Într-o scurtă pauză de la curăţenie(căci da, am terminat de zugrăvit) descopăr că am primit o leapşa călătoare, de la Iulia. Şi cum ceea ce vine de la Iulia, este cu siguranţă o idee bună, au şi început răspunsurile să-mi vină în minte. O frumoasă şi inspirată deconectare! Mulţumesc Iulia şi mă grăbesc să răspund, dar am o mică problemă: cui o transmit mai departe?
Deci:
Muntele sau marea?
Ambele! 
Muntele, pentru că acolo sunt cele mai frumoase peisaje, după parerea mea. Marea, pentru că întinsă la soare pe nisipul cald, ascultând vuietul mării, mă relaxez mai bine  mine decât oriunde. Îmi place să înot, să mă joc cu Mihnea în apă şi mă încântă bucuria lui.
Iarna sau vara?
Vara! Posibil să fie doar o obişnuinţă, dar îmi pare mai uşor şi mai frumos să călătoreşti vara.
 
Care a fost cea mai frumoasa ţară pe care ai vizitat-o?
Nu am călătorit chiar atât de mult. Vorbind de ţări, am fost de mai multe ori şi mi-am făcut oarecum o idee asupra întregului, doar în trei: Grecia, Olanda şi Germania. Miau plăcut toate trei la fel de mult, dar sunt prea de diferite pentru a le putea clasifica.
Care a fost cel mai frumos oraş din afara ţării pe care l-ai vizitat?
Parisul. După ani de aşteptare, călătoria aceea a fost o recompensă pe care ne-am acordato singuri, după doi ani foarte grei. Înaintea ultimei operaţii, în timp ce aşteptam ca Mihai să intre în sală, nemaisuportând tensiunea am ales să mă gândesc la ceva frumos. Iam propus ca după operaţie să mergem întro excursie. Dintre Paris, Roma şi Londra, am ales prima lovaţie. Ne-a plăcut mult şi ne-am reîntoarce oricând. Ne-am simţit un pic ca acasă şi m-am întrebat de ce. Poate, datorită faptului că orice loc îţi pare cunoscut pentru că ai citit despre el sau ai văzut o fotografie, poate pentru că înţelegi limba…poate pentru că Bucureştiul a fost odată micul Paris?   

Care a fost cel  mai frumos oras din Romania pe care l-ai vizitat?
Ani întregi am spus Sighişoara, pentru aerul ei cu adevărat medieval.  Ultima descoperire care m-a impresionat a fost Bistriţa. Aceeaşi atmosferă medievală, nu atât de pregnantă, dar tot cu farmec.
Ce obiectiv turistic te-a impresionat?
Meteora. Mănăstirile acelea care par o prelungire perfectă a stâncilor. Parcă nici nu sunt reale! Parcă ar fi o machetă, în care un foarte priceput arhitect a proiectat şi modelat totul din plastilină. Altfel, nu poţi să înţelegi cum nişte simpli călugări au putut construi un asemenea ansamblu de clădiri care continuă milimetric stânca, înfrumuseţănd-o. O îmbinare magnifică, a naturii, cu mintea şi truda omului. Şi cu spiritul. Şi drumul până acolo este impresionant. Am avut parte de un ghid foarte bun, care, pe tot parcursul urcuşului cu autocarul, a ales cea mai potrivită muzică posibilă. Imaginaţi-vă cum este să mergi pe serpentine, ascultând Boleroul lui Ravel, admirând un peisaj care îţi taie răsuflarea şi ajungând sus, să ai în faţa ochilor acele vârfuri de piatră, ce ţâşnesc din pământ, încoronate parcă, de clădiri cărămizii. Parcă totul devine o plutire! Fizic şi psihic. 

Ce obiectiv turistic romanesc ai recomanda unui strain?
Ca obiectiv turistic Putna. Nu pentru că m-am întors din Moldova, sau pentru că lui Mihnea îi place Ştefan cel Mare, ci pentru că, până acolo, pe Obcine, am parcurs unul din cele mai frumoase drumuri din România. O unduire de coame line, o armonie de munte-deal. Ca loc, o descoperire aproape deloc mediatizată, Colibiţa. O întindere albastră, albastră de peruzea, a unui lac de munte, înconjurat de un sat frumos şi de creste abrupte.Ce oras ti-ai dori sa vizitezi?
Londra, bineînţeles. Că cine nu a văzut-o, nu este liniştit până nu o face. Toată copilăria i-am iubit pe francezi şi eram de partea lor, în eternele conflicte şi dispute, cu veşnicii rivali, englezii. Dar la maturitate m-am îndrăgostit şi de Anglia. Case victoriene şi georgiene, grădini, trandafiri şi porţelanuri… Romantismul englez…Nu poţi să nu-i iubeşti şi nu poţi să nu-ţi doreşti să vezi Londra.


Ce suveniruri comperi de obicei?
Nici eu nu prea cumpăr suveniruri. Îmi par prea scumpe, datorită faptului că se vând în cele mai populare locuri. Dacă ajung prin câte un târg, mai iau o carte mai veche, sau vederi,  sau obiecte mici de decor pentru casă.  Mărturisesc totuşi, că atunci când văd frigidere pline de haioşii şi coloraţii magneţi, îmi pare rău că nu am şi eu. Imediat îţi stârnesc pofta de călătorii şi îţi rememorează locuri şi impresii.
Şi pentru că trebuie să o dau mai departe, deocamdată o transmit Cristinei.
 
Mihaela Dămăceanu