In ideea de a folosi meniurile deja facute, am sa incerc sa public si lista de cumparaturi astfel incat atunci cand voi mai repeta meniul respectiv sa am treaba terminata complet. Meniul publicat ieri este unul cu ceva noutati si fara niciun fel de intentie de economisire sau de rapiditate. Adica, un meniu obisnuit pe care il voi prepara doua saptamani la rand. In momentul in care l-am alcatuit, am incercat sa trec si cantitatile aproximative necesare retetelor incluse. Nu am cumparat absolut strict cantitatile estimate, intrucat am observat ca pretul crestea vertiginos pe masura ce puneam alimentele in carucior.

Am facut cumparaturile la Billa si la Mega Image fara a profita de promotii, meniul nefiind facut cu acest scop. Am fost scurt si pe la piata, dar per total am cheltuit cam mult. De obicei bugetam in jur de 300 lei pe saptamana pentru mancare si cele necesare casei si ingrijirii cosmetice. Obisnuiesc sa socotesc cu aproximatie ceea ce pun in carut si constatarea ca s-ar putea sa depasesc banii, m-a facut mai atenta. Se cunoaste ca nu prea am mai facut meniuri economice, diferenta fata de meniurile saptamanale de 55 lei/pers este cam mare si trebuie sa iau ceva masuri. Sper sa si fac acest lucru, nu doar sa spun 🙂

In final am cumparat tot ce era pe lista si parca si cateva mici lucruri in plus si cheltuiala totala a ajuns la 294 lei. Multisor, zic, mai ales ca nu am luat carne de curcan – cel mai scump ingredient din lista. Este foarte sanatoasa, stiu, de aceea imi si propun sa o introduc mai mult in consum, insa cu grija ca ne rupe la bani. Nu am cumparat-o acum pentru ca mai aveam in congelator, dar in saptamana a doua in care voi repeta acelasi meniu, o inlocuiesc cu piept de pui.

Un pret care m-a cam dat pe spate a fost cel al verzei murate. Motivul principal pentru care m-am deplasat si la piata pe frigurile astea, a cam fost varza. Stiam ca la Mega este exagerata, adica vreo 14 lei o punga cam cu doua verze medii si am zis ca la piata o fi mai ieftina. A fost, intr-adevar, am dat doar 7 lei pe o varza maaaare. Dar 7 lei o varza, pe buuuune? Cand proaspata costa un leu? Da, asa-mi trebuie daca nu ma invrednicesc sa pun si eu macar cateva verze :). Nu ca 7 lei ar fi o suma imensa, ca nu este, bineinteles, dar sa platesti de 7 ori mai mult imi pare cam ciudat. Da, probabil socotesc prea mult 🙂

Si acum, lista de cumparaturi pentru meniul de ieri:
 
CARNE SI LACTATE

– pulpe de pui 1 kg
– pulpa de porc tocata 500 g
– muschi file 500 g
– costita afumata 300 g
– bacon 200 g
– cascaval 250 g
– iaurt 8 buc. mici
– smantana 400 g

LEGUME SI FRUCTE

– fasole boabe 1 kg
– varza murata 1,5 kg
– cartofi 3 kg
– morcovi 1 kg
– telina 300 g
– pastarnac 2 buc.
– ceapa 1 kg
– broccoli 2 buc
– castraveti proaspeti 2 buc.

– mere 2 kg
– banane 1 kg
– portocale 2 kg
– grape fruit 2 bucati

CONSERVE SI CONGELATE

– pasta de rosii
– aluat foietaj 1 pachet de 600 g
– foi de placinta 1 pachet
– 1 conserva de peste
– legume mexicane (congelate) 4 pungi de 450 g
– spanac congelat – 1 punga 450 g
– suc de rosii – 1 sticla
– sfecla rosie in otet – 1 borcan mare

– masline 300 g
– oua 12 buc
– praf de copt
– pate de soia 2 cutii mici
– tofu 1 cutie

Am in casa:

– carne de curcan
– soia
– faina
– zahar
– cacao
– arpacas
– visine congelate
– paste integrale
– castraveti murati

Asta ma tot gandeam, ca la cate erau deja in casa (in mod special carnea de curcan)  si la faptul ca nu imi parea un meniu extravagant, ma gandeam sa iasa ceva mai ieftin. Dar nu! Acuma, suma nu este total exagerata sau aiurita, dar reprezinta aproape dublul a ceea ce am reusit atunci cand am dorit sa fac ceva economii.

Mihaela Damaceanu