Blog

  • Meniul pentru două săptămâni iulie 2014

    ciorba radauteana

    Am avut un sfârşit de săptămână plin de plimbări prin oraş şi parcuri, motiv pentru care ieri dimineaţă nu m-am putut trezi să scriu meniul. Dar astăzi mi-s hărnicuţă şi organizată şi îmi fac planificarea meniului  Acesta va fi în mare destul de lejer, căci Mihnea va pleca la părinţii mei şi voi profita pentru a face ceva mai simplu şi mai uşor.
    Singurele feluri un pic mai laborioase vor fi o ciorbă rădăuţeană şi o prăjitură cu vişine.

    Prima săptămână:

     
     Prânz şi seara
    ciorbă rădăuţeană, pulpe de pui cu cartofi la cuptor/salată bulgărească – luni şi marţi
    – pilaf cu legume şi salată de roşii/castraveţi – miercuri şi vineri
    – peşte prăjit cu mămăliguţă – joi
    – pizza capriciosa, salată de vinete, prăjitura cu vişine – sâmbătă.
    A doua săptămână:
    Prânz şi seara
    – ciorbă de perişoare, friptură de porc cu ciuperci la cuptor/salată de vară cu brânză şi şuncă – luni şi marţi
    – paste cu sos de roşii şi măsline/mâncare de fasole verde şi salată de roşii şi castraveţi/varză – miercuri şi vineri
    – cartofi franţuzeşti cu salată asortată – joi
    – dovlecei umpluţi – sâmbătă
    Duminica rămâne pentru inspiraţia de moment, iar pentru dimineaţă vom avea ouă, brânză, caşcaval, unt, gem, lapte, iaurt, roşii, castraveţi, măsline, cereale, nuci, stafide.
    Ca desert vor predomina caisele şi nectarinele proaspete şi prajitura cu vişine, cum am mai spus. Poate reuşesc şi câteva borcane cu gem de caise.
    Mihaela Dămăceanu

  • Reducerile săptămânii III

    Săptămâna aceasta nu am ajuns în piaţă, dar din ce am înţeles de la soţul meu, preţurile sunt la fel ca săptămâna trecută, deci nu am pierdut ceva foarte important :))
    – la Billa cele mai interesante reduceri şi preţuri sunt următoarele: carne tocată de porc la 12,49 lei/kg (reducere de 16%), pulpe de pui la 11,39 lei/kg (reducere de 15%), cârnaţi la 15,99 lei (reducere de 11%), brânzică de casă la 200 g cutia – 3,09 lei (reducere de 22%), lapte Oke la 3,53 lei/l (reducere de 22%),  roşii pasate la 1,79 lei cutia de 500 g (reducere de 30%). Restul produselor din ofertă le găsiţi aici Reducerea cea mai mare, de 43%, este la afine, adică 4,49 lei cutia de 125 g şi am mai remarcat şi porumb pentru fiert la 3,69 lei bucata (reducere de 17%). Deşi procentul de reducere este mare, preţul cu care se vând nici nu se poate compara cu cel din piaţă, unde porumbul costa 1 leu sau chiar 80 de bani bucata, iar afinele sunt 20 de lei kilogramul. Dar cartofii la 69 de bani kilogramul, sunt mai ieftini ca în piaţă.
    . pentru că este vremea vacanţelor, ieri am stat şi am visat cu ochii deschişi, căutând pentru voi ceva preţuri bune la excursii şi bilete de avion. Vara asta este cam ploioasă, aşa că poate  o fi mai bine la toamnă. Nu suntem siguri de acest lucru, dar este sigur că preţurile excursiilor de toamnă sunt mult mai bune decât cele din vară. Şi dacă le luăm de acum, cu siguranţă reducerea este foarte bună. Am găsit bilete de avion începând de la 18 euro plus 15 taxa de serviciu (din Craiova pentru Dortmund) dar şi multe altele din Bucureşti, Cluj, Timişoara, la preţuri între 30 şi 70 de euro, la care se adaugă cei 15 euro, reprezentând taxa de servicii. Le puteţi vedea şi voi aici. Tot la ei, adică Vola, am văzut şi o mulţime de oferte interesante de vacanţe şi minivacanţe, cel mai mic preţ fiind la un pachet de 3 nopţi de cazare plus avion, în Turcia. Dacă vreţi să vedeţi şi celelalte oferte, mergeţi aici. Nu uitaţi să vedeţi şi ce-i în oferta aceea din Toscana, care la 7 nopţi de cazare şi transport cu avionul, la preţ de 238 euro, îmi pare superbună.
    – pe lângă parfumuri, cărţi, jucării şi alte minuni, Elefant.ro mi-a atras atenţia cu nişte seturi de veselă foarte frumoase, al căror preţ porneşte de la 13,99 lei. Am pus aici linkul către ofertele speciale, ce cuprind şi reduceri de 42% la cărţi. De exemplu, „Cel care mă aşteaptă”, este la preţul de 15,90 lei, redus cu 41 %.
    Cam atât pentru azi, închei dorindu-vă un week-end plăcut!
    Mihaela Dămăceanu

