Blog

  • Stare de fapt

    Dragele mele,
    Am început week-end-ul trecut cu energia pe cote de avarie. De obicei vinerea sunt aşa, dar acum starea a continuat şi sâmbătă dimineaţa, când m-am trezit cu gândul de a face măcar o postare pentru săptămâna aceasta, în avans. Nu prea mi-a ieşit. Am o mulţime de idei şi de drafturi, dar energia de a le duce la capăt lipseşte cu desăvârşire.

    Căci mintea mea nu este decât la valuri înspumate, la culorile schimbătoare ale mării şi la nisipul fin şi călduţ  Nu mai am prea mult până ajung să le văd şi să zburd în apa mării. Realmente număr zilele. Mai sunt foarte puţine, dar ştiam eu de ce vroiam două concedii pe an, că din august până-n august, anul este al naibii de lung când îl mergi doar la serviciu. Ei, dar mă bucur că totuşi mergem în concediu şi până atunci poate mai scriu ceva rânduri sau mai postez câteva poze pe aici.
    Până la urmă am reuşit în week-end să mă mobilizez să fac ceva curăţenie puţin mai serioasă, ceva dulce şi papa bun. Şi am mai fost şi la festivalul „Strada Armenească” al cărui punct culminant pentru noi şi absolut fascinant pentru Mihnea, a fost bătaia cu apă. Am nişte fotografii pentru mâine, că azi a greeeeu, dar bateria telefonului s-a terminat exact la momentul cel mai interesant.
    A, şi o veste bună pentru mine este că azi se pare că îmi iau o cameră foto.
    Deci,
    vă pup şi vă ofer un trandafir din gradina mamei mele!
    Mihaela Dămăceanu, simţindu-se nerăbdătoare 
  • Lingura pictată

    A trecut multă vreme de când nu v-am mai arătat nimic pictat de Mihnea. În parte pentru că nici nu a mai lucrat decât puţin, dar în parte şi pentru că am cam neglijat eu.

    Această lingură de lemn a fost pictată la şcoală şi a adus-o acasă la sfârşit de an şcolar.

    De atunci tot vreau să o fotografiez şi abia acum am reuşit.

    Pot spune că fotografiile nu îmi ies prea bine de când ni s-a stricat aparatul foto şi că în realitate lingura pictată este mai frumoasă decât în pozele mele.

    Nu este chiar spectaculoasă, dar că întotdeauna, îmi pare că a combinat frumos culorile.

    Acum pot spune că m-am obişnuit cu ea, dar când am văzut-o prima oară, am rămas cu un mare WOW pe chip şi desigur că am admirat-o sincer.

    lingura de lemn pictată
    lingura de lemn pictată
    lingura de lemn pictată

    lingura de lemn pictată

    lingura de lemn pictată

    Mihnea Dămăceanu

  • Graffiti albastru ca cerul

    Vă mai amintiţi de graffiti pe hârtie şi de graffiti adevărat?

    Noi nu le-am uitat de tot, ca dovadă că am primit ordin expres să-l fotografiez şi pe acesta.

    Nu i-a plăcut doar lui Mihnea, ci şi mie. Cel mai mult mi-a plăcut albastrul folosit, nuanţă atât de aproape de azuriul cerului, că ai fi zis că autorul şi-a înmuiat penelul într-un strop de cer şi a tivit apoi cu nori pufoşi, imagini şi figuri idilico-satirico-amuzante. Nu ştiu cine l-a făcut, este în Gara de Nord şi îl găsesc plin de farmec.

    detaliu graffiti albastru de la Gara de Nord

    detaliu graffiti albastru de la Gara de Nord
    detaliu graffiti albastru de la Gara de Nord
    graffiti albastru ca cerul
    detaliu graffiti albastru de la Gara de Nord
    graffiti albastru de la Gara de Nord
    Această postare participă la rubrica Miercurea fără cuvinte.
    Mihaela Dămăceanu
  • Meniul pentru două săptămâni V

    Miez de vară plin de legume şi fructe, deci şi meniul nostru se va adapta ofertei. Am ajuns la al cincilea meniu alcătuit pentru două săptămâni şi continui cu această variantă. Sincer, nu sunt deosebit de multe avantaje faţă de cel săptămânal. Doar o mică reducere a timpului acordat alcătuirii. Dar şi asta înseamnă un câştig în plus, deci rămân la varianta de două săptămâni.
    Voi găti mai uşor şi predominat salate. Intenţionez să fac câteva feluri noi cu dovlecei, am văzut două reţete interesante şi o tartă cu piersici. Un borcan din compotul de prune pentru iarnă, se va deschide acum. Şi voi mai face prăjitura cu vişine, că foarte multă vreme nu le mai găsim. Ar fi cazul să pun şi la congelator.

