Blog

  • Scuze, vă rog!

    Am luat o săptămână de pauză, că nu am mai avut nici timp, nici energie să scriu!

    Scuzele vi le datorez şi pentru faptul că nu v-am anunţat nimic, dar şi pentru apariţia cu totul din greşeală, a postării neterminate la care lucram pentru luni. Deci, scuze celor 5 cititori care deschiseseră, dar nu e gata.

    Nu prea am ce face acum, decât să trag să o termin mai repede decât vroiam!

    Îmbrăţişări  şi week-end plăcut!

    Mihaela Dămăceanu

  • Mozaicul lunii octombrie

    Mulţumim Irinei pentru Mozaicul lunii, pentru toate ideile ei frumoase şi pentru generozitatea cu care ne ajută!

    S-a încheiat şi frumoasa lună a toamnei şi chiar dacă ne-a lovit frigul prea repede, tot au fost şi zile calde şi plăcute, pe care le-am umplut cu plimbări prin parc şi puţin prin restul oraşului. Ajung atât de rar în alte locuri ale Bucureştiului, căci atunci când se mai şi întâmplă, mă simt bucuroasă ca un copil în excursie!
     
    Luna octombrie a fost marcată de ocupaţiile şcolăreşti, căci temele şi treburile pentru şcoală devin din ce în ce mai serioase. Mihnea a fost deja la primul concurs şi suntem relativ mulţumiţi de rezultat.
    În afară de serviciu şi controlarea temelor, mie nu îmi prea mai rămâne alt timp decât pentru treburile alsolut obligatorii ale casei. Apoi puţin la blog şi aşa a zburat săptămâna! Am avut şi câteva zile de bolit, urmate de vizite pe la doctori şi analize. 
    Dar m-am liniştit acum, căci toate organele mi-s bune şi la locul lor :)) 
    Exceptând vreo două vertebre tasate, dar aici numai kinetoterapia mă poate ajuta.
    Finalul lunii a fost dedicat pregătirilor pentru Halloween. Chiar dacă nici eu nu prea mă omor după această sărbătoare, ea ocupă un loc important în casă, întrucât copilul este fascinat. Iar mie îmi plac tare mult dovlecii, deci una peste alta, a fost amuzant şi plăcut! 
    Revin cu fotografii!
    Mihaela Dămăceanu
  • Cu CĂRTICICA PRACTICĂ poţi câştiga 100 de lei pentru o reţetă

    Cu Carticica Practic poţi câţtiga până la 100 de lei pentru o reţetă
    În continuarea ideii prezentate în postarea despre Practic în bucătărie, revin cu o revistă din acelaşi grup.
    Revista CĂRTICICA PRACTICĂ, conţine tot reţete culinare primite de la cititori, dar procedura de publicare şi de plată este diferită. 
    Ea conţine în jur de 80 de reţete, apare lunar, iar selecţia pentru publicare este mai riguroasă. Dar nu trebuie să vă descurajaţi !

