimentez.Un weekend placut!
Tot la cuptor mai faceam cartofi in pungi din alea pentru friptura. Ies foarte buni.
Sau mai puneam cartofi cu felii de mar sau prune printre ei. Ies foarte aromati iar mie im plac gusturile amestecate, poate nu tuturor plac, dar merita incercat din cand in cand.
Da, asa am aflat si eu din mica documentare facuta acum, insa indiferent de aceste proprietati, eu tot am consumat intotdeauna multi cartofi. Mi-au placut de copil, cand ma intreba bunica ce vreau sa mananc, intotdeauna raspunsul meu era cartofi prajiti, inca de cand nu puteam pronunta bine. Am renuntat la ei, cum spuneam si am trecut la cei la cuptor. Desigur ca in multe din combinatiile despre care am scris aici, nu mai sunt chiar prea buni pentru silueta, dar cele de la inceput, simple si fara carne, oua, smantana, unt…sunt o.k. Am mai citit ca cei reci sunt mai indicati decat calzi(la silueta, zic), dar cartofi reci…ptiu…
Si eu te pup si iti urez weekend placut!
Cea mai deosebita – poate pentru ca este ultima gaselnita – este varianta acordeon. Noi facem des si cu pui.
A, eu am facut doar puiul in punga si am adaugat cartofii ceva mai tarziu, dupa care am scos punga si am lasat sa se rumeneasca totul. Am sa incerc si cum spui tu, cred ca iese ceva delicios. Cu mar si prune nu am facut niciodata, imi pare foarte interesant, trebuie sa incerc neaparat. Cu prune uscate sau proaspete? Stiu ca in Ardeal se folosesc mai mult decat aici, fructele la gatit. Si ca tot zici de prune, oare nu s-or potrivi si gutuile? Ce idei deosebite mi-ai dat, multumesc Loredana!!!
Era sa ma loveasca damblaua de pofta!!! Eu n-am de gand sa renunt la cartofi din doua motive: sunt o sursa importanta de vitamina C, iar amidonul este benefic stomacului, combatand cu succes bolile acestuia.
Sa stii ca nici eu nu am, ca mie imi plac mult. Trebuie sa citesc despre beneficiile amidonului la stomac, habar nu aveam…Poate faci niste cartofi, azi maine 🙂
Cu gutui, da 🙂 Pe langa o friptura sunt minunati iarna.
Eu ii fac cu rigani, ulei de masline, putin praf de mustar, sare, piper si la sfarsit suc de lamaie sau de portocale ( doua fructe la o tava ). Uneori ii combin cu dovlecei sau vinete taiate bucati. Maine avem in program sa facem o dorada mai marisoara la cuptor cu cartofi. O sa pun si o frunza de dafin si un pahar de vin alb si bineinteles, sare, piper si rigani si putina coaja rasa de lamaie.
Merge si un sufleu de cartofi piure si dovleac turcesc, dar trebuie sa caut reteta, n-am mai facut-o de multisor …
Multumesc, Dani, pentru toate retetele interesante cu care ai completat articolul. Data viitoare cand fac cartofi, de aici ma inspir. Voi pune si eu mustar si zeama de portocale. Cu dovlecei, vinete, ciuperci, telina si alte legume pe care le mai am prin casa, am facut si eu, dar sufleu de cartofi cu dovleac nu. E vremea dovleacului si il gasim mult timp de acum incolo, daca gasesti reteta, poate mi-o scrii si mie. Cu multumiri!
O sa caut reteta. Am si eu un dovleac in dotare si ar fi o garnitura potrivita pentru masa de duminica. Daca pregatesc sufleul, o sa dau de veste.
Multumesc frumos! O sa urmaresc si apoi fac si eu! O saptamana frumoasa, Dani!
La gratin imi place sa combin cu ciuperci, cu conopida si broccoli, cu morcov si muulta ceapa. O varianta a cartofilor prajiti, ii tai ceva mai grosi si doar stropiti cu ulei, fara apa, se rumenesc frumos si crocanti la exterior. Cand folosesc vasul yena pun si capacul si fara apa se gatesc inabusite. Am incercat si eu cartofi-acordeon, dar si in stilul ratatouille cu rondele de legume divers intercalate. Mai gustoase ies cand sunt cel putin inabusite la tigaie fiecare, insa sar peste acest pas si bag direct la cuptor.
