Ieri am citit la Dana o postare frumoasă, intitulată Profa’ de romana. Mi-a amintit de vremurile în care am fost şi eu la catedră şi îi răspund azi la întrebarea pe care mi-a adresat-o în comentarii. Am predat chimia timp de 7 ani, în câteva locuri. Dacă în primii ani am fost la unele licee din extremele ţării, când am putut veni în Bucureşti, am început cu un liceu din Ciorogârla şi apoi am rămas la o şcoală generală de pe Şoseaua Giurgiului, în ultimii 4 ani.
Despre a da sfaturi
De acolo am cele mai multe amintiri, acolo am stat cel mai mult şi am avut cele mai bune rezultate.
Şi parcă mi-au rămas amintirile în cap şi azi vă voi povesti una ce are legătură şi cu actuala mea situaţie de părinte şi de posesor de blog citit de ceva mămici.
La una dintre şedinţele cu părinţii, mă aşteaptă la final mămica unui elev cuminte, dar cu rezultate şcolare mediocre spre slăbuţe. Era o clasă de a-VIII-a şi ca toţi ceilalţi părinţi, era şi dânsa destul de preocupată de examenul ce urma să vină şi cam nemulţumită de copilaş.
Discuţia s-a învârtit în jurul notelor lui slabuţe şi spre final îmi spune că nu se miră de acestea, că nu se aştepta la note mai bune şi că nu mai ştie ce să facă, pentru că el se uită toată ziua la televizor.
Şi ce credeţi voi că i-a răspuns, domnişoara pe atunci, dirigintă?
I-a spus acelaşi lucru ce presupun că vă trece şi vouă acum prin cap, adică cel mai simplu lucru posibil să fie spus. Acela de a nu-l mai lăsa să se uite la televizor.
Sincer, nici acum nu ştiu ce ar fi trebuit să-i spun, mai mult de atât. Dar ţin să vă povestesc că în aceşti nouă ani şi jumătate de când îl avem pe Mihnea, mi-am amintit de multe ori despre sfatul acela şi am realizat cât a fost de uşor să-l dau. Din poziţia de atunci.
Nu o dată, întâmplarea aceasta m-a afăcut să mă gândesc că cel mai uşor lucru pe lume este să dai sfaturi altora. Şi mai ales atunci când nu ai trecut prin astfel de situaţii.
A propos de aceasta, aţi observat şi voi că cele mai dure şi mai intrasigente sfaturi şi critici despre cum ne creştem copiii, le primim de la cei care nu au copii?
Cam aşa cum am fost eu atunci. Foarte categorică şi dură. Să nu vă imaginaţi că am vorbit aşa, căci mereu am fost apropiată cu părinţii şi niciodată nu am avut tonuri arogante cu nimeni, nici ca profesor, nici apoi. Mă refeream mai sus, la conţinutul opiniei, nu la modul ei de exprimare. Clară, simplă şi categorică.
Şi vă spuneam, că de multe ori mi-am amintit discuţia aceasta, părinte fiind. Şi am realizat de câte ori te trezeşti în postura de a nu mai şti ce să faci, cum să faci, şi mai ales cum să faci ca să fie mai bine. Am realizat că sunt nenumărate momente în viaţa de părinte, în care rămâi blocat cu privirea la celălalt părinte, observând şi la el neputinţa şi neştiinţa.
Şi am realizat lucrul acesta, în condiţiile în care avem un copil foarte în regulă, mulţumim Domnului. Cam prea încăpăţânat el, ce-i drept, dar în regulă şi bun.
Şi am conştientizat foarte puternic, că cel mai uşor lucru în viaţă este de a da sfaturi altora.
Suntem abia în clasa a-III-a şi deocamdată nu avem problema despre v-am povestit. Mihnea se uită la televizor după un program controlat, izbutind în general, să ne înfrânăm slabiciunea omenească de a-l mai lăsa uneori să se uite şi pentru că tu doreşti o clipă de linişte şi răgaz.
Dar este încă mic, şi are o personalitate foarte dominantă şi mereu zici cine ştie ce-o mai fi şi cum o mai fi. Da, ne luptăm să îmblânzim acest mic caracter în formare, dar ne şi rugăm să primim ajutor de sus şi să izbutim.
Căci sunt multe momente în viaţa unui părinte, când singura cale pe care o mai ştii este doar să te rogi.
Iar eu am mai învăţat o lecţie de viaţă, şi anume aceea de a nu mai da sfaturi necerute niciodată, şi foarte gândite şi doar dacă ştiu bine ce vorbesc, atunci când îmi sunt solicitate.
O zi frumoasă vă urez, vă aştept cu nerăbdare părerile şi vă mulţumesc din suflet pentru că mă citiţi!
