Cred că toţi am observat cât de scumpi au devenit ochelarii de vedere în ultima vreme şi ce tare s-au înmulţit centrele de montat şi vândut lentile şi ochelari.
rame pentru ochelari
sursa
Pentru cine nu are răbdare să citească un articol kilometric, vă spun din start că cei mai ieftini ochelari, conform comparaţiei făcute de mine, se găsesc la:
– Intreprinderea Optică Română;
– Optica 87. 

Cei care doresc o argumentare şi au răbdarea necesară, pot citi până la sfârşit.

Port ochelari de vedere de vreo 40 de ani, am lentile combinate cilindru cu sferic şi am ceva experienţă în cumpărarea ochelarilor.

Aşadar, trebuia să îmi schimb ochelarii de mai mult timp, dar am tot amânat. În sfârşit am fost să mai fac un control şi cu noua reţetă în mână am pornit la căutat. Lucrurile sunt cam la fel în materie de dioptriile ochelarilor pentru distanţă, diferenţa majoră este faptul că am nevoie pentru prima dată şi de ochelari pentru citit. După multe discuţii purtate în timp, am aflat că prea puţină lume s-a acomodat cu ochelarii progresivi, adică cei ce îţi permit să priveşti şi la distanţă dar şi să scrii/citeşti, astfel încât am decis să fac două perechi. Nici acest lucru nu este extrem de plăcut, căci îmi pare enervant să fii toată ziulica cu două perechi pe care să le tot schimbi şi cauţi. Pune ochelarii, scoate ochelarii, pune ochelarii, caută ochelarii este cam enervant, dar lentilele progresive sunt cele mai scumpe şi îmi este teamă să le iau şi apoi să nu mă acomodez. Dar nu resping total această idee, o mai las la dospit pentru alte vremuri.
Aşadar, ambele perechi de ochelari vor avea lentile combinate sferă cu cilindru, iar cilindrul depăşeşte valoarea de trei, ceea ce influenţează mult preţul lentilelor, în sensul scumpirii.
Cu ceva vreme în urmă, îmi spusese o colegă despre preţul convenabil al lentilelor de la I.O.R-Industria Optică Română. Îi ştiam de foarte mulţi ani, căci fusese o perioadă în care lentilele mele cilindru-sferă nu se puteau confecţiona în niciun alt loc din Bucureşti. Dar uitasem total de ei şi am reţinut pontul colegei mele, cu gândul de a verifica informaţia la momentul la care voi mai schimba ochelarii vreunui ochelarist din casa noastră. Ce-i drept că lui Mihnea i-am mai făcut alţii între timp, dar soţul meu a insistat să îi facă unde ştia el şi nu am insistat.
Acum însă, cum eu am purtat fără probleme lentile de la I.O.R. ani mulţi cu ceva timp în urmă, am fost hotărâtă să verific. Rău la ei este programul, căci îi găseşti doar în intervalul 8-16 când tot omul merge la lucru. Ştiind cât costă de obicei ochelarii mei, am considerat că economia posibilă merită sacrificiul unei zile de concediu.
Înainte de  a face această excursie, am cerut părerea unei doctoriţe de încredere referitor la lentilele de la I.O.R, întrucât la centrele obişnuite de ochelari oamenii nu erau prea încântaţi de această idee. Vorbind în şoaptă, doamna doctor a fost deosebit de amabilă şi nu numai că nu a avut nicio reacţie negativă la adresa I.O.R.-ului, ci mi-a mai dat încă o locaţie bună şi convenabilă pentru făcut ochelari.
Blindată cu toate informaţiile, pornesc căutarea de ochelari ieftini:
1. La clinica scumpă dar cu medici foarte buni, unde am făcut controlul medical, doar lentilele mele pentru cele două perechi, ar fi costat 970 de lei. Dacă adăugăm faptul că o pereche de rame costa acolo de la 300 de lei în sus, ochelarii m-ar fi costat minim 1.270 de lei, presupunând că aş fi folosit pentru o pereche ramele vechi pe care le aveam. Nici nu am mai întrebat acest lucru, ştiind din experienţa veche că probabilitatea unui răspuns negativ era foarte mare.
2. La Optica 87-centrul de montaj recomandat de doamna doctor, lentilele pentru ambele perechi ar fi costat aproape 600 de lei. Ar fi trebuit să cumpăr doar o pereche de rame, al căror preţ începea de la 180 de lei, întrucât mi s-a spus că pot folosi fără probleme ramele pe care le aveam, pentru una din perechi. Aceasta înseamnă că totalul ar fi fost de minim 780 de lei. Avantajul acestui centru este locaţia foarte bună în Pasajul Vilacrosse din centrul capitalei, situat pe Calea Victoriei nr. 16-20. Toată lumea cunoaşte pasajul, este cel care face legătura între Calea Victoriei (aproape de Poliţia Capitalei şi magazinul Victoria) şi strada paralelă de pe laterala B.N.R. Spun acum că este un avantaj, deoarece eu am făcut ochelarii la I.O.R. şi diferenţa de preţ nu a justificat timpul pierdut pentru trei drumuri făcute la acea distanţă.
3. Aşa cum am fost informată, cei mai ieftini ochelari i-am găsit la I.O.R. Preţul total al celor două perechi a fost 732,7 lei, din care lentilele celor două perechi au costat 436,55 lei, o pereche de rame a fost 240,53 lei şi 2×27,9 lei a reprezentat costul montajului pentru cele două perechi. Precizez că erau şi rame de o sută de lei, dar ca întotdeauna, am preferat să nu iau cea mai ieftină ramă. Sunt mulţumită de cea pe care am cumpărat-o şi din punct de vedere al calităţii şi al designului. În plus, au şi lentile de soare ce se aplică cu magnet pe ramă, peste cele de vedere. Îmi doream de mult o astfel de pereche, cu care să pot rezolva şi problema zilelor însorite. Vă spuneam mai sus, că dezavantele acestui centru sunt programul de funcţionare şi locaţia foarte îndepărtată pentru cei ce nu locuiesc în cartierul Titan. Industria Optică Română şi magazinul lor de vânzare se află în sectorul 3, pe str. Bucovina la nr. 4. Este o străduţă micuţă ce face legătura între Parcul Titan şi Patinoarul Naţional. Mai multe informaţii puteţi găsi pe site la adresa www.ior.ro.
La toate cele trei centre, am solicitat preţurile pentru lentile organice subţiate la 1,67. Însă marca lentilelor nu era aceeaşi, ceea ce înseamnă că pentru cei care doresc doar lentile Zeiss sau Hoya comparaţia nu este relevantă.
Acesta nu este un advertorial, ci o comparaţie proprie de preţuri pentru a găsi ochelari  ieftini, scrisă cu speranţa că ar putea fi utilă şi altora. Fiecare trebuie să-şi facă propriul studiu, întrucât preţurile lentilelor diferă enorm în funcţie de dioptrii.
Mihaela Dămăceanu
P.S. Doar la finalul acestui articol, când am căutat pe Google o fotografie cu ochelari, am găsit o mulţime de rame pe Okazii.ro, lucru ce nu-mi trecuse prin minte până acum. Pentru voi, informaţia este valoroasă întrucât am văzut o multe rame de ale mărcilor celebre, la preţuri foarte bune. Cu rezerva de rigoare asupra autenticităţii lor, desigur.
——————————————————————–

Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂 

Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!

VA MULTUMESC!