Musacaua lipseste din lista, dar e cunoscuta.
Cartofi in straturi cu spanac si branza, tot ceva gratinat; sub forma de piftelute din legume; ghiveci la cuptor etcc.
Condimentele si diversele combinatii de legume fac diferenta.
pupici
WOW! CE LISTA!
*Cartofi acordeon am facut si mi-au iesit demential
*Cartofii cu rozmarin sunt preferatii mei, ii fac la tigaie, cu putin ulei si acopar cu capacul sa se fiarba, apoi ii mai las 2-3 min fara capac la cuptor.
*Placinta cu cartofi la cuptor, in stilul retetei de cartofi gratinati gasita in lista ta doar ca adaug si rondele de ceapa ce se caramelizeaza la cuptor (e super bun doar ca trebuie mancati pe loc cand cascavalul e topit si ceapa e calda).
*Tocanita de cartofi (in genul celor taranesti) doar ca are multe bucatele de carnaciori afumati o bag la cuptor dupa ce calesc toate ingredientele.
*Cartofii la cuptor dupa reteta lui Jamie Oliver sunt de asemenea dementiali,( sa o incerci, textura cartofului iese super) –> https://www.youtube.com/watch?v=b1bXQlWLl7U
Ohoho, ce de idei bune si interesante, iti multumesc pentru ele. Cel putin vreo trei trebuie sa incerc, daca nu mai multe sau toate. Musacaua da, lipseste, nici macar nu m-am gandit la ea 🙂
Condimentele conteaza foarte mult, asa-i. Ultima varianta a fost din cartofi cu pulpe. Atat, dar am pus tot felul de ierburi, si baiatul s-a declarat incantat. "Mami, sa mai faci asa" Da, da, ma gandeam eu, de parca as mai sti ce ierburi si in cantitate am pus, ca am trantit din toate si ceva mai mult decat de obicei. Multumesc si pup si eu!
Ei, am zis eu ca oricat as incerca, ar fi imposibil sa epuizez variantele in care putem face cartofii la cuptor. D-apai sa mai fi scris si despre alte modalitati de preparare. Bine ca nu mi-am propus, am muncit pe rupte la acest articol si ma bucur ca v-a placut! Deci, trebuie sa vad reteta lui Jamie si sa incerc si variantele de placinta si cum ai spus despre cei taranesti. Multumesc frumos pentru comentarii!
nu stiu ce caut eu aici, astazi, cand nu am nimic la pachet decat sticla de apa, dar tare faine poze ai pus!!!
Noi nu facem cartofi prajiti: in casa am spus ca nu stiu sa fac. Dar fac la tava taiati cu rozmarin si 2-3 linguri de ulei si amestec bine. Inspirata de tine o sa pun si putin usturoi. Fac asta cam de 1-2 ori pe luna, alaturi de salata – e o cina bine apreciata de toti in casa (dificil de multumit 3 cu gusturi diferite)
m-ai distrus…
de când visez niște cartofi cu puișor…
de lene nu fac, mai cumpăr prin oraș, dar parcă la tine arătau mai bine…
Super articol, chiar cautam moduri noi de preparat cartofi la cuptor, multumesc pentru informatie.
Cu mult drag si placere, Nicoleta! Ma bucur ca iti este de folos si bine ai venit pe la noi!
vreau sa iti mai adaug ceva aici, simplu de facut si gustos: cartofii mici, in coaja, ii spal bine bine si apoi tai in 2 sau 4. Intr-un castron ii amestec o lingura de ulei cu sare si susan si balangan cartofii pe acolo pana se imbuiba bine de ulei si susan si sare. La cuptor pentru 30min la foc marisor.
Foarte interesant, caci nu am mancat vreodata cu susan. Si uşor de facut. Sau de balanganit, ca mi-a placut cuvantul 🙂
Excellent way of explaining, and fastidious article to obtain facts
concerning my presentation subject, which i am going
to deliver in college.