    Revenind la modalitatea diferită de lucru,  CĂRTICICA PRACTICĂ primeşte reţete de la cititori, publică ceea ce consideră a fi bun, iar cititorii votează prin intermediul cupoanelor incluse în revistă, reţetele care le-au plăcut cel mai mult. În limita unui număr fix de premii pentru fiecare categorie, anunţat în prealabil în numărul precedent al revistei, se contorizează reţetele votate de cititori şi se plăteşte 100 de lei, primelor reţete din fiecare categorie.
    O altă diferenţă faţă de Practic în bucătărie este că se impun temele reţetelor. În fiecare număr, se anunţă temele numărului următor şi câte premii se vor acorda în cadrul fiecărei categorii.
    Ca să înţelegeţi mai bine, vă descriu numărul actual, adică 10 din 2014. Temele acestui număr au fost anunţate în cel precedent şi sunt:
    Cu Carticica Practic poţi câţtiga până la 100 de lei pentru o reţetă
    A. VERZE ŞI VERZIŞOARE – la care 10 reţete vor primi premii de popularitate a câte 100 lei fiecare;
    B. CONOPIDĂ ŞI BROCCOLI – la care 9 reţete vor primi premii de populariatate de 100 lei fiecare;
    C. ALTE CRUCIFERE – la care se acordă 8 premii de 100 de lei.
    În afară de aceste trei categorii, în ultimele numere ale revistei s-a acordat de fiecare dată, un premiu de 100 de lei, unui cititor ce a prezentat o dietă.
    Totodată, fiecare apariţie a revistei mai vine cu următoarele premii:
    a. Premiul pentru cel mai bun material, în valoare de 350 lei,acordat concurentului care are materiale publicate la cel puţin două secţiuni şi care şi-a ilustrat cel mai bine materialele.
    b. Premiul special al redacţiei, în valoare de 300 lei, acordat cititorilor la secţiunea Cărticica practică vine la tine acasă.
    c. 2 premii de hărnicie, a 200 lei fiecare, acordate prin tragere la sorţi, cititorilor care au trimis materialele până la data de 10 a fiecărei luni (de obicei apare în data de 5 sau 6 a lunii respective).
    d. 2 premii de fidelitate, a 200 lei fiecare, acordate cititorilor care participă cu regularitate la concursurile din Cărticică.
    e. 11 premii de participare la sondaj, a câte 50 lei fiecare, stabilite prin tragerea la sorţi a sondajelor din Cărticică(sunt sondajele pe baza cărora se stabilesc câştigătorii de la categoriile A-C).
    Dacă facem un total al premiilor acordate se observă că aproximativ jumătate din reţetele publicate pot primi premii. Acestea se anunţă în numărul următor şi se expediază prin mandat poştal.
    Aşadar, aceasta este cea de-a treia diferenţă faţă de Practic în bucătărie. Dacă acolo toate reţetele publicate primesc premiul cuprins între 20 şi 50 lei, la revista Cărticica Practic se premiază ceva mai puţin de jumătate din reţete(34), însă cu suma de 100 de lei.
    Revista costă 3,99 lei şi apare de obicei, în data de 6 a fiecărei luni. Ultimul număr conţine 84 de reţete, pentru care se vor acorda 45 de premii, cuprinse între 50 de lei – premiul de participare la sondaj şi 350 de lei – premiul pentru cel mai bun material.
    Tema următorului concurs şi toate datele despre acesta le găsiţi în următorul link: participa la concurs in carticica pizza paste si bruschete.
    Şi ca să vă încurajez puţin, să vă spun că aici am avut şi eu o tentativă de colaborare. Anul trecut am trimis două reţete, din care una a fost publicată şi am primit premiul de 100 lei. Şi nu pot afirma că sunt vreun mare chef :)) 
    Am vrut să vă fotografiez reţeta publicată, am stat şi am răscolit biblioteca pentru a găsi numărul respectiv-decembrie 2013 şi din păcate, l-am pus atât de bine încât nu l-am găsit. Ca să nu mă enervez prea tare, măcar am făcut o fotografie cu toate apariţiile revistei pe anul în curs. Când voi găsi numărul din decembrie 2013, am să vă arăt şi reţeta mea. Pregătirea celor două reţete, scrierea lor şi fotografierea etapelor, mi-au luat în total cam 6 ore. Aceasta însemnă un venit de 16 lei pe oră. Dacă ţin cont de faptul că mâncarea pregătită a fost consumată de noi şi că oricum din cele 6 ore, tot alocam minim două pentru a face două feluri de mâncare, ar rezulta că timpul acordat exclusiv publicării reţetelor, a fost de 4 ore, adică 25 lei/oră. Destul de rezonabil, aş zice eu!
    Cu speranţa că ideile prezentate vă vor fi vreodată de ajutor, închei cu îndemnul de a cumpăra câteva numere şi a le studia!
    Pe lângă multe reţete bune şi frumos prezentate, sigur vă va face plăcere citirea editorialelor doamnei Susana Pletea, pentru că sunt rânduri cu dragoste, rânduri cu înţelepciune, rânduri pline de bucurie. De câte ori le citesc, mă simt învăluită în căldură, mă întorc în vremea copilăriei şi parcă o simt pe bunica alături, cu grija şi iubirea lor inegalabilă. Să nu vă gândiţi la vreo bunică, este o doamnă tânără şi frumoasă. Doar căldura pe care o transmite este aceeaşi cu cea primită de la bunici.
    Uitaţi un exemplu dintr-un număr deschis la întâmplare: 
    „Lumea se tot schimbă. Oamenii schimbă lumea. Nu-i o generaţie tânără să nu fie altfel, diferită, desigur, de cea a părinţilor. Vremea se schimbă, nestatornică, dându-se şi ea, poate, după vremuri. Neschimbată e nevoia omului de a avea un „acasă”. Acel loc din care îşi trage seva, pe care îl poartă cu sine o viaţă. (…) Acasă e iarba mai verde şi copacii mai în floare şi pământul mai reavăn şi râsetele mai dese şi umbra bunicilor veghează încă paşii repezi ai copilului şi consolează genunchii juliţi, cu o porţie de clătite cu dulceaţă”
    Şi da, sunt mulţi oameni frumoşi pe lume, mulţi oameni harnici şi demni de admiraţie!
    Pe o parte din ei îi văd des, cu o parte comunic telefonic din când în când, pe alţii îi citesc pe bloguri, pe alţii prin reviste…iar pe cei pe care încă nu îi cunosc, abia aştept să o fac!
    Mihaela Dămăceanu      

  • Dovleci de Halloween

    Noi astăzi îi sculptăm, dar ca inspiraţie vă ofer nişte dovleci foarte reuşiţi, pe care i-am admirat anii trecuţi la prietena noastră Ramona!

