Blog
-
Peicipecolo.com şi educaţia prin călătorie
Urcaţi–mă într–o maşină, dar nu la volan, şi sunt un om fericit! Călătoria este una din cele mai mari bucurii ale vieţii mele, motiv pentru care am citit foarte mult despre ea. Ar fi trebuit să spun am călătorit foarte mult, dar nu pot, întrucât nu am călătorit atât de mult cât mi–ar fi plăcut să o fac. Dar cu speranţa că odată o voi putea face mai mult, am citit până mi–a ieşit pe nas.Aşa am descoperit o familie extraordinară şi o călătorie fascinantă. O familie de români cum nu credeam să existe. Şi pentru că sunt promotorii unui stil de a trăi, cu totul şi cu totul deosebit, dar şi a unei modalităţi extrem de interesante de educaţie a copiilor, mă gândii că nu ar fi rău să vă povestesc şi vouă despre ei. Sunt foarte cunoscuţi, dar poate nu chiar toată lumea îi ştie, şi merită cu prisosinţă să îi descoperiţi.Este vorba despre familia Pouzet-Oprean, compusă din Marilena(38 ani-ilustratoare), Dan(39 ani-arhitect), trei copii superbi(Matei 7 ani şi jumătate, Vlad 4 ani şi jumătate şi Ilinca 14 luni) şi aventura vieţii lor. După un întreg an de pregătire şi planificare, au plecat în ianuarie 2007, într–o călătorie prin cele două Americi. Camperul le-a fost mijlocul de transport şi casa, timp de doi ani şi patru luni, cât a durat această minunată şi curajoasă incursiune printr–o parte a lumii dar şi printr–un inedit şi fermecător stil de viaţă.“Căsuţa noastră e mică, dar grădina e atât de mare”, au spus despre camperul lor, ales cu multă grijă, datorită importanţei lui extraordinare în reuşita proiectului propus.Au vrut să demonstreze nu numai că se poate călători cu copiii dar şi că acesta poate fi un mod de viaţă, întrucât în tot acest timp au lucrat prin intermediul Internetului şi şi–au educat singuri copiii. Locuiau în Franţa şi sistemul francez de învăţământ permite educaţia la distanţă, făcută prin corespondenţă. Periodic li se trimiteau prin poştă în locaţii stabilite anterior, testele pentru copii. Acestea erau rezolvate şi trimise înapoi, unde erau corectate şi notate. De remarcat şi birocraţia franceză, care nu a acceptat expedierea testelor pe Internet. Lecţiile copiilor durau zilnic două ore, explicabil dacă te gândeşti că se lucrează cu un singur copil şi nu cu 30, ca la şcoală. Au învăţat copiii ce trebuia, conform programei franceze de învăţământ, dar vă daţi seama cât de extraordinar de mult, au putut învăţa din călătorie, în afara programei. Pornind de la spaniolă(pe lângă cele două limbi pe care le ştiau când au plecat: franceză şi engleză), câtă geografie, istorie, biologie şi câte alte inestimabile cunoştinţe şi abilităţi au putut dobândi aceşti copii, norocoşi de a avea nişte părinţi cu un extraordinar curaj şi deschidere a minţii. Spuneau pe undeva, că din experienţa altor părinţi cu aventuri similare, la întoarcerea acasă, copiii lor sunt înscrişi la şcoală, într-o clasă cu un an sau doi mai mare decât cea corespunzătoare vârstei. Atenţie la faptul că pe durata călătoriei, copiii au promovat cele două clase şcolare, aferente perioadei de timp. Deci, sunt înscrişi peste acestea. Am văzut diverse comentarii ale multor oameni care mor de grija altora, speriaţi de ce le–au putut face aceşti oameni copiilor lor.Ca modalitate de educaţie, cred că este una din cele mai bune posibile. Nu văd cale mai atractivă de învăţare, decât să duci copiii în unele din cele mai frumoase locuri ale planetei, să vadă pe viu şi uneori chiar să se joace cu o mulţime de animale pe care alţii le văd doar în poze, să îi laşi să zburde pe câmpii şi munţi, să relaţioneze cu atât de multă lume din atât de multe culturi, să se joace cu copii pe care nu i–au văzut niciodată şi cu care comunică perfect, aşa cum doar copiii o pot face…Nu văd educaţie mai bună şi cadou mai bun pe care părinţii să îl poată face copiilor lor. Nu cred că şcolile noastre clasice pot oferi mai bună educaţie decât ce au oferit aceşti oameni copiilor lor.Este un excelent exemplu că visurile se pot îndeplini!Condiţiile sunt curajul, încrederea în forţele proprii, munca, organizarea şi perseverenţa.Şi în exemplul despre care am povestit, o extraordinară deschidere a minţii!Şi mai presus de orice, prin intermediul acestei călătorii toate calităţile de mai sus, sunt transmise şi copiilor.Pentru noi, toţi cei care îi admirăm, am reţinut o afirmaţie făcută de Dan într–un interviul de aici : „în astfel de momente, secretul este să nu eziţi, să nu pui in balanţă prea mult riscurile, fiindcă raţiunea este foarte puternică şi distrugătoare de planuri bune şi sănătoase”.Mult mai multe despre ei şi călătorie, puteţi citi pe siteul lor, poraquiporalla.com sau peicipecolo.com.Voi ce părere aveţi despre această modalitate de educaţie?Mihaela DămăceanuO săptămână minunată, precum această călătorie! -
Black Friday
Deşi este greu de uitat, vă reamintesc că astăzi este Black Friday.
