Blog
-
Timpul în Bucureşti sau mămică cu tati pe drumuri
Săptămâna trecută, când tocmai ce picam pe mine de oboseală şi de stări care nu fac cinste omului(adică nervi, şi stres, şi treburi care nu mai apucă să fie făcute) aflăm noi, că printr-o întâmplare fericită, s-au finalizat actele acelea de la Botoşani, pentru care se tot zbuciuma tati, de aproape un an încoace. Cum asta presupune ca Mihai să dea o scurtă fugă de opt ore, până acolo, devine imperios necesar să îmi iau câteva zile de concediu.Zis şi făcut, având grijă, bineînţeles, să îmi şi fac repede în cap, agenda de lucru. O umplu şi pe aceasta, depun cererea de concediu şi vin fericită acasă.Ştiam eu, că în principal, duc băiatu, iau băiatu, dar mă gândeam şi să fac o mulţime de treburi prin casă, pe la blog şi pe la exerciţiile lui Mihnea, ca să recuperez din restanţe.Şi vine sâmbătă dimineaţă. Planul zilei era făcut şi era destul.Mă trezesc pe la 7, 30, că de aceea mai are omul şi zile când nu merge la serviciu, ca să mai doarmă puţin.Şi de cum am deschis ochii, direct la aparatul de fotografiat am aterizat, ca să fac mărţişorului câteva poze să fac postarea de sâmbătă. Nu am timp să scriu cine ştie ce, că acuş deschide ochii prinţişorul şi cere de mâncare. Rezolv cu mâncarea, potolim băiatul, după care repede o pornim la cursul de desen. Curs de desen, care nu este la prea mare distanţă de noi, că avusesem grijă de asta, ştiind bine unde locuim. Adică, în Bucureşti. Şi în Bucureşti, aproape, înseamnă cel puţin o jumătate de oră, dar omul precaut îşi ia timp de rezervă. Plecăm deci, pe la 9,10, ca să ajungem fără să gâfâim, la ora 10.Urcă băiatul la curs şi eu dau o fugă până la două magazine apropiate, ca să îmi mai amintesc cum arată un magazin, că uitasem. Nu cumpăr nimic şi vin să-mi recuperez odrasla. Care trebuia recuperată la 12,00. Dar el nu se dădea dus, şi pace. Îmi spune că mai stă şi îmi scot răbdătoare ceva de citit din geanta ca o tolbă, unde am mereu printuri de articole interesante de pe net, şi mai stau. La ora unu, începe să mi se facă foame, că nu pusesem nimic în stomac. După un alt sfert de oră, urc în sală şi după o discuţie cu domnul profesor, Mihnea îmi comunică că mai vrea să stea. Buuun! Tu mai vrei, mamă, dar eu am o groază de treburi, inclusiv cele trei ore de lucrat cu tine, planificate pentru zilele de week-end.Dar ce să fac. Tac şi-nghit şi mă gândesc ce meniu am de făcut pentru săptămâna următoare. Adică, asta de acum. Vine femeia de serviciu, mai stau şi cu ea de vorbă, aflu de o băbuţă din Obor, care vinde untişor. Mă gândesc că habar nu am ce e untişorul, credeam că este o rădăcină bună de ceai, dar aflu că are şi frunze bune de mâncat şi pline de sănătate. Şi în sfârşit, iese Mihnea. Ora 14,00 punct.O luăm spre casă şi mă gândesc să trec şi prin Piaţa Obor să iau una-alta, printre care urzici şi cereale.Dacă ajungi cu Mihnea la Obor, invariabil trebuie să se zgâiască minim un sfert de oră, la caracatiţele(adică bucăţelele) care se vând în hala de peşte. Că tot era foarte amuzant, cum se zbăteau şi săreau pe-acolo nişte caraşi cât palma mea, nu scap de el, până nu cumpăr şi peştişorii jucăuşi. Că tot ce-mi lipsea era să stau să mai curăţ caras!Iau urzicile, trec pe