In ideea de a folosi meniurile deja facute, am sa incerc sa public si lista de cumparaturi astfel incat atunci cand voi mai repeta meniul respectiv sa am treaba terminata complet. Meniul publicat ieri este unul cu ceva noutati si fara niciun fel de intentie de economisire sau de rapiditate. Adica, un meniu obisnuit pe care il voi prepara doua saptamani la rand. In momentul in care l-am alcatuit, am incercat sa trec si cantitatile aproximative necesare retetelor incluse. Nu am cumparat absolut strict cantitatile estimate, intrucat am observat ca pretul crestea vertiginos pe masura ce puneam alimentele in carucior.
Am facut cumparaturile la Billa si la Mega Image fara a profita de promotii, meniul nefiind facut cu acest scop. Am fost scurt si pe la piata, dar per total am cheltuit cam mult. De obicei bugetam in jur de 300 lei pe saptamana pentru mancare si cele necesare casei si ingrijirii cosmetice. Obisnuiesc sa socotesc cu aproximatie ceea ce pun in carut si constatarea ca s-ar putea sa depasesc banii, m-a facut mai atenta. Se cunoaste ca nu prea am mai facut meniuri economice, diferenta fata de meniurile saptamanale de 55 lei/pers este cam mare si trebuie sa iau ceva masuri. Sper sa si fac acest lucru, nu doar sa spun 🙂
In final am cumparat tot ce era pe lista si parca si cateva mici lucruri in plus si cheltuiala totala a ajuns la 294 lei. Multisor, zic, mai ales ca nu am luat carne de curcan – cel mai scump ingredient din lista. Este foarte sanatoasa, stiu, de aceea imi si propun sa o introduc mai mult in consum, insa cu grija ca ne rupe la bani. Nu am cumparat-o acum pentru ca mai aveam in congelator, dar in saptamana a doua in care voi repeta acelasi meniu, o inlocuiesc cu piept de pui.
Un pret care m-a cam dat pe spate a fost cel al verzei murate. Motivul principal pentru care m-am deplasat si la piata pe frigurile astea, a cam fost varza. Stiam ca la Mega este exagerata, adica vreo 14 lei o punga cam cu doua verze medii si am zis ca la piata o fi mai ieftina. A fost, intr-adevar, am dat doar 7 lei pe o varza maaaare. Dar 7 lei o varza, pe buuuune? Cand proaspata costa un leu? Da, asa-mi trebuie daca nu ma invrednicesc sa pun si eu macar cateva verze :). Nu ca 7 lei ar fi o suma imensa, ca nu este, bineinteles, dar sa platesti de 7 ori mai mult imi pare cam ciudat. Da, probabil socotesc prea mult 🙂
Si acum, lista de cumparaturi pentru meniul de ieri:
CARNE SI LACTATE
– pulpe de pui 1 kg
– pulpa de porc tocata 500 g
– muschi file 500 g
– costita afumata 300 g
– bacon 200 g
– cascaval 250 g
– iaurt 8 buc. mici
– smantana 400 g
LEGUME SI FRUCTE
– fasole boabe 1 kg
– varza murata 1,5 kg
– cartofi 3 kg
– morcovi 1 kg
– telina 300 g
– pastarnac 2 buc.
– ceapa 1 kg
– broccoli 2 buc
– castraveti proaspeti 2 buc.
– mere 2 kg
– banane 1 kg
– portocale 2 kg
– grape fruit 2 bucati
CONSERVE SI CONGELATE
– pasta de rosii
– aluat foietaj 1 pachet de 600 g
– foi de placinta 1 pachet
– 1 conserva de peste
– legume mexicane (congelate) 4 pungi de 450 g
– spanac congelat – 1 punga 450 g
– suc de rosii – 1 sticla
– sfecla rosie in otet – 1 borcan mare
– masline 300 g
– oua 12 buc
– praf de copt
– pate de soia 2 cutii mici
– tofu 1 cutie
Am in casa:
– carne de curcan
– soia
– faina
– zahar
– cacao
– arpacas
– visine congelate
– paste integrale
– castraveti murati
Asta ma tot gandeam, ca la cate erau deja in casa (in mod special carnea de curcan) si la faptul ca nu imi parea un meniu extravagant, ma gandeam sa iasa ceva mai ieftin. Dar nu! Acuma, suma nu este total exagerata sau aiurita, dar reprezinta aproape dublul a ceea ce am reusit atunci cand am dorit sa fac ceva economii.
