Anul viitor nu ştiu ce obiective îmi voi mai fixa, dar de vacanţe vreau să mă ocup din timp. Aşa se face că m-am uitat deja la zilele libere din 2015, ca să văd ce minivacanţe obţinem. 

Ca noutate, a fost aprobată încă o zi liberă pentru noi, începând cu anul 2015. Este vorba de ziua Unirii Principatelor Române, sau Mica Unire, adică 24 ianuarie. Din păcate în 2015 cade într-o zi de sâmbătă, aşa că o vom „simţi” din 2017.
                                                              

Ce mă tot mir eu de câţiva ani încoace, este că se includ la zilele libere oficiale, prima zi de Paşte şi prima zi de Rusalii. Acestea sunt sărbători care întotdeauna cad duminica, aşadar nu văd chiar nicio logică în a ne fi prezentate drept zile libere. Dacă ar fi aşa, ar trebui să ni se dea alte zile lucrătoare ca libere, la alegere. Însă aceasta nu se întâmplă şi mă întreb de ce sunt considerate ca fiind libere. Ştiu că aşa zice la lege, dar i-am găsit un cusur :))
CALENDAR ZILE LIBERE 2015:
Anul Nou: 1 ianuarie – joi, 2 ianuarie – vineri
Unirea Principatelor Române : 24 ianuarie –  sâmbătă
Paştele: 12 aprilie – duminică, 13 aprilie – luni

Ziua Internaţională a Muncii: 1 mai – vineri

Rusaliile: 31 mai – duminică, 1 iunie – luni

Adormirea Maicii Domnului: 15 august – sâmbătă

Sfântul Andrei: 30 noiembrie – luni

Ziua Naţională a României: 1 Decembrie – marţi

Crăciunul: 25 decembrie – vineri, 26 decembrie – sâmbătă.

Fără sâmbete şi duminici, avem opt zile libere în 2015. 

Din modul în care aceste zile se distribuie în cursul săptămânii, înainte sau după week-end, rezultă două minivacanţe de 4 zile şi patru de 3 zile! 
De interes pentru părinţii de şcolărei este şi structura anului şcolar, căci aşa se vede efectiv când se poate  planifica un concediu mai mic. Cele două minivacanţe de patru zile, adică cea de la început de an, 1-4 ianuarie şi 28 noiembrie-1 decembrie, nu au legătură cu structura anului şcolar. De fapt, ne interesează vacanţele intersemestrială şi de primăvară. Cea intersemestrială durează de sâmbătă 31 ianuarie până duminică 8 februarie, iar cea de primăvară începe sâmbătă 11 aprilie şi ţine până duminică 19 aprilie. Ultima se leagă de Paşte, aşa că poate fi transformată într-o vacanţă mai lunguţă, combinând şi cu câteva zile de concediu.
Mihaela Dămăceanu