la magazinul util, mai găsesc şi alte cărături de luat şi ne aventurăm spre casă, unde în sfârşit intrăm la ora 15,50. Am uitat să vă spun că am negociat bine de tot cu Mihnea, durata următoare a cursurilor. În nici un caz nu mai are voie să stea 4 ore, că nu mai înţelegem nimic din ziua aceea. Cădem la pace, pentru 3 ore-durată maximă.Deci la ora 16 şi ceva luăm masa, deschid computerul să văd blogul, ne apucăm de lucru la română, mate, engleză, curăţ carasul….. şi asta fu ziua.Duminică de dimineaţă, ne punem iară pe cele trei obiecte, apoi plecăm la biserică, apoi ne oprim în parc, unde face o pictură, ne întorcem acasă, prăjim carasul, inspectăm blogul, şi asta fu ziua.Printre picături, am mai făcut şi câte un strop de ordine şi curăţenie, de ochii soacrei, şi am mai dat şi eu câte un telefon, două.Şi asta a fost tot, exceptând faptul că mi-a adus şi o scoică acasă, culeasă de pe fundul secat al lacului Plumbuita. Era atâta de încântat de scoica aceea, că a trebuit să îi improvizăm acvariu şi a şi fotografiat-o singur să v-o arate şi vouă.Dar credeaţi că am terminat?Nu, căci duminică seara, spre 9 şi jumătate, iese Mihnea din baie şi scoate dopul de la cada, ca de obicei, aproape plină.Şi surpriză maximă a fost că toată apa, era în baie, pe jos, în loc să se ducă în treaba ei, pe scurgere.Ia ligheanul, ia foraşul, ia 7 mii de cârpe şi mopuri şi curăţă baia.Şi uite aşa, s-a încheiat week-endul meu alergător, izbutind să fac doar trei lucruri în fiecare zi. Că nu degeaba scriu oamenii aştia mai deştepţi, că nici nu trebuie să îţi planifici mai mult de trei lucruri pe zi.Sunt curioasă, câte aş fi făcut dacă îmi planificam doar trei.A, dar staţi aşa! Dacă mai pun la socoteală şi blogul, am făcut de fapt 4 lucruri, că şi blogul e o treabă, nu?Şi încă, ce treabă!Mai bine îmi intitulam articolul: week-end de bloggeriţă, cu tati plecat şi băiat pictor, iubitor de creaturi acvatice.Mihaela Dămăceanu -
Meniul săptămânal: 4-10 martie 2013
A venit şi mult aşteptata şi iubita primăvară, pe care o vom simţi şi prin bucătărie.
Săptămâna aceasta voi incerca să reduc carnea la patru zile ( pentru mine şi Mihai) şi am cumpărat primele urzici. Pentru Mihnea voi face un grătar de pui, dacă va dori carne în ziua în care nu o vom avea noi.
Mai este puţin până începe postul Paştelui şi va trebui să mă gândesc bine, dacă să încerc să îl ţin pe tot. Este cel mai greu şi mai lung post şi nu am reuşit niciodată, până acum.
Mai am puţin timp de gândire şi, în aceasta săptămână, programez următorul meniu:
LUNIprânztartă de brânză cu ciuperci
ouă ochiuri cu mâncare de urziciMARŢI
prânz
ciorbiţă de curcanpiept de pui la grătar cu legume gratinateMIERCURI
prânz
mâncărică de fasole verde
salată de vinete, salată de crudităţiJOI
prânz
ciorbiţă de curcan
peşte prăjit cu mămăliguţăVINERIprânz
ciorbă de fasole boabe
ciulama de ciuperci cu mămăligăSÂMBĂTĂ
dimineaţă
omletă din ouă de prepeliţăprânz
ciorbă de fasole boabe
chifteluţe cu piure
salată de sfeclăDUMINICĂinspiraţie de momentDimineaţă vom avea sandvişuri cu cremă de brânză, cereale cu iaurt, lapte/ceai, ouă fierte, micul dejun din arpacas si fructe.Desertul va consta în fructe proaspete, nuci, seminţe de floarea soarelui, smochine, curmale.
