salata de boeuf rapida

Astazi am bucuria de a va prezenta pentru prima oara pe acest blog, un guestpost. Totul a pornit de la un comentariu la Iulia, in care spuneam ca salata de boeuf este preferata mea si a familiei, dar se face greu. 

Draguta si saritoare ca de obicei, o femeie- autoarea blogului  iubescorasulmeu.blogspot.ro/ mi-a venit in ajutor cu aceste detalii despre cum pregateste ea salata de boeuf.

Pentru cine nu ii stie blogul, insist sa ii faceti o vizita, asa cum i-am spus si in corespondenta noastra pe mail, ar putea leger sa scrie o carte cu idei si trucuri de organizare si economisire-investitii. Este o enciclopedie in domeniu si aplica in viata cotidiana o multime de metode bune.

Multumesc, o femeie!

Cu putin timp inainte de a scrie comentariul, facusem salata de boeuf (cu tot cu poze). Pentru ca modul de prezentare a fost admirat de musafirii mei in urma cu cativa ani, am trimis la Carticica practica reteta mea si fotografiile. A fost publicata in ultimul numar al revistei si cu aceasta ocazie am si fotografii sa va arat cum pun eu de sarbatori salata boeuf in cupe din portocale. Nu este o metoda rapida, dar zic ca de Revelion arata frumos. Deci, aveti textul foarte practic, scris de o femeie, combinat cu fotografiile nu prea practice, facute de mine. Prima poza este salata de anul trecut a dragii mele mame.

salata de boeuf rapida Scrisei de mult un subiect lung despre gatitul simplu si cu economie de energie al salatelor de iarna (salata boeuf, evident), dar imi dau seama ca e mai potrivit pe blogul tau decat al  meu.

Eu am aragaz electric si noua casa in care ma mut e din nou e plita electrica Ce inseamna asta?  Electricitatea e mai scumpa (aparent) decat gazul, astfel ca am nevoie de mici atentii pentru a simplifica si tine sub control consumul.

salata de boeuf rapida

Si cum eu sunt foarte atenta si la consumul de timp (da, nu imi doresc sa imi petrec viata in bucatarie) dar nici nu imi doresc sa platesc costuri care nu merita…. uite cum am simplificat eu facutul salatei boeuf.

Ce am in vedere:

– spal ingredientele si le pun pe foc separat pentru ca fiecare are timpul ei de fierbere, iar eu le vreau fierte dar nu moi – in acest fel, refolosesc  aceeasi oala si apa.
– sa toc cat mai usor si putin;
– sa fierb cat mai putin;
– sa platesc cat mai putin;
– sa am cat mai putine chimicale.


Greu? usor?

Cu ceva imaginatie si tool-urile din bucatarie… merge 🙂

salata de boeuf rapida
1. Fierb cartofii in coaja cu apa si sare. Ii cumpar pe cei mici ca sunt f. ieftini ( sau atunci cand cumpar un sac de 5-10kg, aleg cartofii mici). Spalati si tzup in oala. Fierb pana incepe sa crape pielea pe ei (maxim o ora). Bag in apa rece, crestez cu cutitul, si pac.  De obicei vanzatorul stie sa imi dea din astia care nu sunt de piure. Cartofii ii fierb primii, pentru ca ii toc traditional, unul cate unul, cu pauze, in timp ce celelalte sunt pe foc. Ma plictisesc sa ii toc, dar cum o fac cu pauza, termin fara sa ma plictisesc:). Apa o arunc.
De 2 ori am copt cartofii. Aveam ceva la cuptor, asa ca pusei si tava de cartofi la copt, in coaja)- ce aroma! ce savoare!

2. Telina, pastarnacul si morcovii le despielitez cu unealta aia speciala, econom (peeler). Apoi le bag la robot si le tai fie felii subtiri, fie ca pt cartofi prajiti.
Daca nu ai robot smecher, poti folosi si peeler-ul si ii faci felii subtiri si lungi. In starea asta ii pun pe rand sa fiarba in apa cu ceva sare. Morcovii taiati asa, fierb in 10 minute (maxim), ii scot cu paleta si ii pun la scurs, apoi pun telina +pastarnac. Acestia fierb in 5-6 minute, dupa care ii scot si ii pun la scurs in strecuratoarea de paste.

Cand s-au racorit, ii pun pe tocator si dau cu cutitul cu lama mare sa ii toc. Daca vreau cuburi perfecte, iau pe rand cateva bucatele de morcov/telina si dau atent cu cutitul, dar de obicei nu imi pasa.
salata de boeuf rapida

3. Carnea o tai felii inainte sa o pun la fiert, daca este o bucata mare. Insa deseori iau vita, bucatele, ca este mai ieftina. Deseori am luat un os cu carne pe el – l-am lasat sa fiarba la foc mic 3-4 ore, pana a cazut de pe os, am scos carnea si am rupt bucatele cu degetele – deci nimic de tocat.  Mai facui si din pasare (fierbe mai repede), sau din carne de porc.

4. Mazarea congelata o fierb cateva minute in aceeasi apa in care am fiert morcovul, telina, pastarnacul.  Apa se duce la o supa, alaturi de apa in care a fiert carnea.

5. Castravetii ii tai la robot in forma de felii/discuri. Apoi pun pe tocator cantitate mare si dau cu un cutit cu lama mare peste tot, in x -uri, sa fie suficient de mici. Merge mult mai repede decat tocand de la zero… . Apoi ii pun la scurs in strecuratoarea de paste.