  • Reţeta fericirii cu Ecaterina Oproiu

    „Sigur că este profund întristător că lumea a fost astfel construită, că nu există tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, că anotimpurile anului şi ale omului curg aşa cum s-a hotărât atunci demult, că după primăvară vine vara şi după vară încep să se coacă gutuile şi nucile şi rugineşte frunza-n vii, iar într-o bună dimineaţă ne trezim acoperiţi de nămeţi. Sigur că nu putem spune, aşa cum vrea poetul, <clipă, stai!>, că legea firii este ca totul să curgă fără oprire, iar noi să curgem o dată cu râurile, să udăm malurile şi să rodim câmpiile, să ne vărsăm apoi în mări şi oceane, să ne prefacem în abur şi ceaţă, iar într-un târziu să trecem din nou pe deasupra pământului, pe umbra norilor, pe mireasma florilor.

    Este profund întristător, dar dacă astfel sunt rânduite legile firii trebuie să ne supunem lor nu cu scrâşnet, deşi şi scrâşnetul acela e uneori folositor, ci cu acea inteligenţă bună care se cheamă înţelepciune. Dacă ascultăm glasul înţelepciunii, vom descoperi că nu există vârstă fără bucurii, că fiecare anotimp al vieţii îşi are dulceaţa lui. Vom înţelege că pentru a ajunge la mulţumirea aceea intensă căreia noi îi spunem cu atâta uşurinţă fericire este nevoie nu numai de generozitatea celorlalţi ci şi de propria noastră generozitate. Dacă
    ascultăm acel glas, începem să redescoperim adevărurile prime din care ţâşneşte viaţa: bucuria de a fi sănătos, bucuria de a vedea cum cresc copiii, bucuria de a face bucurie tatălui şi mamei, bucuria de a respira ritmic, bucuria de a trăi, bucuria de a face parte din materia vie şi conştientă. Adică bucuria de a simţi binele şi răul, focul şi apa. Bucuria de a râde. Şi uneori bucuria de a putea suferi.
    Această voce înţeleaptă ne va şopti la ureche: oameni buni învăţaţi să cunoaşteţi drumul spre alte galaxii. Foarte bine! Dar de ce nu sunteţi în stare să învăţaţi nu drumul care duce la Marte, ci drumul care duce la <omul de lângă tine>? Ştiţi cum arată faţa invizibilă a lunii? Foarte bine! Dar de ce nu ştiţi cum arată faţa invizibilă a acestei misterioase femei pe care o numiţi înduioşaţi <mama mea>? Aţi învăţaţ să clădiţi contraforturi pentru cetăţi, dar de ce ştiţi atât de puţin încă să clădiţi contraforturi pentru sentimentele voastre? Aţi luptat cu microbii şi aţi făcut să crească media vieţii pe pământ.
    Este momentul să vă gândiţi că oamenii pot să înveţe să prelungească nu numai existenţa lor biologică, ci şi durata elanului lor, media de viaţă a prieteniilor, media de rezistenţă a fidelităţii, media de înţelepciune pe cap de locuitor.
    Bineînţeles, nimeni nu poate să-i înveţe pe oameni să fie fericiţi. Cu atât mai puţin la vârsta fragedă, căci <o, dacă tinereţea ar şti! o, dacă bătrâneţea ar putea!> Reţeta fericirii n-a fost încă scrisă şi chiar dacă a fost scrisă este îndoielnic că cineva o poate împrumuta.
    Această carte cu sfaturi multe şi de toate felurile nu este o culegere de reţete privind frumosul cotidian, comportamentul cotidian, bucuriile şi necazurile cotidiene. Ea nu-şi propune să dea soluţii problemelor, nenumăratelor probleme gospodăreşti, familiale, feminine, masculine, de viaţă privată, de viaţă în societate. Ea nu vă poate da rezolvări, dar vă poate da informaţii şi unele sugestii.
    Reţeta fericirii n-a fost scrisă, dar lungul marş spre fericire a fost întrerupt de multe ori şi nu de puţine ori compromis de neştiinţa noastră de a ne face viaţa mai raţională, mai plăcută, mai bună.
    Propunându-vă să vă gândiţi la lucrurile mici şi practice ale căminului, acest volum vă invită, ne invită să ne gândim la noi şi la raporturile noastre cu ceilalţi.
    Reţeta fericirii nu există, dar fericirea s-a născut întotdeauna din dorinţa omului de a se perfecţiona pe sine, de a perfecţiona mediul său, adică lumea sa.
    Şi de unde izvorâşte lumea, dacă nu din cămin?”
    Ecaterina Oproiu – prefaţă la Enciclopedia Căminului, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1975    
  • Prăjitură cu vişine – 1,70 lei porţia