O săptămână frumoasă, tuturor!
Mihaela Dămăceanu
-
De Mărţişor
sursa Astăzi, în prima zi din anotimpul meu preferat, vă trimit un mic mărţişor, vă urez cea mai frumoasă primăvară
posibilă şi vă mai inspir cu o poezie.
Poezie care m-a ajutat ieri, să-mi limpezesc şi concluzionez gândurile.
Cred că se potriveşte foarte bine zilei de azi, zi de reînceput de anotimp, de viaţă, de speranţă…
RISCRâzând,
rişti să pari nebun.
Plângând,
rişti să pari sentimental.
Întinzând o mână cuiva,
rişti să te implici.
Arătându-ţi sentimentele,
rişti să te arăţi pe tine insuţi.
Vorbind in faţa mulţimii despre ideile si visurile tale,
rişti să pierzi….
Iubind,
rişti să nu fii iubit la rândul tău.
Trăind,
rişti să mori…
Sperând,
rişti să disperi.
Încercând măcar,
rişti să dai greş…
Dacă nu rişti nimic,
nu faci nimic,
nu ai nimic,
nu eşti nimic…
(RUDYARD KIPLING). -
Jignirile astea, chiar m-au scos din sărite
Astăzi chiar mi-am ieşit din pepeni şi scriu aici să vă povestesc de ce, ştiind foarte bine că este o problemă cu care nu doar eu mă confrunt.Nu mai departe de ieri, protestam în felul meu la stilul unora de a scrie comentarii. Este o problemă mai veche, de care ne lovim toţi bloggerii. De aceea suntem nevoiţi să introducem moderarea comentariilor, pentru că, dacă noi trecem mai mult sau mai puţin uşor peste jigniri, obrăznicie, nesimţire şi prostie, nu este cazul ca toţi cititorii să observe toate acestea. Să le observe şi la noi, pentru că altfel, se văd foarte bine în comentariile din presa online. Luaţi doar un articol din Capital, în special unul ce tratează subiecte din imobiliare, şi veţi vedea cât de mulţi sunt cei care nu au altceva mai bun de făcut, decât să-şi etaleze prostia pe Internet.Dar să vă povestesc ce m-a scos atât de tare din calmul meu de Balanţă, ce încearcă mereu să înţeleagă puncte de vedere opuse, cu condiţia de a exista în ele un dram de dreptate.În momentul în care am început acest blog, am avut o dilemă referitoare la riscurile şi utilitatea declarării identităţii mele, pe blog. Ştiam foarte bine, că este mult mai uşor, şi poate mai bine, să scrii sub protecţia unui pseudonim. Am ales să semnez cu propriul nume, considerând că nu fac nimic rău, că nu am făcut niciodată cu bună ştiinţă aşa ceva şi că nu am de ce să mă ascund.Şi toate au fost bune şi frumoase, până pe la începutul lui decembrie, când hodoronc-tronc, mă trezesc cu nişte comentarii absolut răutăcioase şi jignitoare, fără nicio legătură cu conţinutul articolelor respective, sau al blogului în general. Bineînţeles, nesemnate. Le-am ignorat, le-am şters şi am introdus moderarea comentariilor, considerând că persoana respectivă se va potoli la un moment dat şi va găsi ceva mai bun de făcut.Însă m-am înşelat!Nu numai că nu a găsit, dar observând că nu-i mai apar perlele pe blog, şi-a dat cu totul arama pe faţă şi a început să ne jignească şi mai rău, după care ne-a dat sfaturi. De ce „domniile voastre atât de credincioase” nu dăruiesc hainele purtate ale lui Mihnea copiilor mai săraci, deşi eu explicasem chiar în respectiva postare şi motivele pentru care făceam acest lucru dar şi faptul că foarte multe lucruri fuseseră dăruite până atunci? Apoi, ne-a făcut cunoscut că există copii mult mai buni şi mai deştepţi decât