Daca tot am avut atatea bucurii in anul 2015, fara nicio lista, logic ar fi sa nu fac nici in anul acesta. Dar eu am scris la inceputul lui 2015 ca nu mai fac liste, doar pentru faptul ca nu bifasem decat prea putine in 2014. In fapt,  mie imi plac listele!!! Chiar foarte mult. Am o adevarata, reala si profunda bucurie, in a le intocmi. Problema apare cand trebuie sa le si aduci la indeplinire si cand trebuie sa le bifezi. La asta nu prea mai sunt asa de buna 🙂


Si iata ca am gasit si explicatia acestei mici probleme, in lecturile de ieri dimineata. Iata ce zice ziarul Gandul despre adevarata cauza a nefericirii: „Conform Psychology Today, un studiu elaborat de Daniel Gilbert şi Matthew Killingsworth a confirmat faptul că oamenii sunt în stare de visare în mare parte din timp. În 46,9% din timp, oamenii nu sunt concentraţi deloc asupra lumii externe sau asupra activităţilor pe care le fac şi se pierd în propriile gânduri. Alte studii vorbesc despre procente chiar mai mari, de 70% din timp, pe care oamenii şi-l petrec în stare de inconstienţă.” Cu alte cuvinte: „oamenii sunt mereu cu gândul la trecut sau viitor, în loc să se concentreze asupra prezentului, iar aceasta ar fi adevărata cauză a nefericirii.”

Dap, avand in vedere ca am descoperit adevarata cauza a nefericirii, inseamna ca aceasta tendinta a mea de a face liste se inscrie in „gandul la viitor”. Ieri, chiar inainte de a ma ridica din pat, incepusem sa fac planuri. Se invarteau de-a planuri in mintea mea, de mi-ar trebui vreo doua ore sa le scriu. Si chiar daca nu citisem articolul din Gandul, tot stiam eu ca nu-i asa de in regula treaba aceasta, intrucat la mine este in exces. Asa ca tot sub plapuma fiind, mi-am zis sa nu mai fac atatea planuri. De cate ori ma apuca tendinta aceasta deja patologica, mai bine pun mana efectiv si fac ceva. Am sarit – un fel de a spune- din pat, si pana am ajuns sa fac vreo treaba adevarata, mi-am repetat formule de autosugestie pozitiva. Mai bune decat planurile 🙂 Cred!

Si ca sa nu ma mai intind cu atata introducere, m-am gandit de ieri deci, sa imi propun doar cateva lucruri pentru anul acesta si sa inchei cu planurile. Ca de, oamenii nu se schimba cat ai zice peste, indiferent cat si-ar dori 🙂

Primul lucru este  sa imi stabilesc cavantul anului, asa cum ne invata Irina. Si stiu foarte clar pe care-l vreau. Este ORGANIZARE. Simt ca acesta este capitolul la care trebuie sa lucrez. Imi cunosc bine rutina, stiu cum imi trec aproape mereu zilele: serviciu, ajutor la temele astea romanesti si ceva gatit. La serviciu si in week-end mai prind si timp de blog. Tot in week-end, fac mereu aceleasi lucruri: curatenie, gatit ceva mai mult, din nou lucru cu Mihnea si ceva citit. Iar pe drumul catre si dinspre serviciu mai citesc cate o carte si  articole de pe bloguri, printate pe hartie. Uneori reusesc sa ma mai intalnesc cu prietenii, dar asta imi iese prea rar in ultima vreme. Dar eu vreau mereu sa fac atatea altele, stiti voi cum comentez incantata, la calatoriile voastre, la gradinile si plantele frumoase, la minunatele lucruri ce va ies din mainile pricepute.

Simt ca singura posibilitate de a mai introduce si altceva in rutina mea, este sa ma organizez mai bine. Sa ma organizez ca sa imi iasa mai multe treburi deodata. Pentru ca in mod obisnuit, cand ma preocup de una, renunt la alta. Nu imi ies mai multe deodata, asta este ideea. Dar sunt mai multe care trebuie facute si doar daca izbutesc sa ma organizez mai bine, eventual sa mai si deleg cate ceva, voi reusi.
O sa vedem ce-o iesi.

Si cele cateva mici dorinte:

1. Prima luna a anului si poate si urmatoarea este destinata danturii. Merg deja la stomatolog, asa cum v-am spus…si mai am de mers. Cu fluturi in stomac, asa ma duc de fiecare data. Si va incepe si sotul meu.

2. A doua dorinta este secreta, deocamdata. O sa va povestesc la timpul potrivit, este a doua treaba doar din punct de vedere cronologic, ca importanta este egala cu dantura sau poate o si depaseste.

3. Imi doresc si putina invatatura. Cel mai util lucru este sa imi perfectionez engleza printr-un curs organizat.

4. Vreau sa imbunatatesc putin blogul acesta. Primul pas ar fi domeniul propriu. Al doilea ar fi sa scriu mai mult.

5. Sa cresc nivelul economisirii lunare, adaugand suma de bani rezultata din cresterea de salariu ce intra din ianuarie. Si sa nu ma ating de ei, ca pana acum nu prea mi-a iesit treaba aceasta.

6. Sa gasesc o modalitate sa calatoresc macar putin, putin.

La multi ani, dragele mele si un an cu realizari!

Mihaela Damaceanu