    prăjitură ieftină cu vişine
    Prăjitura cu vişine inaugureză o serie de reţete simple, ieftine şi gustoase, pe care intenţionez să o lansez pe blog. Că tot le fac şi că tot v-am obişnuit pe-aici cu calcule şi socoteli. Cu această ocazie particip şi la provocarea Irinei, legată de slow living.
    Vişinele deja au umplut pieţele şi chiar dacă vor mai fi prezente o vreme, am decis să fac mai repede prăjitura cu vişine, căci este una din preferatele casei. În Piaţa Obor, vişinele se găsesc la preţuri între 5 şi 7 lei/kg. Eu am luat cu 6 lei kilogramul şi am făcut şi prăjitura şi puţin compot. Cât de curând voi mai lua pentru congelat, ca să ne bucurăm de ele tot anul.
    Dar să revenim la prăjitură, la care folosim aluatul simplu de pandişpan şi cam 700 de grame de vişine.
    Această reţeta de prăjitură cu vişine ajunge la un cost total de 10,30 lei şi din această cantitate ies 6 – 8 porţii, depinde cum le tăiaţi şi cât apreciază fiecare că înseamnă o porţie. În concluzie, preţul unei porţii se încadrează între 1,28 şi 1,72 lei.

    Ingredientele necesare:

    – 700 g vişine –  4, 2lei

    –  250 g făină – 1 leu

    – 5 ouă – 2,5 lei

    – 150 g zahăr – aproximativ 0,5 lei

    – coaja rasă de la o lămâie

    – 2 linguriţe de zeamă de lămâie – aproximativ 1 leu

    – 2 pacheţele de praf de copt – 0,6 lei

    – esenţă de vanilie – 0,5 lei

    – un praf de sare

    TOTAL: 10,30 lei pentru 6-8 porţii



    Modalitatea de preparare:

    1. Spălăm vişinele, îndepărtăm codiţele şi le scoatem sâmburii. În această etapă am avut şi ajutoare.

    scoaterea sâmburilor vişinelor pentru prăţitura cu vişine

    2. Transferăm vişinele în strecurătoare pentru a se scurge zeama.

    3. Răzuim coaja de lămâie şi stoarcem jumătate din ea. Iese o cantitate mai mare de două linguriţe de zeamă. Din restul am făcut limonadă în care am pus şi sucul de la vişine, care nu este foarte mult.

    4. Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi batem spumă albuşurile. Avem grijă să nu pice gălbenuş în albuş, că nu mai iese spuma prea bine, aşa cum am păţit eu acum. Dar prăjitura tot a fost delicioasă şi aşa, deci nu vă descurajaţi :))

    5. Adăugam sucul de lămâie, esenţa de vanilie, zahărul şi praful de sare. Batem din nou până ce spuma devine consistentă.