Mihnea, ca şi când eu aş fi afirmat vreodată altceva. De fapt, nu are nicio importanţă ce afirm eu, căci nu ce scriu eu contează pentru această persoană. Nu a citit decât câteva postări şi comentează numai prostii.Cum vă spuneam, am ignorat total aceste comentarii şi am ales să le şterg, cu speranţa că se va potoli.Când credeam că strategia mea a avut succes, constat că tirul reîncepe.De aceea, m-am gândit astăzi să le public şi să vă cer şi vouă părerea despre cum aţi procedat sau aţi proceda, dacă v-aţi găsi într-o astfel de situaţie.Oricum, se pare că răbdarea mea a atins astăzi limita suportabilităţii, astfel încât voi încerca să pun puţin la punct această persoană, căci idioţeniile scrise la adresa lui Mihnea devin total enervante.Şi acum răspunsul meu, adresat respectivei persoane:1. Ce scriu pe acest blog şi pe cine interesează ceea ce scriu eu, nu este treaba ta. Dacă pe tine nu te interesează, ai libertatea de a nu mai trece pe aici, ceea ce ar fi foarte indicat. Sunt o mulţime de lucruri interesante de citit şi te rog să le citeşti pe acelea, în cazul în care lectura este una din preocupările tale, lucru de care mă îndoiesc;2. Doar eu şi cititorii care îmi impun respect, pot alege ce se scrie PE BLOGUL MEU. Dacă ai ceva de spus lumii, fă-ţi propriul blog şi scrie acolo;3. În cazul în care mai ai şi alte păreri despre munca altora, învaţă să comunici în mod inteligent, schimbând idei şi postând comentarii care pot fi de folos cuiva. Jignirile şi atacurile nefondate la persoană nu te vor ajuta nicăieri;4. În cazul în care mai îndrăzneşti să scrii ceva pe acest blog, în primul rând să te semnezi. Dacă nu o faci tu, atunci va trebui să precizez eu cine a scris. Acest blog este citit de o mulţime de oameni din Botoşani, printre care este posibil ca unii să te şi cunoască, dinaintea plecării tale în Germania sau din vizitele pe care le faci în ţară. Poate ei mă vor ajuta mai bine să înţeleg de ce trebuie să îţi exprimi frustrarea pe blogul meu. Am eu o bănuială referitoare la motiv, dar nu sunt foarte sigură. Dacă referitor la motivul frustrărilor tale, am un mic dubiu, nu se poate spune acelaşi lucru despre identitatea ta;5. Va trebui să laşi în pace familia „domniilor noastre” şi în mod special copilul nostru. Nu este cel mai deştept copil din lume, dar ne mândrim cu el CÂT VREM NOI ŞI UNDE VREM NOI;6. Dacă mai scrii aberaţii aici, motivate de faptul că nu i te poţi adresa direct lui Mihai, va avea el grijă să stea de vorbă cu tine. Aşa cum ştii, Mihai este foarte tranşant şi spune lucrurilor pe nume. Cred că de data aceasta, nu vei dori să îl auzi;7. Mihnea insistă să îţi spună şi el câteva cuvinte „dulci” şi îl moşteneşte pe tatăl lui.Mihaela DămăceanuP.S. Dacă îţi închipui că nu voi mai scrie din cauza ta, să ştii că te înşeli amarnic, mon cher! -
Viaţa la ţară şi viaţa la 30 de ani
Că tot nu-mi dă pace şi mi se plimbă prin creier, chiar aleargă… ideea aceasta a căsuţei de la ţară, normal că mă apuc eu să răsfoiesc Internetul, care abundă de bloguri şi păreri ale celor care săturându-se de viaţa „trepidantă”, gen serviciu-gătit-teme-curăţenie-salariu-plata facturilor-aşteptarea cu înfrigurare a următoarei zile de salariu, îşi iau lumea în cap şi renunţă la betoanele oraşelor.