Mihaela Dămăceanu
24 Comments
Lasă un răspuns
TrackBack URL
https://www.blogdefamilie.ro/2013/10/despre-a-da-sfaturi.html/trackback
Asa este, Mihaela dam usor sfaturi mai ales daca ne situam pe pozitii in afara subiectului, iar intelepciunea de a nu le da, cred ca vine cu varsta 🙂
O zi frumoasa sa ai!
Aşa cred şi eu, ceea ce înseamnă că şi înaintarea în vârstă are avantajele ei.
Mulţumesc la fel, Iuliana!
Foarte adevarat articol. Iar stapanirea de sine este un adevarat titan atunci cand incercam sa o aducem pe calea cea buna…. mai ales in aceste timpuri cand omului i se pare ca le stie pe toate, ca nimeni nu-i ca el…
O zi minunata sa ai draga Mihaela!!!
Mulţumesc frumos, dragă Corina! Asemenea şi ţie!
Da, ni se pare că le ştim pe toate, ai dreptate. Nu vreau să spun că nu trebuie să avem opinii şi păreri, ci doar că obiceiul acesta de a judeca şi a sfătui pe toţi, ca şi când toţi am fi la fel şi am deţine adevărul absolut, este greşit. Dar înţelepciunea aceasta vine cu vârsta, cum bine a zis Iuliana!
Eu cred ca si cu varsta tot e tentant sa dai sfaturi. Pentru ca, na, ai acumulat mai multa experienta, stii ca ai de unde sa le dai. Draga mea colega de catedra, ce sa spun? Eu cand voi ajunge la stadiul sta, de clasa a treia, O SA CER sfaturi de la tine si sper sa mi le dai. Unul din lucrurile care imi plac cel mai mult la tine este ca…esti uneori nesigura. SI iti pui intrebari. Si asta e atat de uman, de normal, de confortabil in prezenta ta. Nu-mi plac oamanii care cred ca le stiu pe toate. Nici macar atunci cand CHIAR LE STIU. Multumesc pentru raspuns, nu ma asteptam ca el sa fie atat de detaliat, dar cu atat a fost mai placut.
Hahaha, Dana, m-ai prins 🙂
Sunt şi nesigură şi îmi pun şi întrebări şi sunt şi prea sinceră, lucru pe care mulţi de-a lungul vieţii mi l-au reproşat. Eu crezusem că-i de bine, dar mi-a mai explicat lumea că ar fi defect. Nu prea mai ştiu, dar nici nu prea mă mai preocup, că am mai învăţat să convieţuiesc cu mine şi cu defectele mele.
Nesiguranţa este unul dintre ele, dar zic, că obiceiul de a-ţi pune întrebări nu ar fi. Îmi place mult să-mi pun întrebări şi îmi place să despic firul în şapte. Cam prea mult, până şi eu recunosc!
Şi dacă sunt o Balanţă, şi dacă tot despic firul în căutarea echilibrului şi a dreptăţii, recunosc acum(deşi mai sus am spus contrariul) că şi tu ai dreptate. Până şi scrisul ăsta de azi, tot un fel de sfat este. Adică, sfătuiesc lumea să nu dea sfaturi! HIHI. Drăguţ joc de idei şi cuvinte, nu?
Dacă mă vei întreba şi dacă voi şti răspunsul, cu cea mai mare plăcere ţi-l voi da.
Dar mai am nişte întrebări fără răspunsuri, poate le voi pune şi aici.
Adevarul este ca ceea ce poate face un parinte, este doar in primii ani. Atunci se formeaza deprinderile. Copilul invatat sa fie curat, sa i se citeasca, sa asculte, sa se joace si sa accepte jocul in team, sa stie sa povesteasca, sa fie ordonat.. Copilul care mic nu a avut niciodata o carte in mana, nu va fi atras de lectura niciodata iar cel lasat singur in fata televizorului, fa face mai tarziu o adevarata pasiune din a viziona filme. Bineinteles ca sunt si exceptii, dar rare!
Odata formate caracterele, greu mai pot fi schimbate.
Adevarat ca la a da sfaturi suntem toti buni, insa a vorbi din experienta proprie este mult mai de ajutor. Situatii sunt ca stelele pe cer… milioane! Greu gasim sablonul care sa se potriveasca celei pe care o avem de depasit. Insa eu spun, ca in adancul sufletului, daca ascultam atent, auzim vocea care ne da sfatul cel mai bun.
Te pup Mihaela. Superba tema abordata astazi!
Sper din suflet ca tot ce încercăm să facem acum să dea roade mai târziu şi să-l putem modela în bine.
Milioane de situaţii pot apărea şi pentru acelea mă rog să primim ajutor şi să nu se apropie de el cele rele şi grave. Sper să pot găsi şi vocea cu sfatul cel bun!