     

     

     

    Iar următorii sunt făcuţi de Mihnea anul trecut la Botoşani

    Această postare participă la Miercurea fără cuvinte.

    Mihaela Dămăceanu
  • Cu PRACTIC în bucătărie câştigi bani scriind reţete

    Cu siguranţă multă lume cunoaşte revistele PRACTIC, dar poate că nu le-aţi studiat din scoarţă-n scoarţă. Dacă nu aţi acordat suficientă atenţie tuturor rubricilor şi oportunităţilor pe care le deschid, vă vin eu în ajutor :))
    Motivul pentru care scriu astăzi despre PRACTIC în bucătărie este că mi-am revizuit puţin frumoasele intenţii declarate la început de an. Şi, după cum spuneam ieri, nu prea este de bine :))

    Cunosc revista PRACTIC în bucătărie de foarte mulţi ani. Nu sunt neapărat cea mai mare gospodină şi bucuria gătitului am descoperit-o după ce m-am căsătorit, amplificându-se odată cu apariţia copilului. Am parte în casă de doi „băieţi” care îmi laudă din tot sufletul mâncarea şi de dragul lor am gătit cu o plăcere din ce în ce mai mare.
    Pentru mine, dar şi pentru oricine doreşte să-şi suplimenteze puţin venitul, această revistă ar putea fi una dintre soluţii.  Aproape toate femeile gătesc şi fiecare ştie măcar o reţetă puţin mai rară, puţin mai deosebită sau pur şi simplu apreciată de familie şi prieteni. Dar în revistă nu se publică doar reţete foarte speciale, ci şi reţete interesante în sezonul respectiv.

    Cel mai mult însă, apreciez ideea de a face o revistă cu şi pentru oameni obişnuiţi. Iniţiativa aceasta în care oricine poate contribui la editarea revistei îmi pare cu totul deosebită şi lăudabilă. Nu ai nevoie de studii de specialitate în ale scrisului sau ale artei culinară. Este pur şi simplu o revistă pentru oameni „practici”. Frumos!

    Aşadar, PRACTIC în bucătărie, este o revistă care publică reţete primite de la cititori.

    Apare lunar, în general în datele de 1215 şi conţine aproximativ 120 de reţete grupate astfel: reţeta ta preferată, reţete pentru duminică familiei mele, reţete şi diete Practic(e), ustensila magică, vin sau bere, ce plăcere!, probează în bucătăria Practic reţeta ta, reţete din lumea toată, ABC, reţete pentru un copil sănătos, reţete din ţinuturile româneşti.


    În funcţie de încadrarea în categoriile de mai sus şi la unele categorii de complexitatea reţetei, revista plăteşte între 20 şi 50 de lei pe reţetă. Astfel, pentru categoria „Probează în bucătăria Practic reţeta ta” se plăteşte o sumă între 20 şi 50 de lei, în funcţie de cât este de specială şi de dificilă reţeta, iar pentru categoria  „Reţete pentru un copil sănătos” se plătesc 25 de lei. Pentru categoria „Reţeta ta preferată” se plăteşte între 30 şi 50 lei, în funcţie de cât este de specială, iar încadrarea în celelalte categorii echivalează cu suma de 30, 40, 50 de lei.

    Desigur că nu sunt sume care ne îmbogăţesc, dar nici nu sunt foarte mici pentru o reţetă. Cum spuneam mai sus, fiecare ştie câteva reţete şi la o nevoie se poate obţine un supliment de venit. La acest beneficiu se adaugă şi bucuria de a-ţi vedea numele într-o revistă şi posibilitatea de a alege singur ce scrii. Dacă redacţiei îi place, îţi publică reţeta. Pentru a vă convinge că nu sunt doar reţete foarte dificile sau speciale, puteţi cumpăra câteva numere. Veţi găsi acolo oameni pasionaţi de bucătărie, dar oameni ca şi noi, oameni ca toţi oamenii. Insist pe această idee, pentru a vă ajuta să depăşiţi emoţiile ce v-ar putea opri să încercaţi, aşa cum am păţit eu :))

    Costă doar 2,79 lei şi merită a fi cumpărată şi dacă nu doriţi să trimiteţi reţete.