    6. Amestecăm gălbenuşul cu uleiul până îl incorporează pe tot şi adăugăm peste spuma de albuş, amestecând de jos în sus.

    7. Amestecăm făina cu praful de copt.

    8. Adăugăm făina în spuma de albuş, amestecând încet cu lingura de jos în sus.

    9. Punem compoziţia în tava tapetată cu ulei şi făină, apoi nivelăm frumos.

    10. Pudrăm vişinele cu puţină făină.

    11. Adăugăm uşor vişinele peste aluatul din tavă.

    12. Punem tava în cuptor la foc mare 10 minute şi apoi la foc mic încă 20 de minute. Nu deschidem uşa cuptorului în acest interval. După cele 30 de minute ar trebui să fie gata, dar încercaţi cu scobitoarea dacă aluatul s-a copt.

    13. Pudrăm cu zahăr.

    14. Tăiem în bucăţi şi servim cu drag. Mi-au ieşit 12 bucăţi nu foarte mari, din care am pus două la o porţie. Deci 6 porţii, dar cred că foarte bine puteau fi tăiate şi în 8 bucăţi ceva mai mari ca ale mele, rezultând deci, 8 porţii.

    Ajutorul de mare nădejde părăsise de multişor bucătăria, dar acum a revenit cu mare elan, la gustat, degustat şi cerşit cu ochişorii încă o porţie.
    Nu este singura variantă de aluat, dar mie îmi este cea mai la îndemână. Se poate face tot anul cu vişine din congelator şi cu orice fructe doriţi. Este una din cele mai simple prăjituri şi preţul este foarte bun. Având în vedere că vişinele nu sunt chiar cele mai ieftine fructe, se pot folosi şi altele, reducând astfel suma totală a reţetei. Una peste alta, este delicioasă şi uşoară în toate variantele, deşi cea cu vişine este preferata noastră!
    Voi cum faceţi prăjitura cu vişine?

    Mihaela Dămăceanu

  • Reduceri, promoţii, oferte II

    Revenim astăzi cu ofertele de vineri:

    – la Piaţa Obor am fost ieri şi am făcut cumpărăturile. Preţurile produselor pe care le-am cumpărat sau doar le-am cercetat sunt:

          – pulpă de vită la 17 lei/kg
          – pulpă de porc la 16 lei/kg
          – piept de pui dezosat la 17 lei/kg
          – păstrăv la 20 lei/kg
          – macrou Norvegia la 11 lei/kg
          –  telemea proaspătă de vacă între 17 şi 20 lei/kg

          – vişine la 5-6 lei/kg
          – caise 3,5-4 lei/kg
          – roşii 3-3,5 lei, castaveţi 1,5 lei, varză 1 leu, fasole 4 lei, vinete 3 lei/kg
          – ciuperci mari 8 lei/kg.

    – la Billa cele mai interesante reduceri sunt următoarele: pastă de mici la 11,99 lei/kg (reducere de 20%), pulpe inferioare de pui la 13,49 lei/kg (reducere de 20%), ficat de pui Fragedo la 12,99 lei (reducere de 18%), spată de porc fără os la 15, 49 lei/kg ( nu este menţionată reducerea, dar preţul este bun), pui grill cu gât la 9,29 lei/kg (nu este la reducere, e preţul întreg),brânză Făgăraş la 200 g cutia – 3,39 lei (reducere de 19%), caşcaval la 4,49 lei pachetul de 200 g ( zic ei că este reducere de 55%, ceea ce îmi pare cam ciudat, căcci preţul neredus ar însemna să fie cam 50 lei/kg, care este prea mare). Restul produselor din ofertă le găsiţi aici.

    Astăzi vreau să mă gândesc şi la cum arătăm noi, aşa că trecem la capitolul modă şi cosmetică:

    – Elefant.ro nu se poate să nu aibă reduceri şi oferte speciale. I-am inclus aici pentru că deja nu mai sunt doar o librărie, ci au devenit un adevărat mall online. Asta nu s-a întâmplat de ieri, dar la cum se mişcă am senzaţia că vor deveni la fel de importanţi ca emag, pe segmentele lor de piaţă. Găsim oferte interesante la parfumuri,  genţi şi ceasuri, obiecte home&deco, etc.  