Mulţumesc şi pupici!
tuturor ne raman in minte profesori…de referinta…la mine profesorul de mate din generala si cel de istorie din liceu…asta asa…un comment nostalgic 🙂
Mi-ai amintit şi mie de ai mei, Coco! Doamna dirigintă(şi profesoară de română) din şcoala generală, domnul diriginte(mate în liceu)-Dumenzeu să-l odihnească! Şi profesoarele mele de chimie(de la liceul de mate-fizică) şi din şcoala generală. Şi le transmit un gând bun şi-o mulţumire. Ar fi trebuit să fie şi cineva din facultate, dar din păcate, nu avem amintiri calde despre aceştia, zic eu că din cauza felului în care se face acest gen de şcoală, la noi!
Primesc cu mare bucurie sfaturile bune şi ofer, după putere şi ştiinţă, atunci când e nevoie. Nimeni nu s-a născut învăţat, iar experienţa viaţii mi-a demonstrat că înţelepciunea de a acţiona în anumite momente nu ţine doar de fler, ci şi de educaţie, de liniştea sufletului, de odihnă, de sănătate şi de mulţi alţi factori interni ori externi care-şi pun amprenta pe starea noastră de moment.
Nu cred că e părinte care să spună (fără să mintă) că nu şi-a certat (uneori cu voce prea ridicată) copilul, iar asta nu pentru că n-ar fi ştiu că acest lucru nu e corect, ci pentru că starea de moment, nechibzuiala minţii şi uitarea faptului că avem suflet ne poate aduce într-o astfel de stare.
Copiii au dreptul şi la televizor, chiar dacă uneori e nociv, că şi noi, adulţii, uneori/deseori, ne facem poftele (cafea, alcool, tutun etc., toate după caz) fără a ne mai trage cineva la răspundere. Şi le facem cu bună ştiinţă, ştiind răutatea lor.
O zi bună să fie la voi, Mihaela!
Uite de-asta îmi place să te citesc. Mă regăsesc în fiecare cuvânt, sunt de acord cu tot ceea ce ai scris.
Eu sunt mai impulsivă. De câteva ori am lăsat comentarii pe diverse bloguri, nu dând sfaturi, ci încercând să explic că nu-s de acord cu ceea ce scrie autorul… Din fericire, m-am autoeducat, acum las comentarii doar pe bloguri frumoase. Cum e al tău.
În viaţa reală nici nu mă lansez în discuţii inutile şi nu sfătuiesc pe nimeni. Nu deţine nimeni adevărul absolut. Suntem toţi diferiţi şi copiii sunt diferiţi.
Şi da, să fii prea sinceră chiar e un defect în zilele noastre… O săptămână uşoară! 🙂
Buna,
Mi-a placut articolul acesta.
Imi aduc aminte ca pana sa am proprii mei copii eram artista la sfaturi referitoare la copii.
Acum nu mai sunt foarte sigura nici pe deciziile pe care le iau cu proprii mei copii.
Sper sa ne ajute Dumnezeu sa ii crestem astfe incat sa traiasca frumos.
Lili
Dvs. sunteţi un izvor de sfaturi bune şi noi le primim cu multă bucurie, căci ne aduc linişte-n suflet şi claritate în minte. Dacă suntem sinceri şi ne uităm în urma noastră, puetm scrie un roman despre greşelile noastre, dar în acelaşi timp suferim când copiii noştri fac greşeli, uitând că şi noi am fost la fel.
Au dreptul şi ei la televizor, dar nu ca să stâm noi liniştiţi şi nu toată ziua. Ştiu cât este de greu, dar aici am reuşit să controlăm lucrurile.
Mulţumim, Părinte! Doamne-ajută!
Mulţumesc, Adelina, pentru frumoasele cuvinte şi gânduri!
În tinereţe, ca şi acum, învârteam totul pe toate părţile. Însă, după ce chibzuiam eu şi bunele, şi relele, şi judecam situaţia din toate punctele de vedere, ajungeam la o concluzie pe care eram foarte sigură. Pasul următor era să-i conving şi pe ceilalţi de dreptatea mea.
A trecut ceva timp de când am renunţat la partea a doua şi cred că este mai bine ca acum.
Îmbrăţişări, Adelina!
Te pup, Lili! Ştiu cum este…nici noi nu mai ştim de multe ori cum este bine.
Să ne ajute Dumnezeu!
O postare foarte sincera si frumoasa. Cu amintiri, cu intrebari…si cu o concluzie foarte buna.
Nu dau sfaturi decat daca mi se cer. Daca se insista. Rar ceea ce-mi place mie sau cred eu ca-i bine poate sa i se para si altei persoane la fel. Vad in casa noastra: trei capete si uneori trei pareri diferite…
Deci…de acord cu tine. Desi, pe cate un blog, mai las cate o parere dar nu ca sfat, Doamne fereste!