    Spre exemplu, ultimul număr conţine un frumos articol despre „Fata care găteşte cu flori” o idee foarte originală, care a făcut-o cunoscută pe Romana Rista. Mie mi-a plăcut mult.

    A, şi era să uit! Pentru cei care sunt dispuşi să invite acasă echipa Practic, redactorul scrie un articol despre vizită şi bucatele cu care a fost servit, iar gazda primeşte 200 de lei. Mi se pare o sumă considerabilă, care vine ca bonus la o după amiază plăcută, petrecută în compania unor oameni interesanţi.

    Sper să reuşesc şi eu să le trimit ceva şi vă voi ţine la curent.

    Mihaela Dămăceanu      

     

  • Săptămâna finanţelor personale

    Motivul pentru care am declarat această săptămână ca aparţinând finanţelor personale, este că mi-am revizuit puţin frumoasele intenţii declarate la început de an. Şi cum stăteam eu iarăşi cam indisponibilizată în vârful patului, făcând analize financiare…, am tras concluzia că nu prea e de bine.
    Pe de o parte la începutul anului îmi propusesem să obţin un mic venit suplimentar lunar, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar pe cealaltă parte am avut cam multe cheltuieli neprevăzute.
    De aceea, cel puţin o perioadă trebuie să acord mai multă importanţă acestui capitol.

    La începutul anului, când îmi fixasem ambiţiosul scop de a mai câştiga lunar 200 lei în plus, făcusem un mic plan, cam de unde şi cum. Am vrut să scriu atunci o postare în care să fac o analiză a ceea ce ştiu şi pot face, dar şi a ceea ce mi-ar plăcea să fac. Nu am apucat să îl scriu, dusă de valul treburilor cotidiene. Mai târziu, acest articol a fost scris de Iulia, structurat aproape la fel cu ce gândisem şi eu. Că nu degeaba se spune că cine se aseamănă se adună!
    Dacă vă aflaţi într-o situaţie similară cu cea descrisă de mine, găsiţi articolul Iuliei aici.
    Şi pentru că nu am felicitat-o direct pe Iulia, cam înţepenită fiind eu în week-end, nu ratez şi acum ocazia de a transmite blogului Economisim.info o urare de LA MULŢI ANI! Sâmbătă s-au împlinit trei ani de când Iulia a început să scrie pe Economisim şi o bună bucată din acest drum, am fost alături de ea, citind aproape zilnic articolele publicate, comentând şi învăţând de la ea. Mulţi dintre voi ştiu că Iulia este una din bloggeriţele pe care le îndrăgesc mult şi nu de puţine ori v-am spus acest lucru sau v-am invitat să citiţi blogul. Cu riscul repetiţiei, vă invit din nou, căci este un blog scris cu mult echilibru şi discernământ, dar şi cu o mare pasiune pentru finanţele personale. Aşa cum spune şi Iulia, nu întotdeauna este uşor să scrii zilnic, dar pasiunea ei pentru acest subiect, dublată de o foarte multă muncă şi disciplină au fost ingredientele succesului de care se bucură blogul Economisim.
    Felicitări, draga mea, mult succes în continuare, inspiraţie şi articole la fel de utile şi frumoase mulţi ani de-acum încolo! Şi mai doresc să-ţi urez acelaşi spor şi la scrierea cărţii pe care ai început-o, un proiect pe care, ştiindu-ţi pasiunea şi hotărârea, îl văd ca o continuare firească a succesului de pe blog!
    Revenind la articolul despre care spuneam că îl gândisem, dar nu am apucat să îl scriu, vroiam să vă spun că în afară de ce pot, ce ştiu şi ce îmi place să fac pentru a suplimenta venitul, am mai descoperit două întrebări pe care trebuie să mi le pun. Şi mai ales, cărora trebuie să le găsesc răspunsurile!
    Este vorba despre ce timp şi ce resurse de energie mai am? 
    Până aflu aceste două răspunsuri, dacă nu cumva împrumut de la voi în cazul în care aveţi în exces timp şi energie, vă mai aştept zilele următoare! Poate dacă scriu şi câte ceva despre cum mă gândisem să câştig bănuţii aceia mulţi, se mai şi întâmplă să aflu răspunsurile.
    O săptămână frumoasă să aveţi!
    Mihaela Dămăceanu

    Continuarea acestui articol este în următoarele:
    Cu „Practic în bucătărie” câştigi bani scriind reţete
    Cu „Cărticica practică” poţi câştiga 100 lei pentru o reţetă.