    Prima săptămână:
     

    Prânz şi seara
    – ciorbă de perişoare, piept de pui la grătar/dovlecei cu brânză la cuptor cu salate de vară – luni şi marţi
    – salată de vinete/mâncare de fasole verde cu salată de roşii cu ceapă şi castraveţi – miercuri şi vineri
    – vinete umplute cu carne şi salată de varză- joi
    – frigărui cu muşchi de porc, salată grecească, tartă cu piersici – sâmbătă.
    A doua săptămână:
    Prânz şi seara
    ciorbă de varză cu afumătură şi copane de pui la cuptor/chifteluţe de dovlecei cu cu salată asortată – luni şi marţi
    – orez cu legume gratinate/paste cu sos de roşii şi salată de castraveţi/roşii – miercuri şi vineri
    – salată săsească de pipote şi inimioare şi salată de varză – joi 
    – şniţele din carne de viţel, cartofi umpluţi cu brânză şi bacon, tzatziki, prăjitura cu vişine – sâmbătă.

    Ca de obicei, duminica rămâne pentru inspiraţia de moment şi dimineaţa vom avea ouă, brânză, caşcaval, unt, gem, lapte, iaurt, roşii, castraveţi, măsline, cereale.
    În afară de cele două prăjituri, în cursul săptămânii vom mai avea ca desert caise, piersici, nectarine proaspete şi compot de prune.
    O săptămână minunată să aveţi!
    Mihaela Dămăceanu

     

  • Ofertă inedita la Paris: plăteşti cât vrei la hotel

    Aţi mai auzit până acum de oferte în care să plăteşti cât vrei la hotel?
    Şi încă nu oriunde, în vreun colţ de lume în care nimeni nu vrea să ajungă, ci chiar în superbul Paris?
    Potrivit unui site în limba franceză, payezcequevousvoulez, un grup de cinci hoteluri din diferite zone ale oraşului luminilor, oferă clienţilor posibilitatea de a plăti cât doresc pentru cazarea într-unul dintre hoteluri.

    Este vorba de  hotelurile: Plaza Opera, Villa Opera Lamartine, Villa Boheme, Tour d’Auvergne, Le Grand Hotel Francais şi Villa Opera Lamartine. Sunt hoteluri de trei şi patru stele, situate în apropierea unor obiective cunoscute ale oraşului (Opera Granier, Sacre-Coeur, Moulin Rouge, Gare de Nord), renovate recent sau decorate de agenţii de design.
    Fotografiile arată nişte decoruri superbe:

    Vi se pare prea frumos pentru a fi adevărat?

    Desigur că este o strategie de marketing şi nu ne putem „răsfăţa” permanent cu aşa oferte.

    Condiţiile sunt următoarele:

    – oferta este pentru o cameră dublă în unul dintre hoteluri, în perioada 21.07 – 10.08.2014;

    – oferta este doar pentru o noapte, următoarele nopţi fiind achitate la tarifele fiecărui hotel; Nu se precizează dacă se admite cazarea doar pentru o noapte;

    – rezervarea trebuie făcută doar prin site-ul payezcequevousvoulez şi nu poate fi modificată;

    – se plăteşte o taxă nerambursabilă de 17 euro;

    – celelalte consumaţii se plătesc( micul dejun, mini-barul, taxa de sejur);

    – oferta este valabilă în limita disponibilităţii şi nu se precizează numărul de camere sau de locuri.

    Dacă vă interesează mai multe detalii, le puteţi afla de pe siteul indicat.

