5 paşi şi 5 motive pentru a întocmi un meniu săptămânal

Orice am face în viaţa aceasta, chiar şi un meniu săptămânal, cel mai greu lucru este să începi. Ce-i drept, că nici să perseverezi şi să continui un lucru început nu este chiar uşor, dar parcă tot primii paşi sunt cei mai grei.
Se întâmplă aşa, fie pentru că suntem mereu full de treburi, fie pentru că superanalizăm orice, întrebându-ne la ce bun şi la ce ne mai foloseştetre. Sau din ambele motive, desigur.
La un asemenea început de articol, mi-au venit multe alte continuări mai interesante poate, dar azi o să mă opresc la meniu, că aceasta mi-a fost ideea de pornire.
Ne-am putea întreba la ce ne-o mai folosi şi treaba asta. Şi renunţ la modul Condiţional din exprimare, căci ştiu sigur că subconştientul meu, aşa se întreba. Pare, deci, o treabă în plus. Şi chiar este, însă paradoxul vine din faptul că faci o treabă, eliminând cel puţin vreo alte cinci-şapte. Poate ar părea că este prea mult să spun că gânditul este o altă treabă. Însă mie mi s-a întâmplat de multe ori seara, să mă uit la soţul meu ca pisica în calendar, când îmi adresează întrebări simple şi banale. Îi răspund că o lăsăm pe mâine, pentru simplul motiv că mintea mea nu mai poate procesa nimic, nici măcar un 3×3.
Aşadar, în mod special în anumite momente, chiar şi gânditul poate fi o treabă şi chiar una obositoare.
De aceea, astfel de lucruri trebuiesc făcute într-un moment cu elan. La mine, acesta este dimineaţa.
Şi mi-am folosit mintea odihnită, pentru a găsi care ar fi cea mai simplă metoda, în cei mai simpli paşi.
1. Fără prea multă gândire prealabilă, daţi click la întâmplare pe oricare din meniurile săptămânale de la mine, de la Iulia sau la Irina.
2. Printaţi unul dintre ele şi modificaţi ceva, dacă vreţi.
3. Alcătuiţi o listă a necesarului de alimente pentru meniul ales.
4. Mergeţi la cumpărături cu lista şi luaţi doar ceea ce este acolo.
5. Gata! Acasă oricum găteaţi şi oricum veţi găti. Nu-i niciun bai dacă vă mai abateţi de la ea. Dar şansele sunt să vă abateţi puţin, întrucât în casă aveţi alimentele pentru meniu şi atunci pe acestea le veţi face. Cel mult, veţi schimba ordinea mâncărurilor, ceea ce nu-i nicio problemă pentru nimeni.
Ce aţi câştigat, de ce aţi face-o? Pentru că se câştigă timp, bani şi se elimină stress şi nervi. Nu te mai întrebi zilnic: „azi ce gătesc?” şi nu mai stai 20 de minute în magazin la cumpărături, aproape zilnic.
Şi poate cel mai important motiv, este acela că începi să mănânci mai sănătos pentru că planificând meniul săptămânal, ai grijă să le alternezi, să introduci alimente din toate grupurile şi să iei şi câte ceva sănătos, chiar dacă este mai scump.  
O săptămână de poveste să aveţi!
Mihaela Dămăceanu 

Comentarii

5 răspunsuri la „5 paşi şi 5 motive pentru a întocmi un meniu săptămânal”

  1. Avatar Vienela

    Oare ti-am povestit de vacanta in care baiatul meu, impreuna cu prietena lui de atunci, mi-au facut un caiet plin de tabele, ca eu sa stiu ce trebuie sa gatesc in fiecare zi, ba chiar au notat intr-o rubrica si pretul pentru fiecare aliment in parte? :))))

  2. Avatar Mihaela Damaceanu

    Uite, vezi ce copii organizaţi? Ar trebui să-i invit pe blog să mă ajute la meniurile economice!
    Aşa-i că devine treaba mai simplă, în felul acesta?

  3. Avatar CARMEN

    Noi luna aceasta am hotarat ca mancam doar fructe, legume si cate o chifla semiintegrala cu seminte/ zi. Vinerea sau sambata – depinde cum avem timp, servim langa salata pastrav sau fructe de mare,
    prajite la gratar.
    Ai mare dreptate cu intocmirea prealabila a meniului si a listei pentru cumparaturi.
    Magazinele au rafturile in asa fel aranjate, incat sa tenteze la a cumpara cat mai mult si mai scump 🙂 fiecare isi urmareste propriul scop! 🙂
    O saptamana cat se poate de frumoasa, draga mea. Pupici

  4. Avatar Mihaela Damaceanu

    Aţi luat o hotărâre lăudabilă. Aveam şi eu un plan similar, dar nu prea a ieşit săptămâna trecută. Sper că în viitorul apropiat să meargă mai bine.
    Şi da, fiecare îşi vede de scopul lui. Însă, în cantităţi mai mari sau mai mici, noi tot de la ei cumpărăm :)) Ideea este de a reuşi să ieşi din magazin fără păreri de rău :)) Ieri am văzut tot la Mega Image, nectarine ce costau 25 de lei/kg şi struguri la vreo 19 lei. Am trecut frumos şi am luat bananele de 6 lei şi portocalele de 3 lei şi ceva. Nectarinele pot fi consumate la vremea lor, pentru cazul nostru.
    O săptămână frumoasă, draga mea!

  5. Avatar Ghindaa

    Deocamdata, singurul meniu pe care il fac este cel din caserola fiica-mii.In rest, nu reusesc sa ma tin de nimic. Fiecare vrea sa manance altceva.

Răspunde-i lui Ghindaa Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.