Au trecut cativa ani de cand am avut discutia despre care va voi povesti mai jos si de multe ori m-am gandit sa va scriu despre ea. Dar subiectul este delicat si am tot amanat. Saptamana trecuta a scris Andreea un articol despre carti-flori, ocazie cu care m-am adunat si eu sa va impartasesc si sa sustin aceeasi opinie.
Sursa: Google Images |
Discutia despre care ziceam, se desfasura in Botosani, intr-unul din locurile de draga amintire, alaturi de unul dintre oamenii ce mi s-au lipit de suflet. Era iarna si rece, iar in centrul micutului Botosani sunt doua galerii de arta, mereu pline de tablouri. Tot intrand sa mai admir cate ceva, ma imprietenisem cu doamna muzeograf Ana Florescu, cu care aveam multe discutii placute, despre viata artistica a caldului si molcomului oras.
Printre astfel de povesti, am ajuns si la scoala, educatie, carti si flori. Imi spunea cu regret doamna Ana, ca oamenii au pierdut mult din obisnuinta lecturii si a cumpararii cartilor. La fel cum prea putina lume isi mai gaseste timp sa intre intr-o galerie de arta, tot la fel de putina isi mai umple timpul cu carti. Si tot asa, ne-a purtat vorba la momentul inceputului de primavara, cand tot copilasul este invatat de acasa sa ofere un martisor si un buchet de flori, doamnei educatoare, doamnei invatatoare si doamnelor profesoare.
Nu este un lucru rau, ci dimpotriva. Dar se intreba dansa, daca nu ar fi frumos ca in aceste momente, oamenii sa se mai gandeasca si la carti. S-ar putea oferi cadrelor didactice si un album de arta, o lucrare mica de pictura, sau pur si simplu o carte. Imi spunea ca locuieste chiar in fata uneia din cele mai bune scoli ale orasului si mereu observa la inceput si sfarsit de an, la fel ca si de 8 Martie, cum coboara parintii din masini, buchete superbe de flori si chiar cosuri splendide, desigur nu ieftine.
„Oare nu ar fi mai bine, daca in loc de atatea flori deodata, s-ar oferi si carti?
Oare toti acei profesori, nu s-ar bucura si daca ar primi o carte? Sau un album de arta?” a incheiat doamna Ana.
Sursa: Google Images |
Am fost foarte atinsa de aceasta discutie. Nu ca ar fi fost prima oara cand auzeam ideea, dar era prima data cand discutam asa ceva, cu cineva care nu lucra in invatamant.
Dupa sapte ani de profesorat, pot spune cu toata sinceritate, ca doamna Ana pusese puctul pe i. Nici eu, nici dansa, nici Andreea, nu suntem oameni carora nu ne-ar placea florile. Ci dimpotriva, as putea spune! Eu una, chiar le iubesc. Nu sunt multe bucurii atat de accesibile in lume, ca admirarea unei singure flori, intr-o mica vaza. Nu sunt multe lucruri care ne pot umple casa si sufletul, cu frumusete, culoare si veselie, asa cum fac florile. Nu sunt zambete mai usor de adus pe chip, decat cel oferit de o simpla floare. Nu voi spune niciodata sa nu oferim flori.
Tot ce vreau sa spun este ca excesul strica chiar si aici. De necrezut, dar pana si la flori!
Haideti sa ne gandim ce poate face o profesoara, cu 30 de buchete de flori. Si mai ales cu 30 de buchete alese de 30 de persoane. Logic este, ca aceste buchete superbe sunt foarte diferite! Nu au nici aceleasi flori in ele, nici aceleasi culori. Si daca doamna profesoara ar dori sa le pastreze pe toate, nici nu prea ar avea unde sa le puna. Eu stiu sigur, ca nu aveam in casa 30 de vaze si nici macar nu am vaze identice. Asadar, cu toata dragostea pe care o port florilor si cu toata dorinta de a-mi umple casa, inclusiv baia, bucataria, holurile si balconul, nu am cum. Am mai pus si in sticle, dar ma imbolnaveam cand vedeam cum aratau. Si tot nu mai aveam unde sa pun. Iar rezultatul final era o varza de casa, plina de flori frumoase, dar cu totul nepotrivite intre ele. Si nu va mai spun cum era cand schimbam apa.
Ia sa fi avut eu aceste buchete, primite esalonat in tot anul scolar?
Alta viata ar fi fost, altfel ar fi aratat casa mea si mult mai mult mi-ar fi placut.
