Nu în toată lumea este criză. În timp ce Europa şi SUA au problemele pe care le cunoaştem cu toţii, America Centrală şi de Sud, dar şi Asia au creştere economică. Ţări precum Indonezia, Filipine, Malaezia, Singapore, Hong Kong, Panama, Chile, Peru, Columbia sunt vedetele ultimilor ani.
 
Nu acelaşi lucru se poate spune despre Ecuador.
 
Cunoscută mai mult ca o destinaţie în care să te retragi la pensie, în special pentru americanii atraşi aici de unul din cele mai scăzute costuri ale vieţii dar şi de clima plăcută din înălţimile Anzilor, această ţărişoara nu oferea alte ştiri de top.
 
Am găsit zilele trecute un articol care m-a pus pe gânduri. O să vă întrebaţi ce legătură au aceste informaţii cu un blog despre creşterea copiilor. Este adevărat că nu foarte multe, dar mi sa părut un exemplu atât de  interesant că am zis că merită să fie semnalat. M-am gândit că dacă şi la noi s-ar lua astfel de măsuri, poate nu ar mai pleca pe capete, copiii aceştia buni şi medicii.
 
Ceea ce nu ar fi un lucru rău.
 
Să vă spun despre ce este vorba. Într-un articol din Business Insider, citesc despre o iniţiativă a preşedintelui ecuadorian, Rafael Correa, de a păstra şi aduce talente în ţară. Convins că Ecuadorul nu se poate dezvolta fără oameni bine pregătiţi, a coordonat un program prin care să se finanţeze educaţia ecuadorienilor de top dar şi atragerea de creiere din străinătate.
 
În primul rând, au plătit doctorate la şcoli prestigioase pentru specializări în străinătate. Exemplul din articol este un profesor de 47 de ani, care sa specializat în Spania pe domeniul energiei solare fotovoltaice. Doctoratul acestuia costa 150.000 de dolari şi a fost achitat de guvernul ecuadorian. Pentru fiecare an de studiu în străinătate, beneficiarii acestor burse sunt obligaţi să lucreze doi ani în ţară.
 
A doua măsură a fost  crearea unui fond de 250.000 USD prin care să se finanţeze studiile universitare ale absolvenţilor de liceu care trec un examen special, la cele mai bune 50 de universităţi din lume.
De asemenea, pentru fiecare an de studiu plătit din acest fond, absolvenţii vor fi obligaţi să lucreze doi ani în Ecuador. Dacă nu respectă această clauză, studenţii sunt obligaţi prin contracte, să plătească şcolarizarea. La revenirea în ţară li se vor asigura locuri de muncă în universităţi sau institute de cercetare.  
A treia măsură a fost atragerea talentelor din străinătate. Au fost deja recrutaţi 100 de matematicieni, fizicieni, chimişti, biologi şi alţi oameni de ştiinţă. Dintre aceştia jumătate sunt ecuadorieni şi jumătate străini. Mai sunt în analiză încă 1.500 de cereri, depuse de aplicanţi din Spania, SUA şi alte ţări.
Ce îi atrage pe aceşti oameni în Ecuador ?
Un salariu de 6.000 USD lunar, care la nivelul acestei ţări oferă o calitate a vieţii foarte ridicată.

           Mihaela Dămăceanu