Mulţumesc frumos, dragă Elly! Mă bucur foarte mult că ţi-a plăcut!!!!
Frumos articol! Subscriu la multe din cele spuse de tine.
Cate sfaturi stupide n-am dat si eu pe vremea cand nu eram mama… Si cate sfaturi stupide am primit eu, ca mama, de la alte mame!
Intre timp, asa cum povesteste si Adelina, am invatat sa ma abtin de la datul cu parerea. Fiecare sa-si creasca fiica sau fiul dupa cum crede de cuviinta. Asa cum mie nu-mi pica bine cand cineva isi da cu parerea cu privire la copilul meu, e clar ca nici pe alt parinte nu-l incanta cand fac eu pe experta.
Spor!
Irina
Mulţumesc, Irina! Şi ţie asemenea!
Exact, ai punctat foarte bine. Cel puţin sfaturile necerute şi mai ales critice, referitoare la copii, sunt cele mai dureroase. Mai ales, de la oamenii care nu au niciodată de spus vreo vorbă bună despre copilul tău, ci doar observaţii negative. În situaţia aceasta, chiar ştim bine care este explicaţia.
O zi frumoasă, Irina!
Vai, multumesc pentru articol si eu dau o multime de sfaturi pe care mi-e imposibil sa le pun in practica, dar, uneori…cand sunt coplesita de o situatie, un sfat paote aberant ma face sa revin cu picioarele pe pamant, sa -mi mut macar gandurile de la problema la cat de mutl abereaza cel din fata mea :)). Sfaturile sunt bune, fac parte din ascultarea activa, interlocutorul se pune – superficial de tot in locul nostru; oricum nimeni nu tine cont de ele:)
sa stiti ca nici sa nu ai copii si sa primesti sfaturi de la parinti este la fel de deranjant. Eu, ca persoana fara copii, imi dau cu parerea doar daca un parinte incepe sa-mi povesteasca despre situatiile deranjante din viata sa, despre dubiile sale. Atunci casc gura si spun si eu ce cred. Nu merg eu sa ma bag singura in seama, sa stiti, It takes two to tango…
Cel mai des aud ca "o sa vad cand o sa am copii" (indiferent la ce se refera asta). Si ar mai fi ceva acuma ca m-am pornit: ma deranjeaza sa primesc sfaturi de la oameni care au copii si sunt in mariaje ce dureaza de ceva ani. Nu stiu de ce isi inchipuie cei ce sunt casatoriti de mai mult de 5 ani ca ar putea da sfaturi celor ce implinesc abia abia cateva luni sau un an, sau chiar persoanelor singure? De multe ori casatoriile lor sunt cladite pe compromisuri atat de mari si de nepotrivite mie ca pentru mine (sau altcineva) nici nu ar intra in discutie. Da da, faimoasa "O sa vezi cand o sa aveti si voi X ani de casnici (ca noi!) si X copii (ca noi)". Nu exista o reteta generala a fericirii. Fiecare traieste in modul sau, dupa posibilitati. Dar, daca imi permiteti sa fiu directa, daca nu doriti sfaturi nu le cereti si, mai ales, nu le dati. 🙂
Da, uneori da, ne readuce pe pământ. Eu, însă, de mult încerc să am grijă să nu mai dau sfaturi necerute, ceea ce nu înseamnă că nu mi se mai întâmplă. Dar, foarte rar, doar când o ia gura înaintea minţii. Şi mai este un aspect, contează foarte mult şi tonul cu care ţi se spun, pentru că unii oameni suferă de compleze de superioritate. Şi de fapt, cele mai deranjante, sunt cele venite de la această categorie. Scuze, Anca, pentru răspunsul atât de întârziat! Uneori, mai scap din ele.
Şi, nu în cele din urmă, bine-ai venit pe la noi!
Desigur, Carmen, că şi situaţia inversă este la fel de nedorită. Pur şi simplu am omis în text să trec asta, dar sunt total de acord cu tine. Şi ştiu, pentru că m-am căsătorit târziu, şi implicit Mihnea are părinţi "moşi". Ştiu şi cum este cu "ai să vezi tu", sau cum la serviciu, de câte ori se punea problema rămasului peste program doar a unei părţi din colectiv sau diverse activităţi ce trebuiau cumva făcute în plus, cum se uita toată lumea la cei fără copii. Nici aici nu este corect, pentru că este vorba de activităţi de serviciu, care nu ar trebui să aibă legătură cu statusul familial al omului.
Sau "ce uşor se cresc copiii acum. Ce ştiţi voi câte scutece spălam, etc.
Aşadar, îmi menţin părerea că mă voi abţine să dau sfaturi necerute, aşa cum am spus în concluzia postării. Şi unde mi se cer, cu mare grijă, şi doar dacă am habar despre subiect.
O zi frumoasă, Carmen!