    Potrivit smartertravel.com care este şi sursa acestui articol, preţul unei nopţi în luna septembrie la Hotel Plaza Opera, este de 200 USD, deci foarte mult pentru buzunarele noastre. Şi se mai întreba autoarea articolului sursă, cum te-ai simţi plătind foarte puţin într-un astfel de loc. Ea menţiona că ar alege să plătească doar puţin sub preţul normal al hotelului, dar desigur că aceasta este o opţiune personală şi discutabilă.

    Cu toate limitările impuse, trebuie să recunoaştem că oferta este cu totul inedită şi interesantă.
    Am auzit până acum de astfel de oferte doar în cazul restaurantelor şi nici acolo nu ştiu cât de mult timp rezistă.
    Însă în cazul hotelurilor este o noutate şi de aceea m-a prins noaptea povestindu-vă.
    Că tot era azi ziua cu oferte!
    Noapte bună dragelor!
    Mihaela Dămăceanu  
  • Reducerile şi ofertele săptămânii

    Revenim astăzi cu ofertele de vineri:
    – cumpărăturile de la piaţă au fost mai legere şi nu am mai ajuns la Piaţa Obor, ci la una micuţă din apropiere, unde preţurile sunt puţin mai mari. Nu va fi o opţiune permanentă, dar orientativ selectez câteva preţuri, din care exclud carnea, căci nu am cumpărat deloc:
          – piersici şi prune la 4 lei/kg
          – caise 4 lei/kg
          – pepeni 1,5 lei/kg
          – roşii 3-3,5 lei/kg, 
          – castraveţi 1 leu/kg
          – ardei 4 lei/kg
          – cartofi 1,5 lei/kg.
          – telemea de vacă 13 lei/kg

     

    – săptămâna trecută am avut o problemă cu carnea tocată de la Billa. Este prima oară când mi se întâmplă să nu fie în regulă, dar adăugând şi faptul că nici ofertele nu mi se mai par la fel de tentante ca în iarnă, m-am hotărât să mă reorientez. Aşadar, mi-am îndreptat atenţia înspre Carrefour. Aici, cele mai interesante reduceri sunt următoarele: din categoria preţ şoc-la care nu se afişează reducerea dar are preţuri foarte bune, am remarcat pulpele de pui cu spate Fragedo la 9,29 lei, aripi de pui Agricola la 10,99 lei şi cartofi noi la 0,79 lei. Per kilogram, desigur. Din capitolul de oferte mi-au atras atenţia telemeaua de vacă la 11,90 lei/kg (reducere de 20%), caşcavalul Solomonescu la 23,70 lei (reducere de 15%), file Pangasius la 7,99 lei/kg (reducere de 38%), măsline la 14,00 lei/kg (reducere de 38%), roşii la 1,69 lei/kg (reducere de 30%, de la 2,42), piersici la 2,40 lei/kg (reducere de 10%, de la 2,79). Restul produselor din ofertă le găsiţi aici.

    La alte capitole, nealimentare, am selectat următoarele:

    – „Mallul online al familiei tale”, adică Elefant.ro ne îmbie încontinuu. Au genţi reduse de la 706,21 lei la 149,9 lei, adică 78% reducere. Procentul este impresionant, dar îmi pare că preţul la care s-a aplicat este exagerat.  Vedeţi cum vi se par şi vouă aici
    La capitolul produselor destinate bucătăriei mi-a atras atenţia o formă pentru guguluf, redusă de la 135,47 lei la 54,99 lei. O puteţi vedea aici, alături de alte minunăţii.
    La cărţi au două promoţii interesante cu reduceri până la 80%, care sunt valabile până luni inclusiv. Sunt aici, dacă doriţi să le vedeţi.
     

    – la produse destinate casei şi grădinilor mi-a plăcut foarte mult o selecţie de ghivece, găsită la Bellesser

    Primul costă 15 lei, de la 24 lei, iar al doilea este metalic şi se poate cumpăra la preţul de 34 lei, redus de la 58 de lei. Au multe idei frumoase pentru flori.

