Cu siguranţă multă lume cunoaşte revistele PRACTIC, dar poate că nu le-aţi studiat din scoarţă-n scoarţă. Dacă nu aţi acordat suficientă atenţie tuturor rubricilor şi oportunităţilor pe care le deschid, vă vin eu în ajutor :))
Motivul pentru care scriu astăzi despre PRACTIC în bucătărie este că mi-am revizuit puţin frumoasele intenţii declarate la început de an. Şi, după cum spuneam ieri, nu prea este de bine :))

Cunosc revista PRACTIC în bucătărie de foarte mulţi ani. Nu sunt neapărat cea mai mare gospodină şi bucuria gătitului am descoperit-o după ce m-am căsătorit, amplificându-se odată cu apariţia copilului. Am parte în casă de doi „băieţi” care îmi laudă din tot sufletul mâncarea şi de dragul lor am gătit cu o plăcere din ce în ce mai mare.
Pentru mine, dar şi pentru oricine doreşte să-şi suplimenteze puţin venitul, această revistă ar putea fi una dintre soluţii.  Aproape toate femeile gătesc şi fiecare ştie măcar o reţetă puţin mai rară, puţin mai deosebită sau pur şi simplu apreciată de familie şi prieteni. Dar în revistă nu se publică doar reţete foarte speciale, ci şi reţete interesante în sezonul respectiv.

Cel mai mult însă, apreciez ideea de a face o revistă cu şi pentru oameni obişnuiţi. Iniţiativa aceasta în care oricine poate contribui la editarea revistei îmi pare cu totul deosebită şi lăudabilă. Nu ai nevoie de studii de specialitate în ale scrisului sau ale artei culinară. Este pur şi simplu o revistă pentru oameni „practici”. Frumos!

Aşadar, PRACTIC în bucătărie, este o revistă care publică reţete primite de la cititori.

Apare lunar, în general în datele de 1215 şi conţine aproximativ 120 de reţete grupate astfel: reţeta ta preferată, reţete pentru duminică familiei mele, reţete şi diete Practic(e), ustensila magică, vin sau bere, ce plăcere!, probează în bucătăria Practic reţeta ta, reţete din lumea toată, ABC, reţete pentru un copil sănătos, reţete din ţinuturile româneşti.


În funcţie de încadrarea în categoriile de mai sus şi la unele categorii de complexitatea reţetei, revista plăteşte între 20 şi 50 de lei pe reţetă. Astfel, pentru categoria „Probează în bucătăria Practic reţeta ta” se plăteşte o sumă între 20 şi 50 de lei, în funcţie de cât este de specială şi de dificilă reţeta, iar pentru categoria  „Reţete pentru un copil sănătos” se plătesc 25 de lei. Pentru categoria „Reţeta ta preferată” se plăteşte între 30 şi 50 lei, în funcţie de cât este de specială, iar încadrarea în celelalte categorii echivalează cu suma de 30, 40, 50 de lei.

Desigur că nu sunt sume care ne îmbogăţesc, dar nici nu sunt foarte mici pentru o reţetă. Cum spuneam mai sus, fiecare ştie câteva reţete şi la o nevoie se poate obţine un supliment de venit. La acest beneficiu se adaugă şi bucuria de a-ţi vedea numele într-o revistă şi posibilitatea de a alege singur ce scrii. Dacă redacţiei îi place, îţi publică reţeta. Pentru a vă convinge că nu sunt doar reţete foarte dificile sau speciale, puteţi cumpăra câteva numere. Veţi găsi acolo oameni pasionaţi de bucătărie, dar oameni ca şi noi, oameni ca toţi oamenii. Insist pe această idee, pentru a vă ajuta să depăşiţi emoţiile ce v-ar putea opri să încercaţi, aşa cum am păţit eu :))

Costă doar 2,79 lei şi merită a fi cumpărată şi dacă nu doriţi să trimiteţi reţete.

Spre exemplu, ultimul număr conţine un frumos articol despre „Fata care găteşte cu flori” o idee foarte originală, care a făcut-o cunoscută pe Romana Rista. Mie mi-a plăcut mult.

A, şi era să uit! Pentru cei care sunt dispuşi să invite acasă echipa Practic, redactorul scrie un articol despre vizită şi bucatele cu care a fost servit, iar gazda primeşte 200 de lei. Mi se pare o sumă considerabilă, care vine ca bonus la o după amiază plăcută, petrecută în compania unor oameni interesanţi.

Sper să reuşesc şi eu să le trimit ceva şi vă voi ţine la curent.

Mihaela Dămăceanu