Am început în iulie să fac un calendar al cumpărăturilor, întrerupt în august şi continuat în septembrie, în registrul cumpărăturilor legate de începerea şcolii. Luna trecută am revenit cu inspecţia pieţelor şi o continuăm şi acum.
Cu toate treburile şi pregătirile pentru sărbători, nu prea o să ne stea azi mintea la ce merită cumpărat în noiembrie, dar vă tot spuneam că acest ghid va fi util mai mult în următorii ani, când vom putea la începutul lunii să ne uităm ce merită să cumpărăm şi eventual să calculăm inflaţia :))
Deci, în noiembrie, cronicarul pieţelor raportează:
– carnea este la fel ca în octombrie, adică scumpă. Carnea de porc între 15 şi 20 de lei, în funcţie de comerciant şi de tipul ei (cotlet, antricot, pulpă, scăriţă, carne de lucru). Cea de vită 22 pulpa şi  35 de lei muşchiul. Dar estimez o scumpire în luna decembrie, ceea ce înseamnă că ar fi bine să cumpărăm mai devreme, dacă avem loc în congelator. Niciodată nu am luat porc de la ţară şi cred că ar fi o idee bună, o asociere cu două-trei familii, pentru a cumpăra un porc întreg de la cineva de încredere;
– peştele nu prea l-am studiat bine, însă am remarcat în cursul lunii că era macrou proaspăt, cam la 20 lei kilogramul. Nu am luat, dar anul viitor o voi face. Încă mai era ştiucă şi şalau, tot în jur de 18-22 lei pe kilogram;
– brânza proaspătă începe de la 13 lei iar cea maturată este între 22 şi 26 lei/kg;
– legumele convenabile în noiembrie sunt tot cam aceleaşi din luna precedentă, dar unele s-au mai scumpit. Varza este acum 1,5-2 lei, castraveţii sunt şi 7 lei, dovleceii sunt doar de import , la preţul de 7 lei, iar ardeii au ajuns până la 9 lei/kg. Cartofii sunt cam 2 lei peste tot:
– dovleacul este tot 1,5 lei, deci merită să mai facem o plăcinţică, două şi să mai păstrăm în cămară unul, că rezistă ceva timp dacă nu este tăiat;
– cel mai convenabil preţ l-am găsit la conopidă, care la începutul lunii, era şi la 1 leu/kg. A mai crescut ulterior, dar tot este bună de cumpărat. Cu maioneză şi usturoi, sau sub formă de sufleu,  ar fi foarte bună de consumat în acestă lună;
– că tot am amintit usturoiul, să vă spun că şi preţul acestuia, de 6-7 lei/kg, îmi pare bun în această perioadă. Ar mai merita să luăm şi morcovi la 2 lei şi să-i păstrăm în nisip peste iarnă, când nu vom mai găsi morcovi  româneşti;
– la capitolul fructe, am remarcat că parcă ar fi scăzut puţin gutuile, sau cel mult au stat pe loc, fiind cam tot între 4 şi 6 lei. Strugurii au fost tot 6, 7 lei, dar perele sunt clar mai ieftine. Erau şi cu 2,5 lei/kg, deşi evident că cele mai frumoase puiteau fi luate la 5 lei kilogramul. Însă, oricum, tot îmi pare un preţ foarte bun, căci nu le vom mai vedea sub 10 lei, în curând;
–  şi bineînţeles că cele mai convenabile acum, sunt merele, la preţul imbatabil de orice fruct concurent, şi anume 2,5 lei/kg. Facem la greu, deci, plăcinte şi ştrudele cu mere. Delicioase, nu altceva!
– nucile au mai crescut puţin. Dacă luna trecută văzusem în piaţă, nuci în coajă la 8 lei/kg, acum s-au dus. Am văzut însă la Mega Image, paradoxal, la 16,6 lei kilogramul, ceea ce nu este deloc rău pentru ei. Miezul de nucă la Piaţa Obor, a ajuns la 30 lei kilogramul, şi probabil va mai creşte în decembrie.
Cam acestea mi-au fost constatările lunare şi închei urându-vă WEEEEK-END PLĂCUUUUT!!
Mihaela Dămăceanu

Update 30.11.2013 Am uitat să vă spun de spanac şi salată verde. Spanacul era 3 lei/kg şi salata la 2,5 lei bucata.