    – Şi dacă dorul de concediu nu vă dă nici vouă pace, vă trimit iar la studiat oferte de bilete de avion, sejururi şi city break-uri. Pe mine mă tentează vreo 5-6 că nici nu pot să hotărăsc unde m-aş duce mai repede, dacă finanţele mi-ar permite. Dacă nu sunteţi în aceeaşi situaţie cu mine, puteţi răsfoi aici. sau  aici.

    Pe lângă biletele de avion începând de la 24 euro plus 15 taxa de serviciu şi city break de la 151 euro, au şi o ofertă la abonare constând într-un voucher de 20 de euro pentru orice city break. Vola sunt, despre ei am vorbit.

    Îmi cer scuze cititorilor ce au deschis aseară postarea cu acelaşi titlu, am apăsat fără să observ pe publicaţi şi aţi văzut o postare neterminată, mai veche.

    Cu speranţa că vă sunt de ajutor, precizez că unele linkuri sunt afiliate şi vă urez să aveţi un week-end plăcut!

    Mihaela Dămăceanu

  • Compot de prune pentru iarnă

    După cum vă spuneam, nu am prea stat liniştiţi la mama. Că nu ne lăsau fructele să stăm şi ne pornirăm deci, să facem gemuri şi compoturi. Astăzi scriu despre reţeta de compot de prune pentru iarnă, pe care mama o face de ani buni şi compotul rezistă foarte bine timp îndelungat. Adică şi doi ani, poate chiar mai mult.
    compot de prune pentru iarnă

    Nu luaţi în considerare cu prea multă exactitate cantităţile, căci am pornit de la o lădiţă din care am făcut compot, gem şi s-a şi mâncat o cantitate rezonabilă:

    Dar pot estima în jur de:

    – 5 kg de prune
    – 0,7 kg de zahăr
    – o lămâie 

    Modalitatea de preparare:
    1. Spălăm borcanele de 800 de grame şi pregătim capacele. Sunt o mulţime acolo şi pe toate le-am umplut, dar pentru compotul de prune am folosit 8.

    borcane pentru compotul de prune pentru iarnă

    2. Spălăm prunele şi le îndepărtăm sâmburii.

    curatarea prunelor borcane pentru compotul pentru iarnă

     

    3. Umplem borcanele pe trei sferturi cu fructe şi adăugăm în fiecare borcan câte 3,5 linguri de zahăr. După părerea mea, compotul este un pic prea dulce şi ştiind acest lucru din anii trecuţi, am pus şi câte o feliuţă de lămâie în borcane. Tot a ieşit puţin cam dulce pentru gustul meu, dar mamele se ascultă, nu-i aşa? Eu cred că două linguri şi jumătate sunt suficiente.

     

    etapă în pregătirea compotului de prune pentru iarnă
    etapă intermediară în pregătirea compotului de prune pentru iarnă

    4. Umplem cu apă fiecare borcan

     

    pregătirea compotului de prune pentru iarnă
    5. Închidem bine borcanele, înfiletând capacele cât de tare se poate. Luăm o oală mare în care punem o coală de hârtie de ziar. Tot cu hârtie, învelim fiecare borcan şi îl aşezăm cu grijă în oală. Turnăm apă cât să acoperim borcanele şi apoi mai punem deasupra încă o coală de ziar. Să nu râdeţi de ziarele mele, că nu am convins-o pe mama să folosim 10 prosoape pentru a acoperi şi înveli borcanele. Mama este mult mai practică şi am înnebunit-o cu pozele mele, aşa că iar am fost cuminte şi am ascultat :))

     

    pregătirea compotului de prune pentru iarnă

     

    etapă în pregătirea compotului de prune pentru iarnă

     

    etapă în pregătirea compotului de prune pentru iarnă

     

    6. Fierbem timp de 55 de minute la foc mediu, apoi închidem şi lăsăm borcanele să se răcească în oala respectivă, până a doua zi.
    compot de prune pentru iarnă

     

