Gem de caise pentru iarnă

Ca să mai îmi mut mintea de la plecarea în concediu, m-am hotărât să vă scriu despre gemul de caise făcut la mama, că tot stau pozele frumuşel în telefon şi aşteaptă să le vadă şi pe ele cineva :))
În postarea despre compotul de prune, vă arătam o mulţime de borcane şi vă spuneam că au fost umplute toate. O parte din ele şi cu gem de caise pentru iarnă, unul dintre gemurile preferate ale familiei. Am folosit şi sâmburii de caisă, datorită proprietăţilor extraordinare pe care le au, lucru descoperit recent în acest articol foarte bun din Formula As, despre beneficiile caiselor şi sâmburilor de caise.

gem de caise pentru iarnă-cu sâmburi

Avem nevoie de:

– cam 5 kg de caise = 15 lei;
– 3 kg de zahăr = 9 lei;
– o lămâie = 2 lei;
– 30 de sâmburi de caisă.

TOTAL: 26 lei pentru 5 borcane de 800 g. Adică 5,2 lei borcanul de 800 de grame, cu gem sănătos, făcut în casă.
 
Mod de preparare:

1. Spălăm caisele şi le îndepărtăm sâmburii

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

2. Le punem pe foc cam o jumătate de oră până îşi lasă zeamă, apoi adăugăm lămăia.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

3. După alte 10 minute adăugăm zahărul şi continuăm fierberea.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

4. Lăsăm să fiarbă la foc mic, timp de două ore şi jumătate, amestecând destul de des, pentru a nu se lipi.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

5. Adăugăm sâmburii de caise şi mai lăsăm puţin la fiert.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

6. Când scade suficient şi se mai închide puţin la culoare, luăm vasul de pe foc.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

7. Punem gemul fierbinte în borcane şi le înfiletăm foarte bine. Nouă ne-au ieşit aproape 5 borcane de 800 de grame.

gem de caise pentru iarnă

8. Lăsăm borcanele să se răcească lent până a doua zi. Le înfăşurăm aşa cum am arătat în  reţeta de compot de prune pentru iarnă şi le mai punem la fiert, timp de 50 de minute la foc mediu.

9. Îmi lăsaţi un mic mesaj pe adresa de e-mail indicată şi vă fac o programare la mine, la o farfurioară de gem de caise :))

gem de caise pentru iarnă

Sau dacă nu aveţi timp acum, servim gemul de caise la iarnă, simplu sau într-o porţie de clătite…sau la vreo prăjiturică.

Poftă bună, deci!

Mihaela Dămăceanu

Comentarii

14 răspunsuri la „Gem de caise pentru iarnă”

  1. Avatar anastasia ana

    Excelent! vreau programare 🙂
    la clătite cu gem…. mmmmmm……
    mulţam de reţetă! pupici

  2. Avatar Floarea bunica

    Cand citesc la tine imi fac pofta si eu am de ani de zile gemuri si dulceturi in camara.Vin si eu la clatite!

  3. Avatar Iuliana

    Ahh, miroase pana la mine a caise 🙂
    Vreau si eu programare!

  4. Avatar Mihaela Dămăceanu

    Draga mea, fiind prima înscrisă, ai libertatea de mişcare şi ofertă.
    Ce frumos ar fi să nu rămână doar o glumă şi chiar să ne vedem la o clătită dulce şi parfumată!
    Cu drag, pup!

  5. Avatar Mihaela Dămăceanu

    Păi tu ai fost hărnicuţă înaintea mea! Hai, te aştept cu drag şi facem un schimb de gemuri şi reţete!

  6. Avatar Mihaela Dămăceanu

    Uite acuş' scot agenda şi fac programarea. Liber din septembrie, când doreşti!
    Serios vorbesc, sper din suflet să ne vedem. Dacă nu ajungi tu prin Bucureşti, sper din suflet să reuşesc totuşi anul acesta să fac un drum la Brăila, că de când tot ameninţ!!!!
    Te îmbrăţişez, Iuli!

  7. Avatar CARMEN

    In 2011 am facut ultima data gemuri si dulceturi. Am constatat ca nu se mai mananca dulce in casa noastra… fetele tin la silueta, noi luptam cu caloriile, asa ca am renuntat, insa imi amintesc cu placere vremea cand preparam aromatele dulceturi.
    La voi in casa e Mihnea, ce frumos! Sa mancati cu pofta! Va pup si va imbratisez.
    Vacanta placuta!

  8. Avatar Alex

    Este cu adevărat un gem minunat. Numai gândul la aroma sa inconfundabilă, îmi face o mare poftă. Bunica mea avea un cais cu fructe uriaşe, moi şi parfumate. Gem, prăjituri, îngheţată… numai bunătăţi se făceau din acele caise.
    Să-l mâncaţi sănătoşi! 🙂

  9. Avatar Zina

    Un mic secret: cum sâmburii cu coajă amărăsc dulceața, se scoate ”pielița” aceea de deasupra. Se decojesc aproape instantaneu dacă scufundăm sâmburii timp de 5-10 minute în apă clocotită. După ce-i scoatem este suficient să-i strângem ușor între degete și iese din pieliță sâmburele alb și curat.
    Dulceața de caise e iubită și la noi în casă, după gemul de prune special. Cum se apropie sezonul, iată, aici este rețeta: http://zinnaida.blogspot.ro/2014/04/gem-de-prune-special.html

  10. Avatar Valentina

    Ma inscriu si eu pentru programare! Mmm, ce buna trebuie sa fie dulceata! E preferata mea!

  11. Avatar mihaela

    Am marcat si anul asta cateva borcane de gem de caise, care vor ajunge probabil prajituri si eu ma voi intreba filozofal de ce nu slabesc 🙂

  12. Avatar Mari

    Am facut si eu compotul de prune, voi incerca si aceasta reteta.Anul acesta nu stiu daca mai gasesc caise…m-am trezit cam tarziu, dar multumim pentru retelele minunate!

  13. Avatar Mihaela Damaceanu

    Cu multă plăcere, Mari dragă. Mă bucur mult dacă reţetele sunt de folos.
    Te mai aştept cu drag pe la noi!

  14. […] lapte, branza, oua fierte, masline, gem de caise castraveti, fulgi de cereale(mix), tofu, pate de soia. Mihnea mai sta acasa o saptamana, asa ca nu […]

Răspunde-i lui Mihaela Damaceanu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.