Vegi tray
sursa

Am revenit la meniu să vă povestesc cum a fost. În doar trei cuvinte: nesperat de bine. Mi-am propus să fac un exerciţiu, fiind singură acasă şi amintindu-mi de comentariul anonimului meu, că suma de 230-240 lei, pentru trei persoane, pe care o cheltuiesc de obicei pe mâncare, este prea mare pentru unii oameni. Mă întristase această situaţie şi am decis să văd dacă este posibil să reduc suma. Săptămâna trecută am mâncat de 55 lei şi am început proviziile de iarnă consumând 15 lei. Asta înseamnă un total de 70 lei pe săptămână pentru o persoană. Dacă se poate respecta aproximativ acelaşi raport, deşi nu ştiu pentru că ei mănâncă ceva mai mult ca mine(inclusiv Mihnea, da), ar rezulta 210 lei, pentru toţi trei. Nu sunt sigură că se poate până nu încerc, dar vă voi spune. Momentan rezultă doar o economie de 20-30 lei, ceea ce nu este foarte mult, având în vedere că vara totul este mai ieftin, dar tot e ceva. Mergem în continuare şi vă spun ce mai observ.

Dacă vă întrebaţi cum am mâncat vă spun iar, că foaaaaarteeee bine. Sunt întreagă, bine hrănită, sănătoasă şi chiar voioasă. Şi n-am slăbit 1 gram, măcar. Singura problemă pe care o întrezăream era că voi mânca doar pui, o săptămână. Mă refer la carne, nu tot, că cine a văzut meniul planificat, a observat că am luat o mulţime de legume. Serios vă spun, chiar am avut tot ce mi-a trebuit şi nu am mai cumpărat în plus, faţă de ce luasem şi v-am scris, decât pâinea care era oricum estimată. Asta înseamnă că de fapt am cheltuit 54 şi nu 55 lei. E caraghios să fac atâtea socoteli la leuţ, dar pentru rigurozitate, aşa facem.

În plus, mă gândisem de la început că sunt prea multe legume, dar nu eram chiar sigură până nu testez. Exact aşa a fost, căci luasem 5,3 kg de legume şi unul de fructe. Săptămâna aceasta voi lua ceva mai multe fructe şi reduc legumele, că mi-au rămas aproape tot kilogramul de cartofi şi vreo 500 g de ardei. 

Şi mi-au rămas cartofii pentru că am renunţat la piureul de sâmbătă ca să mai consum din roşii, castraveţi şi ardei, pentru a nu se strica. L-am înlocuit cu salată din cele amintite.

Ce alte modificări am mai făcut? Cu cititul şi singurătatea, normal că mi-a fost lene să gătesc zilnic şi de aceea am mai renunţat la unele feluri planificate, şi anume: orezul nu l-am atins, supa de pui nu a mai fost necesară, ardeii copţi nu i-am făcut de lene. Pastele le-am făcut din jumătate de pungă(250 g) şi am mâncat şi miercuri şi vineri din ele, cu sos de roşii şi toate legumele pe care le luasem, şi cu salată din ele, amestecate diferit, cum mi-a venit în cap.

În concluzie, pe lângă ardei şi cartofi, mi-a mai rămas neatins orezul, spatele de la pui, o jumătate de pachet de paste, o cană de lapte.

Ceea ce înseamnă că pentru săptămâna aceasta am două posibilităţi, şi, dacă fac combinaţii între ele, chiar mai multe:

– fie mai reduc suma;

– fie cumpăr alimente de calitate mai bună(fasolea de 3 lei/kg nu mi-a plăcut şi nici pui toată săptămână nu se poate la infinit).

Deci, să purcedem la calcule: 
 
De la Piaţa Obor:
legume (câte 1 kg de morcovi, roşii, dovlecei, şi câte o jumătate de ceapă şi castraveţi la 2 lei/kg, fasole verde-0,6 kg x 4 lei/kg), în valoare totală de 10,4 lei
pepene galben (3 kg la 2 lei/kg)
– 300 g de brânză proaspătă, cu 4,2 lei (13 lei/kg)
– fulgi de cereale de la Orient Bazar, de 1,6 lei (grâu 0,20 kg x 5 lei/kg, secară 0,10 kg x 6 lei/kg)

total: 22,20 lei

De la Kaufland, din oferta de aici
1 kg de făină Pambac (2,75 lei/kg)
1 kg Mix Grill- piept de porc feliat, mici şi cârnăciori  (15,99 lei)
1 cutie iaurt natur, marcă proprie (3,69 lei)

total: 22,43 lei

De la Mega Image
– 4 ouă cu 1,88 lei  (0,47/ou)
– 2 pâini ( 2 lei)
– copane de pui de 6 lei


total: 9,88 lei

TOTAL PRODUSE: 54,51 lei

Din cei 15 lei disponibili pentru iarnă, voi lua încă 1 kg de zahăr cu 5 lei, 2 kg caise cu 3 lei/kg şi 2 kg de dovlecei cu 2 lei/kg pentru a le pune la congelator.
Gemul de caise pe care l-am făcut săptămâna trecută a costat 10 lei şi mi-au ieşit cam 1,5 kg.

Meniul 
Dimineaţa
– lapte cu 100 g cereale, nuci, sâmburi de caise şi scorţişoară/Nucile, sâmburii de caise şi scorţişoara le am în casă
– 2 ouă fierte, un castravete, un ardei, o felie de pâine prăjită
100 g de cereale cu piure de pepene galben
roşii cu brânză şi două felii de pâine prăjită
bruschete cu morcovi
iaurt cu 100 g cereale, nuci şi sâmburi de caise
– tartine cu brânză şi ceai din diverse plante

 Prânz şi seara
cârnăciori cu piure de cartofi şi salată de roşii cu ardei
salată grecească la prânz, mămăliguţă cu brânză şi iaurt seara
– orez sârbesc şi salată de roşii, ardei şi castraveţi-miercuri şi vineri
– copane de pui şi legume(dovlecei, morcovi, cartofi, fasole verde) la cuptor
– piept de porc feliat cu salată de roşii, ceapă, ardei şi castraveţi
– copan de pui prăjit cu usturoi şi mămăliguţă la prânz, seara iaurt. 
 
Desertul va fi pepenele galben, clătitele luni, că mai am o porţie, şi câteva linguriţe de gem de caise făcut săptămâna trecută.
 
Mihaela Dămăceanu
 
O săptămână frumoasă şi uşoară!
——————————————————————–

Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂 

Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!

VA MULTUMESC!