Dacă doriţi jucării puteţi trece şi pe la toyz.ro, să vedeţi reducerile pe care le au http://www.toyz.ro/promotii/campanie/601/. De reţinut că reducerile nu durează doar azi, ci în perioada 22-25.11.2012. De reţinut că totul este în limita stocului disponibil.
Puteţi trece şi pe la emag, unde toată lumea se îmbulzeşte. Cum v-am mai spus, au şi ei jucării.
Am văzut că până şi pe www.okazii.ro sunt reduceri astăzi. Jucăriile sunt pe această pagină
Pentru cărţi, treceţi pe la Elefant.ro. Am trecut acum(10,14) şi sunt un pic copleşiţi de numărul de vizitatori. Vă puteţi înscrie la un newsletter personalizat şi veţi primi o ofertă în următoarele 7 zile, cu exact aceleaşi condiţii ca azi.
Las deschisă această postare şi o mai updatez pe parcursul zilei.
Ce să zic? Aproape aceeaşi poveste de anul trecut. Siteuri blocate, stocuri epuizate, lume dezamăgită.
Mihaela Dămăceanu
-
Suc de dovleac şi mere
Săptămâna trecută, în incursiunea din Piaţa Obor în care am descoperit frumosul magazin de condimente, mirodenii şi fructe uscate, despre care am scris în Un magazin util, în afară de cuişoare, am mai avut un obiectiv clar: să cumpăr dovleci.
Toamna este pe ducă şi m-am gândit că nu am scris nimic despre dovleci şi nici nu făcusem nimic din ei. Mihnea iubeşte bulgării aceştia intens coloraţi în felurite nuanţe de portocaliu şi roşu, şi la fel şi noi.Este vorba de dovlecii decorativi, cei care ne încântă ochiul şi ne înfrumuseţează grădinile şi balcoanele. Dar cei plăcintari nu fac parte din obiceiurile noastre alimentare.Şi, pentru că într-un număr de anul trecut al revistei Femeia, descoperisem câteva reţete foarte interesante ale Laurei Adamache, îmi propusesem să nu las să treacă toamna aceasta fără a testa ceva nou.Nou, pentru că mie nu îmi plăceau în copilărie, motiv pentru care nu am gătit niciodată dovlecI. Iar Mihnea nici nu a gustat, până acum. Dar îmi doresc să diversific alimentele şi ştiu că un gust nou se încearcă de mai multe ori până a fi acceptat. Presupunând că băieţii mei nu se vor omorî cu noul ingredient, am ales o reţetă cu şanse mai mari de acceptare datorită asocierii cu măr.Aşadar, o parte merge la cuptor cu scorţişoara luată cu 10 lei/kg- de la magazinul prezentat- şi a doua parte în suc de dovleac cu mere. Cu siguranţă am şanse mai mari de acceptare cu un suc, în afară de asocierea cu mărul acrişor.Când a aflat Mihnea ce vreau să fac, nu am avut linişte vreo două zile, că mă tot întreba continuu când facem sucul. Sâmbătă l-am luat în bucătărie. Dacă nu sunt în foarte mare grabă, îmi place să îl las să se joace pe lângă mine, exersând bucătăreala. Am ales bine reţeta, căci interesul lui era maxim.Şi ne-am apucat de treaba-joacă-experiment, folosind reţeta din revistă. Am căutat-o pe blogul Laurei Adamache, dar nu am găsit-o acolo, ci aici.Reţeta iniţială conţine:- 800 g pulpă de dovleac;
- 200 g mere verzi;
- 300 g zahăr brun;
- 2 lămâi;
- 600 ml apă.
Noi nu am respectat cantităţile şi ne-a ieşit un piure dulce-acrişor, foarte aromat.Am curăţat dovleacul şi merele şi le-am tăiat cubuleţe. Se pune pe foc apa, zahărul, cubuleţele de măr şi dovleac şi sucul de la cele două lămâi. Se fierbe totul 5-6 minute şi se acoperă. Se răceşte şi se mixează pulpa, adăugând treptat siropul. Se strecoară şi se pune la frigider 1-2 ore.Pentru a fi sigură că se va consuma, m-am găndit eu să pun mai multe mere şi ne-a ieşit un piure dulce-acrişor, foarte aromat. A trebuit să îl diluez cu alt suc de la câteva mere, tot fierte 6 minute. Vroiam neapărat să ne iasă suc. Trebuia mai multă apă, de la început. A ieşit gustos şi am avut succes cu el. Lui Mihai, a trebuit să îi opresc puţin piure, pentru că lui i-a plăcut foarte mult aşa.Şi pentru că am aflat ieri la serviciu, o reţetă mai interesantă de dovleac copt, să v-o spun şi pe aceea. Se curăţă şi se pun în tava cu folie, bucăţi de 7-8 cm lăţime. Se lasă cam 40 de minute, timp în care se pregăteşte un sirop din 3 linguri apă, 3 linguri zahăr, 3 linguri miere, un vârf de cuişoare şi un vârf de piper. Se toarnă peste dovleac şi se mai lasă în cuptor, încă 20 de minute. De la colegele care gustaseră, am aflat că a fost mai bun ca al meu, copt doar cu zahăr şi scorţişoară.Poftă bună şi vouă, ca să nu treacă toamna, fără dovleac la masă!Mihaela DămăceanuAici sunt lăstari găsiţi în mijlocul dovleacului, pe care Mihnea repede i-a plantat. Şi seminţele prăjite