Şi astfel, dau eu de un site care doar prin denumire mă atrage instantaneu: think outside the box. Şi parcă vrând să mă trezească pe mine din reveria instalată, au acolo un articol foarte bun, cu părerile pro şi contra vieţii la ţară, cu două opinii ce par fiecare adevărate când le citeşti.
Căci acesta este adevărul: viaţa la ţară poate fi şi idilică dar cu siguranţă nu este o viaţă uşoară. Cu atât mai mult pentru noi orăşenii.
Şi totuşi…
Dar mai bine mergeţi aici şi citiţi, că părerile mele sunt astăzi răsucite. Eu una, le-aş dori pe amândouă.
Şi ca să vedeţi de unde mă apucă astăzi marea revoltă vă mai dau ceva de citit şi de meditat. Scrie, tot acolo, o cititoare despre ce înseamnă viaţa ei la 30 de ani. O realitate tristă, în care din păcate, o mare parte dintre noi, se regăseşte, mai mult sau mai puţin. Ceea ce m-a revoltat a fost mulţimea comentariilor sfătuitoare, unele chiar dure sau jignitoare, pe care le-a stârnit. Niciodată nu am înţeles datul cu părerea, aşa, doar ca să fii Gică contra. Are omul un moment de sinceritate, în care spune ce a visat de la viaţă la 20 de ani, şi cum nu a putut realiza nimic până la 30, şi îi sare tot Internetul în cap.
Oare câţi dintre toţi cei ce au umplut-o de sfaturi, or fi realizat mai multe decât ea? Oare de ce trebuie să vezi atâtea comentarii tâmpite?
-
Meniul săptămânal: 25 februarie-3 martie 2013
Săptămâna trecută am reuşit să gătesc de trei ori, dar am sărit două feluri programate. Deci, tot mai avem de lucru până să iasă lucrurile cum am dori.
Pentru săptămâna care urmează, programăm următorul meniu:
LUNIciorbă rădăuţeană(că mi-a fost resolicitată)mămăliguţă cu brânză şi smântână
plăcintă cu mereMARŢI
ciorbă rădăuţeană
piept de pui la grătar cu salată de sfeclă roşieMIERCURI(harţi)pizza cu şuncă şi ciuperci
cârnăciori de curcan cu salată de crudităţiJOI
ciorbă de legume
peşte prăjit cu mujdei şi mămăliguţăVINERI(harţi)ciorbă de legume
paste cu tonSÂMBĂTĂ
dimineaţă
sufleu de spanacprânz
salată a la russe
ficăţei de pui sote cu cartofi natur şi salată verde
plăcintă cu dovleacDUMINICĂinspiraţie de momentO săptămână frumoasă, tuturor!