Dar sa faci o clasa intreaga de parinti si copii sa ofere florile saptamanal, esalonat si organizat, este utopic. Si nu mi-a trecut prin cap, pana in acest moment, sa incerc a pune ideea in aplicare!
Insa a scrie despre a oferi carti in loc de flori si a explica parintilor, ca profesorii iubesc si cartile, cel putin la fel de mult ca florile, POT!
Si daca vi se pare ca aceasta solutie este utila, poate mai scrieti si voi sau poate mai imprastiati pe undele virtualului articolele scrise pe aceasta tema, adica cel al Tomatinei, pe care-l gasiti in linkul de la inceput, sau poate chiar si acesta :))
Mihaela Damaceanu
P.S. Toata aceasta pledoarie isi are sens pentru zilele de 15 septembrie, 8 martie, 22 iunie-ultima zi de scoala. Am inceput scriind ca subiectul este delicat si precizez ca daca as mai fi fost profesoara, cu siguranta nu as fi scris asa ceva. In cazul celor rauvoitori, tema poate da nastere la interpretari neplacute. Departe de mine asemenea idei, tot ce dorim sa subliniem, este ca in zilele pe care le-am precizat foarte clar, profesorii se bucura la fel de mult si daca in loc de un buchet de flori, primesc o carte. Si ca sa fie clar, cei 7 ani in care am fost profesoara, s-au incheiat in anul 1996.
Eu sunt profesoară și pot să spun că și florile și cărțile aduc o imensă bucurie.
Deci si cartile pot fi o idee buna, nu Zina?
Iubesc florile, sunt frumoase, sunt deosebite, dar la fel de mult iubesc si cartile. Daca as fi profesoara as prefera mai multe carti decat flori sa primesc. De ce? Pentru ca majoritatea florilor oferite sunt in buchete deci taiate si se ofilesc repede.
Mie una in general nu imi place sa primesc sau sa ofer flori in buchete. Le prefer pe cele in ghiveci chiar daca estetic nu sunt prea ok. Insa macar sunt vii 🙂
Si mai avem un avantaj …nu uitati ca avem si profesori , invatatori , deci barbati fiind , florile nu se pot lua in calcul…asadar , o carte e mai mult decat binevenita ! Ma intriga foarte tare aceste zile …parintii nu se mobilizeaza spre astfel de atentii …mai nou , in cazul barbatilor dascali , se opteaza pentru icoane foarte scumpe ….si poate nu stiati de masa rezervata la restaurant pentru dansul si sotia dansului , iar la alte clase se strang bani si se dau in plic …"ca doar l-am auzit pe domnul vaitandu-se ca are rate". …Eu sunt pentru carte !
Multumesc, Claudia, pentru aceasta precizare bine venita. Am omis sa mentionez in articol si de florile in ghiveci, desi in viata mea de parinte am oferit alternativ si buchete, si ghivece, si carti. Iar ghivecele au fost alese exact din considerentul practic al duratei de viata.
Asta cu masa la restaurant nu am auzit-o, pe cuvant. Altele da, dar masa la restaurant, nu.
Noi am avut noroc de o invatatoare si o clasa foarte O.K. si ma bucur mult ca este asa.
Ca aud uneori, pe la serviciu niste povesti.., de ma doare capul.
Eu am luat la sfarsitul anului pentru domnul invatator o cutie cu bomboane de ciocolata iar la gradinita nu m-am sfiit sa ofer cateva gavanoase cu dulceata 🙂 Dar la noi nu e obligatoriu sa facem cadouri si nici nu se serbeaza in mod special martisorul si 8 Martie …
E o idee excelenta!O carte si o floare,zic eu,una mica ,simbolica,nu ditamai buchetoaiele, de abia se lupta bietii profesori cu ele.Un weekend placut!
Wowww am citit cu mare drag aceasta postare, mi-a placut mult. Eu cum sunt obsedata dupa carti as fi vrut sa primesc carti, insa iubesc si florile, mult le iubesc. Florile proaspete ma fac atat de fericita 🙂
Un singur lucru nu mi-a placut niciodata. La noi, in Cahul (RM) vanzatorii de flori mereu dublau sau triplau preturile la flori inaine de astfel de evenimente ca: primul sunet, ziua invatatorului sau ultimul clopotel. Eu mereu aduceam flori din gradina vecinei, era o batranica care ma iubea si mereu ma alinta si ea cu toata placerea imi dadea flori pentru invatatorii mei dragi.
Va pup si va multumesc pentru aceasta postare. Liuba x
Ce frumos ai zis "gavanoase cu dulceata"
A, dar stii, nici la noi nu scrie pe undeva ca ar fi obligatoriu, este…din folclor, cutuma.
