Hai să vin cu un meniu de octombrie, ca să nu treacă luna fără el 😛
Luna aceasta, am reuşit să fac săptămânal câte o vizită la piaţă. E o bucurie să ajungi toamna în piaţă, munţii de legume şi fructe colorate îţi dau chef de treabă şi inspiraţie.
În ultima vreme am mereu lista de cumpărături pregătită, dar tot fac o mică tură ca să văd ce mai este nou sau convenabil şi să mă inspir pentru următorul meniu.
Dintre noutăţi, am remarcat castanele. Nu e vorba de noutăţi de care nu am vazut niciodată, ci de cele ale sezonului. Castanele aveau preţul de 20 de lei kilogramul, iar miezul de nucă era 40 de lei. Ambele îmi par cam scumpişoare, dar ştiu că îşi merită banii. La capitolul noutăţi absolute, ceva ce n-am văzut de când sunt – cum a fost cu
aronia- am văzut la zona de peşte.
Să-mi spuneţi şi mie dacă voi ştiaţi de „scorpia de mare”? Este un peşte rozaliu, neregulat, oarecum ondulat, ce seamănă cu peştii fantastici, desenaţi prin cărţile de poveşti. Chiar dacă arăta frumos, nu am avut nicio intenţie să îl cumpăr. Nici nu era ieftin deloc, costa doar 95 de lei kilogramul. Drăguţ peşte, ce să zic?
După introducerea în atmosfera colorată şi aglomerată a Pieţei Obor, e cazul să trecem şi la treaba pentru care am pornit la drum.
Meniu săptămânal de octombrie
Luni
ciorbă de perişoare
mâncare de mazăre cu piept de curcan
salată de sfeclă
Marţi
ciorbă de perişoare
salată orientală
Miercuri
mâncare de linte
salată de crudităţi
Joi
supă-cremă de dovleac(cu un cub de brănză topită)
pulpă de porc la tavă(cu sos de roşii)
tzatziki
Vineri
supă-cremă de dovleac
mămăliguţă cu varză călită
Sâmbătă
şniţel din piept de pui cu piure de cartofi
salată de ardei kapia copţ
plăcintă cu brânză şi şuncă
Duminică
inspiraţie de moment
Dimineaţa vom avea ouă, brânză, urdă, iaurt, roşii, castraveţi, ardei, cereale, pate de ficat, ceai. Pentru pachetul copilului am luat şuncă din piept de curcan şi caşcaval feliat.
La desert vor fi fructe (iaraşi zmeură-tot îmi zic că nu va mai fi, dar încă am găsit-, pere, struguri, mere), migdale, alune şi mix de seminţe de dovleac şi floarea-soarelui. Nu fac niciun dulce săptămâna aceasta. Am zis!
Lista de cumpăraturi
– carne tocată amestec – 1 kg
– piept de pui – 1 kg
– piept de curcan – 0,6 kg
– pulpă de porc – 1 kg
– şuncă din piept de curcan – 300 g
– telemea veche de oaie – 1 kg
– brânză de vaci – 400 g
– urdă – 600 g
– smântână – 300 g
– caşcaval feliat – 200 g
– iaurt – 1 cutie mare de 900 g
– ouă – 16
– 1 pachet de foi de plăcintă – 0,3 kg
– ulei – 1 l
– borş – 1 l
– mazăre – 2 cutii mari
– suc de roşii – 2 sticle
– cartofi – 4 kg
– ardei capia – 2 kg
– ceapă uscată – 1 kg
– dovlecei – 0,5 kg
– morcovi – 1 kg
– ţelină – 2 bucati mari
– rădăcină de pătrunjel – 1 bucată
– păstârnac – 1 bucată
– sfeclă – 1 kg
– roşii – 1 kg
– castraveţi – 2 kg
– varză – 2 kg
– verdeaţă – 4 legături
– struguri – 2 kg
– pere – 2 kg
– zmeura – 300 g
– lamâi – 0,5 kg.
Preţul total estimat este de 300 de lei.
Am cumpărat o mare parte şi am cheltuit 260 de lei. Ce mai am de pe listă şi ce mai ne vine instantaneu să luăm din magazin, cu siguranţă ajunge la încă 40 de lei. Cumpărăturile le-am făcut la Piata Obor si restul vom lua de la prietenii mei din Mega Image :). De când dau peste tot de ei, a fost musai să ne împrietenim!
O săptămână minunată să aveţi!
——————————————————————————
Vă mulţumesc pentru că îmi sunteţi alături!
Dacă vă place ce citiţi, dacă vă e de folos sau vă impresionează cu ceva, vă puteţi abona la blog (în casuţa de abonare din dreapta sus) sau puteţi da un like paginii de Facebook a Blogului de familie.
Iar dacă v-a placut articolul, cu un share pe Facebook il puteţi arăta şi prietenilor.
Similare
Iti multumesc pentru idei. Imi plac toate. Eu am facut azi, pentru pranz, ciorba de legume, iar pentru cina…pastrav la cuptor cu cartofi nature (+ hrean sau usturoi…pt noi). Mai aveam placinta de dovleac si placinta de gutui de aseara. Gatesc foarte simplu ca sa manance si Sofi (doi ani).