Mihaela Dămăceanu
-
Sâmbăta roz cu înnoire
Dacă tot e sâmbătă şi dacă tot o asociez cu roz, mă gândeam eu ce să mai postez azi şi cum să vă mai transmit o stare roz.Că dacă te uiţi afară, întorci capul de la fereastră spre interior instantaneu. Noroc că suntem în week-end şi ne mai trece.Dar ce poze să vă mai pun eu vouă astăzi, în afară de flori roz, că pe acelea le-am tot pus. Mă tot gândesc de dimineaţă. Dacă mă uit un pic la mine, marca roz este prezentă. Am pe mine un halat roz şi şosetuţe de asemenea. Dar zău că nu sunt de pozat. Un pic expirate şi capoţelul şi posesoarea.Şi de aici, îmi vine ideea că mi-ar trebui o noutate roz. Şi cum vine primăvara şi tot omul se înnoieşte, mă duc şi eu la nişte rochiţe.Dacă şi vouă v-ar trebui o hăinuţă cu roz, haideţi cu mine pe pagina de aici: -
Cordon bleu din piept de pui
Aşadar, denumirea corectă este cordon şi nu gordon şi vine de la cordonul albastru, distincţie acordată bucătarilor excelenţi. Ne-am încercat şi noi excelenţa în bucătărie şi cel mai mare premiu a fost afirmaţia lui Mihnea că este cea mai bună mâncare din viaţa lui. Lungă vieţişoară, adevărat, dar lui mami i-a crescut sufleţelul, suficient cât să mai aplice şi altă dată croitoria aceasta în bucătărie.Ingrediente:– 2 piepţi de pui;– 100 g şuncă presată;– 100 g caşcaval;– 2 ouă;– pesmet;– condimente.Mod de preparareSe feliază şunca şi caşcavalul iar pieptul de pui se taie, se bate şi se condimentează.Pe jumătatea bucăţii de pui se aşează o felie de şuncă şi apoi una de caşcaval, se îndoaie ca un pliculeţ şi se prinde cu scobitori. Pentru amuzamentul lui Mihnea, care gravitează prin bucătărie de câte ori fac ceva interesant, am făcut croitorielo-bucătăreală, şi le-am cusut. Am îndepărtat aţa, după ce le-am prăjit.Le trecem prin ou bătut şi apoi prin pesmet.Hop cu ele în tigaia de teflon…şi ne-a ieşit aşa ceva:POFTĂ BUNĂ SĂ AVEŢI!Mihaela Dămăceanu -
12 paşi pentru a ne ajuta copiii la teme
Scrisesem eu în Meditatiile-un rau necesar? că s-a creat o modă a meditaţiilor intense şi începute din ce în ce mai devreme. Tot acolo veneam cu întrebarea despre ce aş putea face pentru a da o mână de ajutor.
M-am gândit pentru început să postez etapele pe care le-am putea parcurge pentru a ne ajuta copiii la teme.Înainte de a începe mai fac doar o observaţie. Deşi am cunoscut datorită blogului, câteva fete extraordinare care lucrează acasă cu copiii şi fac o treabă excelentă, din experienţa proprie şi din cele aflate şi povestite de alţi părinţi fără bloguri, ştiu că nu este chiar foarte uşor să lucrezi cu copiii tăi. Şi mai ales, acest lucru mi l-au spus mulţi profesori. Partea emoţională este cea care aduce această dificultate. Pentru părinte este mult mai greu de acceptat că propriul copil nu înţelege la fel de uşor ca alţii, iar copilul are tendinţa de a nu îşi asculta părintele, aşa cum o face cu un profesor, care este o persoană străină.
Dar nu este imposibil. Doar un pic mai greu decât cu cei pe care nu îi cunoşti. Paşii pe care îi putem urma şi tot ce ne poate ajuta să facem meditaţii acasă, ca să le spun aşa, sau chiar neoficialul nostru homeschooling ar fi următorii:- Primul lucru va fi acela de a găsi timpul necesar acestei activităţi. După părerea mea, de cele mai multe ori această sarcină revine femeilor. În situaţia în care tatăl are calităţile necesare(cum este la noi) şi este dispus să facă acest lucru, devine ceva mai simplu, pentru că ei nu au atâtea sarcini pe cap, precum mamele. Dacă nu vor sau nu pot să ajute, atunci trebuie să înţeleagă că este necesar, fie să preia o parte din sarcinile gospodăreşti, fie se apelaţi la un ajutor benevol(bunici) sau plătit(o femeie). Poate vă veţi întreba de ce să nu plăteşti direct un profesor, dacă tot trebuie să dai bani. Pentru că diferenţa de preţ este semnificativă. Nu putem prelua toate treburile doar noi. Munca cu copiii este solicitantă şi dacă eşti stors şi epuizat nu cred că ai prea multe rezultate.
