sursa: hohotederas.com

sursa: hohotederas.com

Poezia aceasta, utila identificarii si memorarii cazurilor substantivului,  am gasit-o la Mihnea, in caietul de limba romana. Declinarea substantivului este una dintre cele mai importante lectii de gramatica si elevii nu o invata chiar foarte usor.

Am cerut doamnei profesoare acordul publicarii ei si l-am primit fara nicio retinere. Profesorul tot profesor, mintea-i este mereu la copii. Va multumesc din suflet, doamna profesoara!

Pe vremea cand abia imi descoperisem o noua pasiune in chimie, am gasit pe undeva niste propozitii cu ajutorul carora se puteau retine mult mai usor, elementele ce compuneau grupele principale ale Sistemului periodic al elementelor.

Nici macar nu le mai stiu pe toate (propozitiile, nu elementele) dar va dau una ca exemplu: Flori colorate, brodate in antreu. Cu ajutorul ei, copiii pot retine mai simplu simbolurile chimice, si implicit elementele grupei a VII-a principale, si anume: Fl, Cl, Br, I, At. Adica fluor, clor, brom, iod, astatin.

Am facut o prea lunga introducere, si implicit paralela intre chimie si gramatica-doua discipline de studiu ce nu am nimic in comun, in afara de logica.  Mai precis, intre elementele chimice si declinarea substantivului, pentru a va explica de ce mi s-a parut important sa transcriu aceasta poezioara.

Si dupa explicatia geniala  🙂 a ratiunii publicarii acestui articol, sa va scriu si poezia pentru invatarea mai usoara a cazurilor substantivului :

 

SUBSTANTIVUL

Substantivul, iata, are

Cazuri cinci la declinare

Si intr-unul sta precis,

Fie-n vorba, fie-n scris.

Mai ades, orice obiect

E-n NOMINATIV subiect;

Langa a fi arata activ

Numele predicativ.

A, al, ai si ale cui

Cer un GENITIV sa pui

La-ntrebari ce-au aparut

Pentru cate-un atribut.

La DATIV tu poti sa pui

Numai intrebarea cui?

Si-ti raspunde la moment

C-ai gasit un complement.

ACUZATIVUL, fii atent!

E atribut sau complement;

Uneori, ca o conditie,

Are-n fata o prepozitie.

La sfarsit de declinare,

Intre virgule, apare

VOCATIVUL care are

O chemare sau strigare.

(dintr-un numar vechi al revistei Limba si literatura)