Placinta de gutui nu am facut niciodata, cred ca mi-ar placea tare mult. Compotul de gutui e printre compoturile ce imi plac cel mai mult. Si dupa pastrav salivez putin sau putin mai mult. Eu am sarit pestele saptamana asta, pur si simplu am umplut zilele si apoi am realizat. Data viitoare il pun primul 🙂 Nu stiu cat de simplu, dar e bun ce spui tu acolo… Un pupic pentru Sofi!
Ai o reteta pentru mancarica de linte? Am facut, dar nu mi se pare gustoasa.
Nu, nu am o reteta speciala. Cu morcov, ceapa, bulion si putina menta. Inteleg ce zici, ca nici alor mei nu prea le-a placut. Dar mie chiar mi s-a parut buna din prima, gusturi… Am citit recent reteta indiana, de dal/dahl si ma gandeam ca ar putea avea mai mult succes. Am fost dupa condimente, insa nu le notasem pe cele necesare acestui fel si sunt destule. Am renuntat momentan la idee, nici nu sunt sigura ca asta le-ar placea mai tare. Dar stiu ca in cazul lui Mihnea, condimentele imi sunt de mare ajutor la gusturi noi. Da o cautare pe google dupa dal, ai sa gasesti varianta, poate iti place mai mult.
Noi mancam linte cam de doua ori pe luna. Cu ceapa, bulion de rosii, rondele de morcovi, putina paprika si usturoi. Se subintelege uleiul de masline. E una din supele noastre preferate de vineri. Scorpia de mare e un peste foarte bun pentru supa, da gust foarte bun, dar nu se poate folosi la altceva.
Mi-ai facut pofta de supa de dovleac 🙂
O saptamana buna, Mihaela !
Ia sa pun si eu pe paprika si usturoi, ca pe acestea le am in casa. Scorpia aceea era tare frumușică, habar nu aveam ce-o cu ea. Vezi cate noutăți apar si pe la noi, dar e prea scumpa. Si doar pentru suuupa?
Da, doar pentru supa 🙂 Lintea cu usturoi e foarte buna, zic eu. Incearca.
Cu usturoi incerc sigur! Iar la scorpia aceasta, raportul calitate-pret este foarte dezavantajos pentru client 🙂
Placinta de gutui e foarte aromata. Am facut si eu pentru prim data, dar voi mai face pentru ca ne place.
Si eu as face, sunt sigura ca mi-ar placea si sunt sanse mari sa le placa si băieților.
esti o mare gospodina!
noi, de cand „puii” si-au luat zborul din cuib, nu mai gatim regulat. De altfel, stilul nostru de viata nici nu ne mai permite sa luam prânzul la masa, in familie. Noi plecam inainte de micul dejun la serviciu si ne intoarcem acasa seara. La birou beau cafea si servesc alaturi cativa biscuiti si un fruct. Apoi la pauza de la ora 12 merg din cand în cand la cantina si servesc acolo meniul cu 3 feluri de mancare. Pentru ca imi este prea mult (metabolismul meu nu mai are arderi ca la 25 de ani! ☺) de aceea de obicei am un sandwich de acasa si un iaurt. Seara, acasa, mancam ceva gatit, dar facut proaspat si fara rafinesuri (cartofi taranesti, tocanita de mazare, orez cu ceva carne si sos, salata de cruditati cu creveti la tigaie sau cu pept de curcan la tigaie, etc) . Sâmbata si duminca mancam civilizazi ☺ la masa din sufragerie, cu fata de masa si servetele din damasc si cu tot dichisul si rafinamentul ☺☺☺ Si mancarurile sunt alese. Pulpe de gâsca la tava, cu varza rosie calita si galuste de cartofi, supa de mazare cu creveti la tepusa, gâsca umpluta cu mere si stafide, supa de portocale si morcovi, supa crema de rosii cu busuioc, dorade in mantie de sare, pui in sos de vin si ciupercute, cotlet de vitel cu catrofi gratinati, prepelita in mantie de sunca, cu salata de varza rosie si vinaigret de gutui… La desert servim de obicei ceva cu fructe: zmeura si mure cu ingetata de vanilie, piersici umplute cu biscuti de migdale, pere cu sago, panna cotta cu mango, clatite cu piure de capsuni, etc, etc
Ne rasfatam si cu un pahar dintr-un vin potrivit la meniu si uite asa trece saptamana ☺
O toamna cu multe realizari iti doresc!
Draga mea, sa stii ca nu sunt chiar foarte gospodina, mi-ar plăcea, dar imi iese cu intermitente Mie imi pare ca voi sunteti, la mine e nevoie. Fac meniurile ca sa economisesc timp si bani si sa fie felurile gândite mai bine si diversificate. Dar cand citesc m8nunatiile voastre de week-end, si stiu bine si din trecut ce mese minunate pregatiti…eu sunt departe. De exemplu, as încerca cateva din ce mi-ai scris aici, dar nici nu stiu cu care sa incep, asa de interesante imi par toate!
wow. ce de bunatati. cu siguranta nu trebuiesc ratate din meniu.
Multumesc frumos! Am avut pofta si le-am consumat cu placere 🙂