- Cunoaşterea materiei. Acest lucru fie se întâmplă din şcoală, fie se învaţă acum. Nu este un lucru imposibil. Manualele sunt făcute pentru mintea nu atât de antrenată a copiilor şi parcurgerea lecţie de lecţie a manualelor, nu este un efort atât de mare precum pare la prima vedere. Cheia este să nu săriţi lecţiile şi să le învăţaţi efectiv odată cu copiii. Nu mulţi români au auzit de homeschooling. Chiar dacă la noi pare o ciudăţenie, în multe ţări este legiferat şi statistic copiii pe care îi şcolesc părinţii au rezultate mai bune decât cei din sistemul clasic, de stat sau privat. Dacă atâta lume adoptă acest stil şi se descurcă singuri cu întreaga educaţie a copiilor, atunci cu siguranţă şi noi ne putem descurca cu nişte meditaţii.
- Convingeţi dinainte copilul că îl puteţi ajuta singur. De câte ori aveţi ocazia explicaţi-le că viaţă le va fi mai uşoară dacă vor învăţa, pentru că, mai ales la vârsta mică, învăţătura este un chin şi nu realizează deloc necesitatea acesteia. În plus, vor avea reţineri în a lucra cu voi şi vor încerca să evite pe cât se poate. Dacă le explicaţi din timp se pot obişnui cu ideea şi vor accepta ajutorul.
- Adoptaţi o atitudine profesorală, cu ceva mai multă autoritate decât în celelalte aspecte ale vieţii parentale. Nu le permiteţi amânări şi eschivări. Dacă li se va da o şansă, vor face tot ce se poate pentru a scăpa. Am auzit mame, care deşi stau acasă, îşi duc copiii la after-school pentru că nu au autoritatea necesară pentru a-i pune să facă temele.
- Dezvoltaţi–vă răbdărea de a lucra cu copiii. Este cea mai importantă calitate în această activitate. Pentru a reuşi în acest ajutor trebuie să conştientizaţi că ei nu au în spate anii noştri de muncă şi exerciţiu. Ei chiar nu ştiu aceste lucruri şi prima oară când auzi şi înveţi ceva, noţiunile nu sunt atât de simple, precum ne par nouă. Vă aşezaţi alături de ei şi le dăruiţi aceste momente. O faceţi treptat, conştienţi că trebuie să rezistaţi.
- Nu vă enervaţi şi nu îi certaţi. În momentul în care sunt certaţi, copiii, şi nu doar ei, se blochează. Chiar dacă nu au înţeles de prima oară, nu le reproşaţi şi nu strigaţi la ei, căci i–aţi pierdut. Efortul lor de a se concentra este mult mai mare decât al nostru.
- Abţineţi-vă să le arătaţi câte ştiţi voi şi cât sunteţi de deştepţi. Scopul este de ai învăţa pe ei, nu de a ne etala noi deşteptăciunea. În felul acesta, ei se vor simţi complexaţi şi nu vor mai avea acelaşi nivel de atenţie. Nu le daţi informaţii în plus. Trebuie să îi învăţaţi ce au în programă.
- Adaptaţi timpul de lucru la capacitatea de rezistenţă a copiilor. Nivelul lor de atenţie şi capacitatea de memorare sunt mai scăzute decât ale noastre. In momentul în care au obosit, nu insistaţi să lucraţi în continuare, pentru că va fi inutil. Nu vă mai pot urmări şi vă bateţi gura de pomană, pierzând şi timpul.
- Adoptaţi un stil de lucru relaxant şi amuzant. Faceţi câte o mică glumă şi destindeţi atmosfera cât de mult puteţi. Le va face plăcere să lucreze şi totul va fi mai uşor.
- Stabiliţi mici recompense şi lăudaţi-i de câte ori puteţi. Treceţi peste greşeli dar spuneţi o vorbă bună de câte ori reuşeşte ceva.
- Fixaţi toate noţiunile prin exerciţii sau întrebări. Mai ales la matematică acestea sunt esenţiale.
- Aflaţi stilul de învăţare al copilului şi insistaţi pe acesta. Este utilă o discuţie cu cadrele didactice pentru a şti dacă memorează mai uşor auditiv sau vizual.
Mihaela Dămăceanu