Glumesc acum, dar este adevarat ca a devenit exagerat obiceiul cadourilor. Dar se intampla foarte mult in clasele mici si in orasele mari. In celelalte si la scolile cu mai putine fite, este suportabil.
Da, o carte poate inlocui cu succes "buchetoaiele" :))
Prietena mea m-a dezumflat. A citit postarea si a zis ca nici profesorii nu mai citesc.
Doamne fereste, nu imi vine sa cred asa ceva. Am contrazis-o, fireste!!!
Eu stiu profesori care citesc! Punct.
Aha…si la noi creste puternic pretul florilor in zilele acelea, ce crezi?
Si eu te pup!
în Germania, cu astfel de ocazii (serbari de început de an sau de sfârsit de an), copiii ofera o floare, nu un buchet. Practic simbolul este important si nu cât costa sau ce contine acest mic semn de pretuire al copiilor pentru cadrele didactice.
Deasemenea, o data pe an ducem o cutie cu praline de cioclata cabinatului medicului de familie, asa sa aiba fiecare – doctor si asistente, câte o ciocolatica la pauza pentru cafea.Si toata lumea se bucura! Nu caram cadouri scumpe, sampanii sau cartuse de tigari fine… of! când îmi amintesc vremurile ceasiste! Da, constiinta ne este curata si usoara, fiecare isi face meseria constiincios si nu asteapta de la nimeni ciubucuri.
Ca veni vorba de medici, mi-am amintit o faza foarte neplacuta prin care a trecut cineva apropiat mie. Nascuse si dupa ce toate cele ale "protocolului" necesar pacientilor fata de medici fusese indeplinit cum este regula, sotul a adus doctoritei la o vizita ulterioara, o cutie de bomboane. Eram in salon cand asistenta a venit iritata si a aruncat pur si simplu cutia inapoi, spunandu-i pacientei ca doctorita nu mananca bomboane. Am incremenit amandoua, asa o situatie oribila nu am mai vayut niciodata si nici nu mi-as fi inchipuit ca este posibila. Trista noastra realitate!!!
:)), Cand am mers sa vorbesc cu viitarea educatoare a Iuliei i-am dus o carte:))! Si de atunci mi-am pus in gand ca la fiecare eveniment in care se asteapta sa-i duc ceva, sa-i cumpar o carte!
Nu pot decat sa iti doresc sa urmezi in continuare acest gand bun!
Eu cred ca educatoarea s-a bucurat si ca la fel va fi si la urmatoarele ocazii!
Sper, daca nu o sa-i umplu biblioteca timp de 5 ani!
Haha, asta cam asa este! Macar sa fie genuri diferite :))
Dupa parerea mea depinde… de gusturi, de alergii (stiu oameni care se umfla la propriu de la mirosul de crin), altii care au alergie la praful de pe carti, altii care nu au unde le depozita, alte profe care-si doresc bibelouri sau seturi de cafea… ce sa zic…. Depinde…:) Ioana 🙂
Da, dar crezi ca daca stii la ce au alergiile, nu ai putea inlocui in zilele acelea trei, florile cu altceva? Cartea imi parea cea mai potrivita si nu duce cu gandul la ideea de a incuraja cadourile la profesori.
Poate ii va stimula sa citeasca, glumesc, insa pentru un cadru didactic ar fi trist sa nu mai citeasca.
Ca e vorba de profesori, medici si alte meserii, cu greu se pot bucura de gest fara a judeca daca i se potriveste sau nu, in cazuri mai nefericite, precum "doamnele asistenta si doctor" mentionate mai jos, se pot gandi sa-l ofere mai departe. Dar din dar se face rai. 🙂
Imi place ideea cartii, un gest simbolic. 🙂
Da, o sa introduc subtil carti de psihlogia copilului:)) Si carti gen Montessori:))
Hihi, am priceput mesajul. Bine ar fi daca i s-ar intampla si ei, nu?
eu nu fac cadouri scumpe. La sfarsit de an scolar am dus cate o floare in ghiveci – simbolic.
Lucrez de 15 ani si nu am primit niciodata de la munca o floare/ o carte. O singura data o clienta a venit cu o merdenea, isi cumparase ei 2 si mi-a dat una cu replica: asa e ca nici tu nu ai apucat sa mananci astazi? M-a emotionat, ca asa si era.
Un gest tare frumos a facut doamna, chiar este de emotionat. Vezi, foarte simplu, dar din inima!