Am început în iulie să fac un fel de calendar al cumpărăturilor, ca un ghid pentru anul viitor, în care să găsim cele mai avantajoase produse ale fiecărei luni.
Va fi un ghid util, mai mult peste doi ani :), căci am sărit deja două luni. În august am fost în concediu şi nu mi-a stat mintea la cumpărături, iar în septembrie ne-am ocupat mai mult de Cumpărăturile legate de începerea şcolii. Şi chiar am făcut aici, un total al acestei categorii. Dacă mă gândesc mai bine, toată lumea cu copii se ocupă în septembrie, mai mult de aceste achiziţii. Ceea ce înseamnă, că aş putea spune că am bifat şi această lună. Hihi!! Doream însă, ca acest calendar să fie legat de alimente şi de aceea zic că am sărit. Dar vă las pe voi să decideţi dacă intră sau nu la calendar :)), ca să vă pasez un pic de treabă.
Glumesc, dar uite aşa mi-a venit şi ideea unei rubrici ce ar putea fi mai complexă. După principiul „iarna car şi vara sanie”, aş putea să caut perioada când ar fi mai avantajos de cumpărat şi alte produse.
Dar să trec odată la subiect, nu credeţi?
Am fost prin piaţă, dar nu la fel de mult ca în iulie, pentru că mi-a venit ajutorul acasă, şi se mai duce şi el. Lui Mihai nu-i stă mintea la blog, cum mi se întâmplă mie, şi nu este cu ochii ca girofarul, prin piaţă, după cel mai bun raport calitate-preţ. De, ar trebui să încerc să-l conving să facă şi el un blog, şi zău că l-aş învăţa tot ce ştiu :))
Când am ajuns şi eu, că s-a întâmplat şi minunea aceasta, ca o floricică, cu sacoşele uşoare în care aveam de pus doar carne şi brânză, mi-am reluat îndeletnicirea de cronicar al pieţelor şi de studiu intens.
Gata, gata, trec la subiect:
– carnea nu este prea avantajoasă în această perioadă, şi în nici una, că ea este mereu într-o continuă creştere românească, actualizată cu inflaţia, pe care de fapt, o depăşeşte cu brio, după umila mea părere de minuscul economist. Carnea de porc se învârte între 15 şi 20 de lei, funcţie de comerciant şi de tipul ei(adică ce reprezintă: cotlet, antricot, pulpă, etc, deci trebuia să zic locul de extragere). Carnea de vită merge până la 35 de lei, pentru muşchi, iar pulpa de viţel în jur de 22 lei;
– peştele este oarecum convenabil acum. Nu ca în iulie, dar tot merge. Ştiuca între 15 şi 20 lei, în funcţie de mărime, şalăul de la 18 la 22, lei/kg, desigur, crapul până la 15 lei, dorada tot 30 lei. Încă mai era şi păstrăv, dar nu am reţinut preţul;
– cea mai ieftină brânză (nu specialitatea aceea făcută din orice, numai din lapte nu, care este şi la 9-10 lei/kg) era la 13 lei. Cea mai scumpă la 26 lei/kg;
– şi ajungem la hrana noastră cea de toate zilele: LEGUMELE. Scumpe fetelor, scumpe şi ele. Gogoşarii şi ardeii capia, cam 5 lei/kg, castraveţii înainte de dispariţia lor completă, erau 4-4,5 lei, vinete mici şi prăpădite rău, cam 3 lei. Noroc de cartoful poporului, care costă doar 1,8-2 lei/kg;
– varza este 1-1,5 lei, dovleacul 1,5 lei, dar a fost şi 2, restul scump. Nu mai mâncăm nimic. Am zis.
– fructele, cam la fel. Gutuile, sunt de luat acum(între 4 şi 6 lei). Perele cam la acelaşi preţ cu gutuile. Prunele au fost 5 şi sunt pe ducă. Strugurii s-au tot învârtit în intervalul 4-7 lei. Noroc că au apărut merele, pe care le mai găsim şi cu 2,5 lei, ca să avem şi noi motiv serios de mers la piaţă.
– nucile sunt bune de luat acum. În coajă, cel mai bun preţ pe care l-am găsit a fost de 8 lei/kg, în rest sunt cam 10 lei. Vorbesc de Piaţa Obor, dacă nu v-am spus. Să nu mergeţi la Dorobanţi sau Domenii, după preţurile acestea, da? Miezul este între 23 şi 25 lei;
– cătina este 14 lei, un pic mai scumpă ca în vară, dar tot convenabilă, şi am mai văzut şi măceşe, la 8 lei/kg. Bun preţ, foarte buuuun. Ştiţi că are foarte multă vitamină C şi mai ajută şi la rinichi, printre altele.
Vă pup, dragele mele, că întârzii la serviciu!
Dar v-am spus tot ce era de spus!
Mihaela Dămăceanu
Extrem de informativ articolul. Prune nu am mai vazut demult pe la noi, prin piata.Deloc.In rest preturile sunt cum spui tu.Cine nu a pus gogosari cand era pretul mic, chiar nu are rost sa cumpere la 5 lei . Mai avantajos e de cumparat conserva de-a gata.Acum e vremea verzei de murat.
Mulţumesc! Mă gândeam pe drum că nu am scris preţurile la carnea de pui şi curcan. Puiul întreg costă cam 12 lei/kg, pieptul dezosat şi fără piele, 19-20. Pieptul de curcan în jur de 27 de lei.
La noi mai sunt ceva prune, la 5 lei, dar extrem de moi. Ar fi bune de gem, însă şi pentru gem sunt scumpe. Despre gogoşari, total de acord cu tine. Mai bine îi cumperi gata conservaţi. Şi cu vremea de pus varză, subscriu.
am vazut pastrav eviscerat la LIDL cu 20 lei kg, mi s-a parut bun pretul
Şi mie îmi pare un preţ bun, Irina! Mulţumesc de completare şi mă bucură mult vizita ta!
Cu drag
La noi, varza a scazut la 0, 7 sau 0,8 lei/kg. Numai bine de murat.Iar azi in piata erau doar prune uscate, nu si crude.
te pup si eu, harnicuto! 🙂
Momentan sunt interesata de varza si de cartofi. Punem varza la butoi si cartofi cumparam acum, toamna, pentru toata iarna. Cred ca le voi lua pe ambele saptamana aceasta 🙂
Mulţumesc. Şi eu pup!
Acelaşi lucru îl vom face şi noi, dar în următoarea săptămână.