Mihaela Damaceanu
O bună sursă de inspirație! Mulțumesc!
O mica idee: daca aveti obisnuita doar sa consumati varza calita/salata de varza murata, poti sa tii 1-2 borcane in casa din alea de 2l cu filet si sa introduci varza tocata gata, ca se va mura mai repede tocata. Ba chiar poti sa nu arunci zeama cand adaugi varza noua, ci doar sa o completezi cu saramura – va fermenta mai repede. Pentru sarmale nu merge insa…
O alta idee: sa separi clar cosmeticele si chimicalele de mancare. Adica as face fie bonuri separate, fie plimbare la DM (cum fac eu) doar pt chimicale. Asa vazui ca eu dau mult pe chimicale si le-am mai redus/eliminat din casa.
Despre carne si lactate, si la noi sunt cele mai scumpe din buget. Asa ca am decis sa cumpar bulk. Adica iau o gaina de 1,2kg si imi ajunge pe o sapt si o dezosez (pieptul si pulpele la una, restul fac supa/piftie/zama de baza la orez etc). Am calculat si comparat pret de piept de pui dezosat cu o gaina … si ies mai bine cu gaina. La fel si la curcan – de la Penes curcanul – de obicei iau doar oase, dar luam 2-3 kg de oase si dezosam de pe oase suficient sa fac de ex. perisoare (le ferbeam si faceam cu smantana) si oasele le fierbeam pt piftie/supa de galusti. Sau iau bucata de pulpa de porc cu tot cu os ( bucata de 2-3-4kg) si apoi portionez si congelez functie de meniul pe urmatoarele sapt. (de obicei o fac la wok deci toc o data de mi se acreste, apoi am si bucati de gratar, si 3 portii de carne pt wok).
Ce mai iau: lapte de la fermier si fac eu iaurtul. Ies mai ieftin.
Oricum, cred ca din carne si lactate va vor ajunge pe 2 sapt.
Cu multa placere, Zina! M-as bucura sa fie cuiva de folos!
Adevarul este ca nu folosesc prea mult varza murata. Nici nu stiu de ce, poate pentru ca nu imi place f. mult, poate pt. ca nu imi place sa o toc sau poate pt. ca nu o murez… Dar de cateva ori pe iarna, tot am nevoie de ea si platesc pretul comoditatii, cam asta este adevarul. As putea sa rezolv cum ma inveti tu, dar imi trebuie mai mult la sarmale…
Cand am facut meniurile acelea ieftine, tot pui intreg am cumparat si eu in prima saptamana si apoi am continuat cu cateva casolete cu amestecuri de preparate pentru a diversifica carnea. Toate ideile pe care mi le-ai scris sunt bune cu scopul economisirii banilor si al timpului. Friptura aceea de curcan in foaie de varza este potrivita mai mult pt. piept. La el ma refeream ca este f. scump, la aproape 30 lei/kg, il cumpar cu socoteala 🙂 De data aceasta eu am in casa aripa si o parte de pulpa, ceea ce nu este chiar foarte scump. Am facut un meniu cam prea caloric, este si multa carne si la fel si la lactate. Nu stiu daca ramane din carne, caci costita afumata merge la fasole, iar baconul la ciorba de cartofi. Din muschiul file fac sandvisurile de la scoala. Cea de fasole am mai facut-o anul trecut de cateva ori, si in varianta cu afumatura si in cea fara. Bineinteles ca prima a fost mai gustoasa, asa ca are cerere mai mare. Despre lactate, poate din cascaval, iaurtul sigur nu ramane, 3 oameni in 7 zile…se duce clar. Cred ca suntem cam mancaciosi :)Daca ramane ceva, va povestesc la urmatorul meniu.
Ce listuta! Eu as mai fi adaugat malai, hrisca, faina de naut si seminte de in. E tare bine sa fii organizat in bucatarie. Scutesti si timp si bani.
O zi minunata, Mihaela!
Iaca la mine frigiderul e gol golut :))) Ma inspir de la tine. Pupici si zambete. Liuba x