    – Kurtmann are iarăşi nişte reduceri ce ajung până la 80%. Adică o fustiţă sau o bluziţă se poate cumpăra şi cu 7,98 lei. Dar este vremea rochiţelor, deci m-am uitat şi la ele. Preţurile încep de la 39,90 de lei.

    – sau poate vreţi balerini? Ecco are reduceri de 30 %. Pre’urile sunt maaari, dar mai au şi varianta de două perechi cumpărate, acordându-se 50 % din preţul celei de-a doua perechi. Plus transportul gratuit.
     
    – sau poate săndăluţe? Preţuri mult mai mici am găsit la Matar, dar nici calitatea nu este aceeaşi, desigur. Au reduceri şi se pot găsi produse şi cu 29 de lei. Altă ofertă este de genul: cumpără trei, plăteşti două. Transportul este gratuit la cumpărături peste 59 de lei.

    – la cosmetice, mi-a atras atenţia la Bio-Cosmetics, un ruj de buze natural, redus la 23,95 de lei de la 55 lei:

    Cu speranţa că vă sunt de ajutor, precizez că unele linkuri sunt afiliate şi vă urez să aveţi un week-end plăcut!

    Mihaela Dămăceanu

  • Un interviu extraordinar

    Dragele mele, nu ştiu alţii cum sunt, dar eu m-am bucurat extrem de mult când am citit la Claudia, acest interviu cu Lisa See. M-am bucurat enoooorm pentru Claudia, pentru noi bloggerii şi pentru români. Căci trebuie să recunosc că nici prin cap nu mi-a trecut, ca o scriitoare de un asemenea calibru să fie atât de amabilă încât să acorde un interviu unui blogger român. Unui blogger care munceşte foarte mult, pe care îl admir de atâta vreme, dar tot nu credeam că aşa ceva se poate.
    Dimineaţa la prima oră, când am văzut postarea în blogroll, clickul meu a fost instictiv. Am citit, m-am bucurat mult şi nu am apucat să scriu vreun rând, căci trebuia să fug spre serviciu. Dar mi-am propus de pe drum să scriu acest articol şi să vi-l recomand şi vouă. 
    Repet, nu ştiu ce veţi crede voi, dar mie mi-a părut un lucru extraordinar, un lucru deosebit să obţii un asemenea interviu şi m-am simţit puţin mândră că blogosfera noastră se poate lăuda cu aşa ceva. Mi-ar plăcea mult să-l citiţi şi să vă bucuraţi şi voi, este frumos scris şi ne dezvăluie lucruri despre scriitoare pe care nu le ştiam.
    Măturisesc cu jenă, că nu am apucat să citesc vreo carte scrisă de Lisa See, chiar dacă îmi doream de mult.
    Acest interviu m-a convins să o fac şi sigur voi lua în curând o carte de-a ei!
    A, şi m-a emoţionat mult acest pasaj:
    Lisa: Primul lucru pe care aş dori să vi-l spun este MULŢUMESC pentru că îmi citiţi cărţile. Nici nu ştiţi cât de minunat este acest lucru pentru mine. Stau de obicei singură în camera mea în faţa computerului. Scriu, scriu, scriu. Cum lucrez şi mă pierd în imaginaţia mea, e greu să îmi închipui – sau chiar să cred – că există oameni în cealaltă parte a lumii care poate îmi vor citi cărţile. E absolut copleşitor. Aşa că vă mulţumesc din nou. Şi încă un lucru. Sper ca într-o bună zi editorul meu să mă aducă în România aşa încât să vă pot întâlni pe voi toţi.”
    Mulţumim Lisa, mulţumim Claudia şi felicitări din tot sufletul!
    Mihaela Dămăceanu 
  • Ortograme simple şi regula lor unică

    A trecut şi clasa a III-a şi ar trebui să mă abţin să spun că nu ştiu când :))
    Focusul la limba română în acest an a fost pe ortograme simple. Sunt bucuroasă să constat că prin eforturile conjugate ale copilului, doamnei învăţătoare şi ale mele, reuşirăm să le învăţăm. Asta nu înseamnă, desigur, că nu le mai greşeşte niciodată, dar se întâmplă în proporţie mică şi sunt aproape mulţumită.
    Tot pisând şi exersând, am constatat că există o regulă unică a acestor ortograme simple, cu care l-am ajutat pe Mihnea să le reţină.

