Ati visat vreodata sa aveti o casuta de printese? Sau macar o camera cu trandafiri roz?

Hocus pocus preparatus, imi iau bagheta si va teleportez intr-un astfel de loc 😉

Am aflat de fitoceainaria SanThe vara trecuta, dintr-un frumos articol al doamnei Irina Tudor Dumitrescu. Publicat in revista Femeia de azi, cu titlul irezistibil „Ceainicul roz din Mosii Vechi”, articolul a reusit sa ma convinga sa fac o vizita ispititorului loc.

L-am gasit putin cam greu, aceasta fiind singura sugestie pe care o am pentru SanThe: o firma mai mare, mai vizibila si pozitionata mai jos. Spun aceasta deoarece trec des prin zona si nu am remarcat firma ceainariei.

Si nici nu mi-am putut imagina ca in spatele perdelelor albe si dese se gaseste o oaza de calm si frumos.

De cum am intrat, starea interioara s-a schimbat. Problemele, grijile si stresul au ramas afara, printre sine de tramvai si zgomotul orasului aglomerat.

Daca aveti drum prin centru (cine nu are?) si macar o juma’ de ceas la dispozitie, iata motivele pentru care insist sa deschideti usa fitoceainariei SanThe:

  1. Decor romantic in alb si roz. Trandafiri desenati pe draperii, orhidee mari, pline de flori. Masute albe din lemn, cu picior pe centru si tislaifare roz. Ceainice intens colorate, cu desen elaborat. Etajere inalte, cu rafturi incarcate de cutii si cutiute,  mici obiecte de decor, cu sclipiri si cu lipici la degete. Da, unele se si vand. Ba chiar este si o mica biblioteca cu carti, imi venea sa intreb daca le pot lua cu imprumut. Deasupra unei canapele mari, un perete intreg este plin de tablouri mici. Ramele sunt albe, passepartout-ul este roz si gazduieste  macrameurile bunicii Cosminei (aflati mai jos cine e Cosmina 😕 ). Una peste alta, un decor de vis.
  2. Gama de produse mai mare decat crezi. Multe ceaiuri, ca de aceea este ceainarie 🙂   Dar  si salate, prajituri, torturi, suc natural de portocale. Evident, nici cafeaua nu lipseste  😉
  3. Locatia centrala si usor accesibila dar nu pe o artera mare si aglomerata. Lipscani, 104. Venind dinspre Piata Unirii spre Universitate, chiar inainte de Biserica Sf. Gheorghe o luati la dreapta pe Lipscani. Mergeti pana in capatul stradutei. Exact acolo unde tramvaiele 21, 5 si care or mai fi, vireaza la stanga pe Calea Mosilor, voi va opriti. Ridicati privirea spre cer si dreapta, iar privirea se va opri intr-o o mica tablita ovala ce indica fitoceainaria. Sau rotiti privirea total dreapta si pe coltul cladirii respective observati ferestre cu perdele elegant drapate si netransparente 🙂 Acolo este, are o usa micuta.
  4. Pretul este bun si unic. Fiecare produs costa 8 lei, fie ceai/cafea, fie salata, fie dulce. Doar salata mare, care inseamna o intreaga masa a unei doamne 🙂 , costa 2 x 8 lei.
  5. Cafea in asteptare. Acest concept preluat de la italieni, presupune sa faci o fapta buna, platind o cafea pentru un nevoias. Numarul cafelelor in asteptare este afisat pe o tablita si acestea sunt oferite oamenilor sarmani. Am intrebat daca putem plati doar cafea sau merge si alt produs. Desigur ca se poate si desigur ca preferata acestor consumatori este salata. E logic ca cea mai mare nevoie a omului e hrana, nu cafeaua. Dar aceasta este denumirea sub care s-a raspandit conceptul.
  6. Santhe este un proiect social conceput si aplicat de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti. Prin acest proiect finantat de Primarie si majoritar din fonduri europene, au fost instruite persoane defavorizate. Din lotul celor ce au urmat cursuri specializate pentru munca in ceainarie, au fost alesi cei carora li s-a oferit un loc de munca in SanThe. Articolul doamnei Irina Dumitrescu prezinta emotionant situatia unora dintre ei.
  7. Fitoceainaria colaboreaza cu o unitate de catering infiintata tot ca proiect social, cea care furnizeaza prajiturile si torturile. Tot persoane defavorizate lucreaza si acolo. Vedeti mai jos ce torturi au fost scoliti sa faca.
  8. Aproape in fiecare seara se organizeaza evenimente. Unele sunt organizate de Andreea Burdalescu, despre care puteti afla mai multe aici sau pe blogul personal andreeadragomir.blogspot.ro, Ma bucur ca am scris acest articol mai tarziu decat imi propusesem pentru ca astfel o pot recomanda si pe Andreea, pe care am cunoscut-o la primul eveniment Digital Parents Talks.
  9. Locul acesta este raiul orhideelor. Albe si roz, cum altfel? Le puteti vedea pe indelete in pozele de mai jos.

Nu va las inca sa vedeti poze, doar o vorba vreau sa va mai spun 🙂

Tin neaparat sa transmit calde felicitari doamnei Cosmina Simiean Nicolescu, director general in DGAS pentru toate proiectele acestea extraordinare. I-am vazut fotografiile in articolul despre care am tot zis. Pe cat de intimidant suna functia aceea, pe atat de apropiata pare Cosmina. Si ceea ce reuseste sa faca aceasta energica doamna imi pare o mica minune.

Nu vreau sa exagerez in cuvinte, dar sa reusesti sa imbini atat de armonios rigoarea unui proiect finantat din fonduri europene, cu nobletea scopului acestui proiect, reusind in acelasi timp sa faci o afacere care sa raspunda unei nevoi…, nu e chiar putin lucru.

Sa mai iti iasa si un cadru plin de romantism, sa faci si cursuri despre ceaiuri si organizare de evenimente… Merita felicitari, asa-i?

Daca vorbele mele nu v-au convins pana acum, iaca apelez si la niste poze 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Daca va plac articolele mele, e liber la distribuire pe retele. Cu multumiri!