Ca o cititoare impatimita de reviste cu retete culinare-ce am devenit de ceva vreme incoace, ar fi cazul sa nu ma deranjeze nimic. Hmmm…
Si totusi ma deranjeaza ceva, dar ca sa fiu corecta, problema nu este la ei, ci la mine. Stiam eu asta de mai demult, dar de cand tot rasfoiesc cu nesat atatea  Practic in bucatarie, Carticica Practica si nu numai,

 

am accentuat constientizarea problemei. In afara de retetele propriu zise, de fotografiile pe care le studiez cu mult interes, ca orice gospodina ce imi doresc sa devin, ma uit cu interes la timpul de preparare. Ma mai uit si la calorii, si desigur la preturi, acolo unde sunt (Practic in bucatarie).

Dintre toate astea, problema mea cea mai mare se afla la timpul necesar pregatirii preparatelor. Io chiar nu stiu si chiar de multe ori ma minunez cum de fac oamenii acestia retetele in asa de putin timp. Daca veti studia problema, veti vedea ca exista si timp de preparare de 10 sau 15 minute. Multe sunt de o ora sau de 40-45 minute, dar am vazut si de 10. Este drept ca acolo unde se scrie 10 minute, este defalcat timpul, in pregatire si fierbere/coacere. Dar tot ma mir si minunez. Eu nu am invatat pana acum sa gatesc in 10 minute, altceva in afara omletei.

De unde trag concluzia ca ma moscai tare mult. Sau ei sunt supervitezomani.

Asa ca,  intr-o zi m-am apucat de testat. Si am inlaturat toate micile mele obisnuinte de intarzieri: am fumat inainte si am inchis computerul. Un oloi mare de ciorba de vacuta a fost gata intr-o ora. Adica, de cand am deschis frigiderul pentru a scoate cele necesare si pana am inchis flacara aragazului.

Pai, da…Cam acesta era timpul trecut in reviste la ciorbe si inca era vorba de 4-6 portii, nu de vreo 8-10 cate fac eu.

Concluzia?

Fara pauze, fara tigari si computer, SE POATE.

Asa am priceput cum reuseste doamna redactor probator de la Burda, sa faca 8 feluri de mancare intr-o zi, ca asa am aflat dintr-un interviu. Si am cazut pe spate de admiratie.

Asta inseamna, ca daca mi-a iesit timpul la o reteta, ar trebui sa trec la urmatorul nivel si sa incerc sa fac mai multe, fara pauza intre ele. Chiar am de gand sa incerc!

Un sfarsit de saptamana placut-in bucatarie, la gatit sau pregatit provizii de toamna, ori in alta parte, la plimbari sub raze calde de soare, spre exemplu!

Mihaela Damaceanu