    Şi mi-s foc de mândră, căci nu am văzut-o nicăieri, deci trebuie să o transmit lumii :))
    Am să o scriu de la început, ca să nu citiţi neapărat până la sfârşit, căci sigur va ieşi un articol lung.
    REGULA UNICĂ: în situaţia în care cuvintele se pot înlocui cu un alt cuvânt(diferit, în fiecare caz) acestea se scriu legat. În caz contrar, se scriu cu cratimă/liniuţă de unire şi după ortogramă urmează un verb.
    Desigur că trebuie învăţate pe rând, memorând cu ce cuvânt poate fi înlocuit, dar am observat că şi după destul exerciţiu, Mihnea tot le mai încurca. Atunci când i-am dat această regula unică, a reţinut mai uşor.
    Acum le voi lua pe fiecare şi voi prezenta cuvântul cu care se înlocuieşte.
    1. Sa/s-a
    Se scrie legat, atunci când poate fi înlocuit cu lui, ei.
         Cartea sa este curată.
    Se scrie cu cratimă dacă nu poate fi înlocuit. Eu i-am explicat de la începutul anului, ce este un verb şi i-am spus că în toate situaţiile în care după cuvântul nostru, urmează un verb, s-a se scrie cu liniuţă de unire/cratimă.
         Ştiuca nu s-a mai putut întoarce.
    2. Sau/s-au
    Se scrie legat, atunci când poate fi înlocuit cu ori.
         Vrei sau nu?
    Se scrie cu liniuţă de unire, atunci când nu poate fi înlocuit/urmează un verb după el.
         Copiii s-au dus la şcoală.
    3. Ia/i-a
    Se scrie legat, când poate fi înlocuit cu ridică, apucă, prinde.
         Mama ia cartea de pe masă.
    Se scrie dezlegat, atunci când nu poate fi înlocuit/urmează un verb după el.
         Curajul dacilor i-a făcut cunoscuţi.
    4. Neam/ne-am
    Se scrie legat, atunci când poate fi înlocuit cu popor.
         Suntem un neam primitor.
    Se scrie cu liniuţă de unire, atunci când nu poate fi înlocuit/urmează un verb după el.
         Ieri ne-am dus în parc.
    5. La/l-a
    Se scrie legat atunci când arată locul. Este singura excepţie de la regula de mai sus, dar este tot o ortogramă simplă şi de aceea am inclus-o aici. Manualul de clasa a III-a explică astfel: „1. La este un singur cuvânt. 2. Ortograma l-a cuprinde două cuvinte: a (ales) şi l (pe el), rostite într-o singură silabă”. Poate greşesc, dar consider că nu se înţelege nimic şi un copil nu are cum să reţină o astfel de explicaţie. Oare în primul caz, la nu este tot monosilabic? Care este diferenţa în ceea ce explică manualul, astfel încât să reţină ceva copilul?
         În vacanţa de vară mergem la mare.
    Se scrie dezlegat, când după el urmează un verb.
         Învăţătorul l-a ales pe Mircea.
    Cam acestea ar fi cele mai simple ortograme şi observaţi că regula scrisă la început se aplică în primele patru cazuri şi pe jumătate în a cincea.
    Cu speranţa că v-ar putea fi şi vouă utilă în explicaţiile pe care le daţi copiilor la ortogramele simple dar foarte folosite, o mai scriu din nou şi vă mulţumesc pentru atenţia acordată!
    Regula unică:
    În situaţia în care cuvântul se poate înlocui cu un altul (diferit, în fiecare caz) acesta se scrie legat. În caz contrar, se scrie cu cratimă/liniuţă de unire şi după ortogramă urmează un verb.
    Mihaela Dămăceanu
    Image courtesy of ddpavumba/FreeDigitalPhotos.net