  • Ce reduceri am mai găsit

    TASCHEN Miami Interiors
    E vineriiiiiii…
    Încep prin a vă ura week-end plăcut, aşa, ca să fiu prima :))
    M-am gândit că nu am mai căutat de mult şi nu am mai scris despre ceva reduceri. Dacă vă mai amintiţi de aceste postări din zilele de vineri, poate aţi reţinut că prezentam şi alimentele. Este însă prea lungă pentru o singură zi şi le făceam cam greu, aşa că m-am hotărât să scot preţurile produselor alimentare şi să reiau calendarul cumpărăturilor – cu produsele alimentare avantajoase, o singură dată în lună.

    Reducerile şi ofertele de pe Internet, le voi prezenta separat, atunci când îmi par interesante.
    Astăzi, mi-a atras atenţia o ofertă de la Adevărul, care merge pe reduceri pentru edituri. Cea mai mare reducere – 70% este la cărţile Editurii Taschen, unde am văzut cărţi în limbi străine. De fapt par a fi albume.
    Din ofertele speciale ale Elefantului, la categoria necărţi, ca să zic aşa, mi-a atras atenţia acest frumos platou pentru prăjituri, redus de la 159,9 lei la 76,9 lei:
    La categoria fashion, am văzut câteva produse drăguţe, reduse cam cu 70 %. Puloverul bufniţă costă acum doar 119,9 lei, de la 399,74 lei, iar rochiţa costă 129,9 lei, în loc de 399,74 lei.

    Frumoase, nu?

    La cărţi sunt de asemenea o mulţime de reduceri. Hoţul de cărţi spre exemplu, costă 21,99 lei, în loc de 42,99 lei.
    Cam atât, pentru azi! Precizez că postarea conţine linkuri afiliate şi reiau urarea de WEEK-END PLĂCUT!

    Mihaela Dămăceanu

  • Mihnea a’ meu şi Anemonele lui Luchian

    – Frumos, puiule, cum te-ai gândit să se cheme? spusei şi cu bucurie, dar şi cu un pic de dezamăgire.

    Am uitat de ambele când am primit răspunsul de portocale sau o altă trăznaie de genul acesta, că nici nu mai sunt absolut sigură ce a spus. Dar ştiu sigur că era ceva ce nu avea nici cea mai mică legătură cu florile desenate, sau cu vasul, sau cu ceva din desen.

    – De unde până unde ai scos titlul acesta? Nu are nicio legătură cu nimic, îi răspund amuzată.
    – Păi nici nu trebuie neapărat să aibă întotdeauna legătură. Pictorul acela, nu a făcut nişte flori şi a intitulat tabloul „Anemone”?, veni răspunsul extrem de avizat :))
    – Pictorul acela se numeşte Ştefan Luchian şi florile din tabloul despre care spui SUNT anemone. Aşa se numesc ele, florile, zic pufnind cu totul în râs.
    – Aăăăă…
    – Ai luat tabloul lui ca model?
    – Nu!
    – Parcă seamănă, sigur nu ai desenat după model?
    – Nu! spune hotărât.
    – Dar nu este nicio problemă, ştii, ţi-am mai spus. Este chiar bine, căci în felul acesta avansezi şi înveţi să desenezi şi altceva.
    – Da, ştiu, mi-ai mai spus, dar nu am desenat având ca model acest tablou.
    – Bine, pui! A ieşit frumos!

    Am pus capăt simpaticei discuţii, dar nu v-am explicat de ce spuneam că eram puţin dezamăgită. Nu mai desenase aproape nimic, de câtva timp, încăpăţânându-se să-mi spună că vrea pânză. Toate încercările mele de a-l convinge să mai aştepte, fuseseră inutile şi se loviseră de un zid de neascultare. La propriu, spun. Cum încercam să motivez că nu este uşor să picteze pe pânză şi că nu are habar de această tehnică diferită de acuarela pe hârtie, îşi astupa urechile. „Voi mai picta când îmi iei pânză!”, era invariabilul răspuns.

    Într-un final, am luat pânză. Două. Pe prima a pictat o aiureală de-a lui, abstractă, la care nu mi-au plăcut deloc, nici culorile, nici tema. 

    Pe a doua a făcut „anemonele”. Sau „portocale”, dacă vreţi :))
    Acestea mi-au plăcut, doar că nu pricepusem de ce vroia pânză. Cu creioane cerate putea foarte bine să deseneze şi pe hârtie. Probabil că după figurile geometrice pe fond verde tare, se convinsese băiatul că nu este chiar aşa de uşor cu pânza.

    Mihaela Dămăceanu