    Am făcut 8 borcane de 800 de grame şi nu am avut cum să calculez preţul pe porţie, întrucât nu ştiu absolut exact, cantitatea de prune şi de zahăr folosită în total. Oricum, prunele la acest moment costă 3 lei kilogramul iar zahărul l-am luat tot cu 3 lei/kg. La o aproximare cam grosieră, totul a costat 20 de lei. Considerând un borcan mare echivalentul a două porţii, rezultă că preţul unei porţii este de 1,25 lei. Dacă mai fac acasă o tură, revin cu calculele la bănuţ şi promit să verific şi cât costă un borcan în comerţ, pentru comparaţie.
    Compotul de prune pentru iarnă făcut după această reţetă, rezistă cu brio doi-trei ani şi este foarte concentrat şi aromat. Se simte plăcut şi aroma uşor amăruie a cojii de lămâie, iar zahărul îl puneţi voi după gustul propriu. Tot cu această reţetă, mama face compoturi şi din caise, mere, gutui, struguri, etc. Şi toate sunt mult mai parfumate şi concentrate decât cele din comerţ.
    Mihaela Dămăceanu

    Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂 

    Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!

    VA MULTUMESC!

    wow us wednesdays
    Inspire Me Tuesday

  • Cele mai frumoase sate de pe bloguri

    Vă anunţam cu surle şi trâmbiţe că voi merge la mama. Printre treburile de făcut gemuri şi compoturi în mijlocul terasei înconjurate de flori, iar mă trezesc visând la o casuţă la curte şi la viaţa la ţară.
    Poate vă mai amintiţi că anul trecut făcusem o fixaţie pe satul bloggerilor şi visam la căsuţa de la ţară, chiar conştientă de faptul că idealizez satul românesc. Şi tot nu mi-a trecut, căci tot anul am citit cu interes tot ce am găsit a avea legătură cu sate remarcabile. M-am bucurat văzând ca a apărut şi la noi o asociaţie ce are ca scop promovarea celor mai frumoase sate din Romania şi am citit clasamentele lor pentru fiecare zonă geografică. De multe dintre ele habar nu aveam şi tare mult mă urzică ideea de a le vizita. Nu neapărat cu gândul că vreodată voi locui acolo, but who knows… Unul dintre cele mai frumoase sate descoperite în articolele lor este Rîmetea din judeţul Alba, un sat presărat cu case săseşti, toate albe şi titirisite. Dintre toate satele noastre, cele săseşti stau la loc de cinste în dorinţele mele neîmplinite de a hoinări prin sate. 

    Şi m-am bucurat să văd că nu sunt singura lor iubitoare căci am admirat la Bia o o mulţime de fotografii splendide din Rîmetea. Până ajung eu să le văd, tare mai este bine că şi alţii au aceste preocupări şi merg să le fotografieze, ca să le putem vedea mai bine.
    Aş fi vrut să vă mai arăt şi alte sate frumoase de la noi, dar din păcate nu am găsit suficiente fotografii, iar eu nu am.
    De aceea, vă invit să admiraţi şi sate de pe alte meleaguri, găsite tot pe bloguri de-a lungul timpului şi păstrate frumos în sertăraşele memoriei.
    Primul popas îl facem în minunata Franţă, în satul Montresor de pe Valea Loarei, pe care ni l-a arătat Larisa:

     

     Iar ultima plimbare va fi printr-un sat absolut original, pe care sătenii şi l-au împodobit cu flori pictate. Peste tot sunt numai flori. Este vorba de satul Zalipie din Polonia, despre care am aflat de la Adela Pârvu.

    Aşa-i că v-am făcut şi pe voi să visaţi frumos? Măcar să nu fiu singura de pe-aici, deşi nu cred.
    Toate fotografiile sunt preluate de pe articolele către care am pus linkuri.

    Mihaela Dămăceanu

      

  • Un frumos sfârşit de săptămână vă doresc

    Astăzi m-a lovit atât de tare un dor de vacanţă, că nu am mai avut vreme şi chef să caut ofertele. De aceea  mi-am oferit o mică pauză, măcar de la această treabă.
    Puiul mamii este la bunici şi de două seri nu ne găsim locul în casă. După amiază mergem şi noi.
    Sunt tare nerăbdătoare să mă văd în tren şi apoi în curtea plină de flori a mamei, cu toţi cei dragi alaturi!
    Vă las cu un covor de flori din parc şi dusă sunt…
    Week-end plăcut, fete dragi, şi ne revedem săptămâna viitoare!
    Mihaela Dămăceanu