Sunt zile in care te trezesti cu elan. In nici 10 minute de cand mintea incepe a-ti lucra, iti faci planul zilei si totul iti pare usor. Si esti plin de energie ca o portocala, fiind si recunoscator pentru aceste stari bune si multumind Domnului.

Si apoi iesi din casa.

Si se intampla sa te intalnesti cu femeia aceea. Este bolnava, saraca de ea, stii bine. Iti repeti continuu aceste vorbe in minte, doar ca sa nu mai auzi torentul mascarilor revarsate total gratuit asupra ta. E bolnava. Saraca…

Dar cuvintele urate si rele iti raman in urechi si mai grav de atat, in minte. De ce? De ce trebuie sa iti strice dimineata frumoasa cu injuraturi primite doar pentru ca ai avut ghinionul sa treci pe langa un om cu schizofrenie?

Sau te duci in statia de autobuz sa cumperi abonament copilului. Si pentru ca nu esti sigur daca expira maine sau poimaine, o intrebi pe doamna de acolo. O voce rea iti raspunde ca esti obligat sa verifici singur  😈 In autobuz! De fiecare data cand urci!

Dupa ce iti revii din blocaj, raspunzi ca este abonamentul copilului si soliciti prelungirea lui pe inca o luna. „Certificatul de nastere”, zice aceeasi voce, parca mai rea si mai nesuferita decat inainte. Cu gura cascata de mirare ii spui ca ai la tine carnetul de elev, vizat pe anul in curs si ca la fel ai procedat de fiecare data pana acum. Nimeni, pana acum, nu ti-a mai cerut vreun certificat de nastere. Dar spui degeaba ce ai de spus, caci tonul doamnei devine taios ca lama de cutit. Si dupa ce ii spui si tu cate ceva, pleci murmurand: cand vor inceta oamenii acestia sa ne mai strice zilele?

Si as mai putea oferi exemple, e plina tara de ele. Insa va las si pe voi sa le scrieti pe ale voastre si apoi sa gasim idei de a depasi momentele acestea.

Pentru ca mai mult de aceea am scris randurile de astazi, ca sa vedem care ar fi solutiile si care sunt ideile legate de:

Cum tratezi oamenii acestia?

Cum tratezi zilele acestea? sau

Cum te tratezi pe tine de infuzia aceasta de rau?

La o rapida analiza, eu am gasit urmatoarele idei

  1. Pe ei ii imparti in doua categorii: cei pe care ii ignori, ca nu are rost si cei pe care incerci sa ii tratezi. Ii ignori pe cei bolnavi de schizofrenie care umbla pe strazi vorbind. Unii dintre ei sunt si prin tramvaie, iar daca ai rabdare si chef constati ca sunt chiar inteligenti, informati si amuzanti. Altii, cum este vecina mea, te umplu de vorbe urate. Stau aici de multi ani si am reusit de cele mai multe ori aproape sa nu o aud. Dar nu pot fi mereu surda si uneori ma mai urmareste ecoul. Categoriei a doua-cum a fost doamna de la ghiseu, ii servesc diverse vorbe, cuvinte, explicatii 💡 . Cel mai bine merge cand reusesti sa nu te enervezi si le iei la efectiv in bascalie. Dar nu imi iese mereu. Cert este ca trebuie sa le taiem macaroana acriturilor astora, asa cred, ca poate mai invata sa se poarte.
  2. La intrebarea cum te tratezi pe tine sau zilele acestea, eu vorbesc, povestesc scurt si incerc sa imi mut gandul la aceva frumos. Cand se aduna mai multe, caut sa imi fac o mica bucurie, ca sa compensez.

Si pentru a incheia in tonul frumosului citat din poza, astazi constat ca bad people chiar mi-au oferit experiente si pe deasupra, si subiect de scris si dezbatut pe blog 🙂

Deci, dragile mele, astept completari, pareri, impresii despre nesuferitii ce-ti strica ziua. De fapt, dimineata, ca nu este cazul sa lasam pe nimeni sa ne strice o zi intreaga, cu toate ca sunt si zile din aceastea, in care se aduna mai multe..