6. Zeama de la legume si carne devine supa de galusti. De aia si  iau os cu carne 🙂

7. Maioneza o fac in 30 secunde. Folosesc 3 galbenusuri crude, cam 300-400 ml de ulei ieftin si fara gust, bag blenderul vertical in borcan, am grija sa scot aerul si pac  https://www.youtube.com/watch?v=Gq1cO-uNCQQ . Adaug mustar, lamaie, sare, si iar pornesc blenderul. Borcanul il clatesc si arunc 🙂

Variatiuni pe tema data fac si fara maioneza/carne, dar cu sfecla rosie, cu peste afumat. Albusurile le fiersei o data la foc mic – mic si le pusei tocate inauntru, merge si o ceapa rosie tocata etc. Noi suntem iubitoare de maioneza, astfel ca idei sunt.

De post fac fara carnuri si cu un fel de maioneza fara …ou: cu avocado moale si mustar si usturoi musai https://www.youtube.com/watch?v=vidf7tQMSJQ. Eu nu sunt atat de delicata ca doamna din film si scurg avocado din coaja cu  mana; pe care il mai pun in borcanele mici pe care le umplu 100% (borcanele care le-am aruncat!! si le duc dorul 😀 dar lasa ca le recolectez eu) si tin si pt cateva zile acolo.  Whatever, nu mai e salata boeuf, dar e o salata de iarna, ieftina.

Avantajul acestor feluri de mancare: am pe 2 zile si pot pune si la pachet. Pot decora daca am musafiri.Alt avantaj: costurile. Stiu, carnea costa fix cat celelalte ingrediente la un loc, pentru ca acum cartofii mici, morcovii, telina, muraturile sunt foarte ieftine.

Hai, succesuri 🙂

Update 09.11.2018: Că tot a zburat anul mai repede ca toti ceilalţi 🙂 şi mâine-poimâine vine următorul, mi-am zis să completez această reţetă de salata de boeuf şi cu varianta mea de pregătire.

Nu este neapărat rapidă, dar dacă avem ceva ustensile de bucătărie, de ajutor la tocat şi maioneză, se poate face mai repede decât clasic, aşa cum ştiam de la mamele noastre.

Nouă nu ne place salata de boeuf cu albitură şi mazăre, aşa că nu le regăsim printre ingrediente. Ca principiu, componentele dulci sunt în aceeaşi cantitate cu cele acre, gustul variind foarte mult în funcţie de aceste cantităţi, la fel cum diferă şi cu/fără rădăcinoase albe.

Sigur că mie îmi place cel mai mult varianta mea, că doar de-aia am ales-o, dar…de gustibus non disputandum!

Va trimit si eu o reteta pentru masa de Revelion, este vorba de nelipsita salata de boeuf, careia i-am gasit in urma cu cativa ani, o prezentare mai deosebita.

Iată şi reţeta mea de salată de boeuf:

Ingrediente (pentru 10-12 portii):

–         500 – 600 g carne de vita sau porc

–         6 cartofi rosii de marime medie

–         5 morcovi mai mari

–         2 borcane de castraveti murati (850 g fiecare)

–         2 borcane de gogosari murati (850 g fiecare)

–         2 oua

–         250 ml ulei

–         1 lingurita de mustar

–         o jumatate de lamaie

–         6 – 7 portocale aproximativ egale ca marime.

Mod de preparare salată de boeuf:

Se spala bine carnea si se pune la fiert intr-o oala mai mare. Se curata si se spala morcovii si cartofii si se pun la fiert impreuna cu carnea.

  1. Se toaca muraturile la dimensiuni de 1/1 cm si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga zeama din ele.
  2. Dupa ce carnea si legumele sunt fierte si racite, se taie si acestea la aceleasi dimensiuni ca muraturile.
  3. Se prepara maioneza dintr-un galbenus fiert, unul crud, ulei, mustar si lamaie.
  4. Se amesteca carnea si legumele tocate, cu muraturile si maioneza. Se mai adauga dupa gust, mustar, sare si piper.

Pentru mesele pe care le pregătiţi în tihnă sau aveţi musafiri pe care doriţi să îi impresionaţi, am şi o prezentare mai rar întâlnită de mine, anume salată de boeuf în cupe de portocală.

Şi nu orice cupe, ci chiar cu picior 🙂

Opţional, deci, avem şi punctul 5.

  1. Se spala portocalele si din fiecare se taie din ambele capete cate un capacel subtire. Apoi se sectioneaza transversal portocala la doua treimi din inaltime. Partile mici (cele de o treime) se pun deoparte, iar partile mai mari se scobesc cu grija, pastrand un strat de miez pe fund. Se umplu partile mari cu salata de boeuf si se acopera cu maioneza si mici palarioare din capacele subtiri taiate prima data. Treimea sectionata a portocalei se aseaza pe un platou cu sectiunea mai mare in jos si cu cea mica in sus, ca niste mici suporturi. Deasupra lor se pune cu atentie cupa de portocala umpluta cu salata de boeuf, formand astfel un fel de cupe cu picior. Arata foarte frumos si impodobesc masa intr-un mod atractiv.

Fotografiile de mai sus ilustrează o cupă de portocală, plină cu salată de boeuf.

Poftă bună şi sărbători fericite, că doar mâine nu-i poimâine!

——————————————————————————

Vă mulţumesc pentru că îmi sunteţi alături!

Dacă vă place ce citiţi, dacă vă e de folos sau vă impresionează cu ceva, vă puteţi abona la blog (în casuţa de abonare din dreapta sus) sau puteţi da un like paginii de Facebook a Blogului de familie.