M-am hotărât să reiau meniurile săptămânale pentru ordinea pe care o introduc în cămara şi viaţa noastră, dar încerc să vin cu un exerciţiu în plus, în ideea simplificării într-un grad şi mai mare a treburilor din bucătărie.
Va fi  prima dată când voi încerca să întocmesc un meniu pentru două săptămâni şi să „raportez” ulterior, dacă acest demers a condus la vreun fel de câştig din punct de vedere al banilor cheltuiţi şi a timpului consumat.
La o primă şi sumară analiză, scrierea meniului nu reprezintă vreo dificultate şi ar trebui să conducă la o mică diminuare a timpului alocat alcătuirii lui. Un alt avantaj ar fi posibilitatea unei planificări din care să rezulte o diversificare mai bună a grupelor de alimente folosite.
Dificultatea mai mare o văd la aprovizionare. În ideea reducerii timpului acordat cumpărăturilor, ar fi ideal dacă s-ar putea lua toate alimentele necesare celor două săptămâni, efectuând jumătate din drumuri. Dar cantitatea se va dubla, ceea ce va face transportul mai dificil de efectuat. În plus, fructele şi verdeţurile nu pot fi cumpărate pentru un interval atât de mare.
O să vă spun după două săptămâni, dacă am reuşit să reduc drumurile necesare aprovizionării, sau nu.
Ca şi până acum, îmi propun să gătesc doar de trei ori pe săptămână, ceea ce înseamnă că fie voi face o ciorbă şi două feluri doi, fie două feluri secundare în cantitate mai mare.
Prima ptămână:
Prânz şi seara
– ciorbă cu perişoare a la grec, pulpe de pui cu cartofi la cuptor/chifteluţe cu salată asortată – luni şi marţi
– pilaf sârbesc cu salată de varză/castraveţi – miercuri şi vineri
– peşte pe pat de cartofi la cuptor- joi
– aripioare picante la grătar cu salată orientală şi salată verde cu ridichi şi ceapă – sâmbătă.
A doua săptămână:
Prânz şi seara
– ciorbă de viţel cu legume, friptură de porc cu ciuperci/salată de vară cu brânză şi şuncă – luni şi marţi
– paste cu sos de roşii şi măsline/mâncare de mazăre nouă şi salată de castraveţi/roşii – miercuri şi vineri
– tocăniţă de porc cu mămăliguţă – joi
– varză a la Cluj – sâmbătă
Duminica rămâne pentru inspiraţia de moment, iar pentru dimineaţă vom avea ouă, brânză, caşcaval, unt, gem, lapte, iaurt, roşii, castraveţi, măsline, cereale, nuci, migdale, stafide.
Ca desert vor predomina căpşunele proaspete şi o tartă duminica. Aş mai intenţiona să fac şi câteva borcane de dulceaţă pentru iarnă.
Mihaela Dămăceanu