Blog

  • Carticica Practica din luna mai a venit cu o surpriza

    sursa

    Ca in fiecare luna, am cumparat Carticica Practica, de data aceasta cu o mica intarziere.

    Tema acestei numar este „Bufet suedez” si veti gasi multe retete interesante, ce merita a fi testate.

    Am inceput sa o rasfoiesc cu drag, intr-o seara tihnita. Am remarcat ca au schimbat formatul paginii si admiram cu placere fotografiile.


    Trebuie sa va marturisesc ca iau lectii de fotografie culinara din aceasta revista. Pratica redactiei este aceea de a testa o parte din retetele trimise de cititori, si la acestea folosesc fotografiile facute de ei. La cele pe care nu apuca sa le testeze, folosesc fotografiile trimise de semnatarul retetei. Daca obisnuiti sa le cititi, ati observat probabil, ca diferenta calitativa intre fotografiile redactiei si ale cititorilor este foarte mare. Sunt si cativa cititori care fac poze foarte bune, dar acestia sunt putini. Cele mai frumoase, dupa parerea mea, sunt trimise de Simona Patras, care are si un blog culinar. Va invit cu drag sa-i faceti o vizita, pe langa fotografiile deosebit de reusite, veti gasi si niste retete foarte deosebite. Simona chiar gateste cu pasiune, retete cat se poate de inedite si interesante.

    Si tot admirand eu fotografiile facute de ei, imi ramane privirea pe una ce imi place in mod deosebit. Stiti cum este, intai te uiti la poza si abia apoi citesti textul, de multe ori, doar in situatia in care fotografia te atrage. Si pentru ca mi-au ramas ochii pe ea, dupa cateva clipe bune de privit citesc si textul, si…..SURPRIZA !!!!! Reteta respectiva era trimisa de mine, dar o ilustrasera cu fotografii facute in redactie. Nu ma mai asteptam sa o vad, intrucat a fost trimisa cu ceva timp in urma. Greu de explicat in cuvinte, bucuria care mi-a invadat sufletul!!!

     

    Daca reteta va fi votata de cititori, este posibil sa castig 100 de lei. Am scris cum se procedeaza in articolul catre care am pus linkul din primul paragraf. Dar stiti ceva? Aceasta posibilitate de castig este si ea o bucurie, dar parca este si mai mare cea de a-ti vedea munca apreciata si rasplatita prin publicarea  in paginile revistei.
    Si ca sa intelegeti de ce am lasat sus doua fotografii identice si mai ales de ce spuneam ca diferenta intre ce trimitem noi si ce fac ei, este foarte mare, va mai atasez o poza preluata de pe pagina de Facebook a revistei Carticica-Practica.

    Pe langa alte retete tentante (v-am spus ca sunt, da?), acolo in mijlocul colajului, se vede si fotografia de la reteta mea. Exact asa arata ea in revista. Cele doua fotografii postate de mine mai sus, sunt ce am reusit eu sa scot, cu incercari multe si eforturi. Prima este varianta editata si a doua cea needitata.
    Nici una nu este buna, se pare ca trebuie neaparat sa invat cum se face white balance, aproape toate fotografiile din interior imi ies galbene sau portocalii.

    A doua bucurie pe care mi-a adus-o acest numar al revistei, a fost aceea ca articolul scris despre posibilitatea unui castig oferita de redactie, nu a fost munca in zadar. Este a doua oara cand o vad pe Carmen, castigand un premiu cu retetele trimise. Felicitari, draga mea!

    Va mai scriu doar cateva retete care mi-au atras atentia in mod deosebit si inchei urandu-va O SAPTAMANA MINUNATA!

    Sper sa reusesc sa testez si eu, macar urmatoarele retete:

    – chiftele de cascaval cu ciuperci
    – sushi urakami
    – macarons cu crema de lamaie
    – lichior-crema irlandez
    – cafea cu arome orientale. 

    Mihaela Damaceanu

  • Meniu de mai

    Spuneam saptamana trecuta ca sunt sigura ca luna lui Florar o va intrece in frumusete pe cea a lui Prier si ma gandeam ca pe langa noua splendoare oferita de multitudinea de flori, avem si trei evenimente importante: ziua lui Mihnea, casatoria baiatului prietenei mele si ziua onomastica a parintilor mei. Doua dintre cele trei evenimente au avut deja loc si ma aprob singura in ceea ce spuneam. Luna mai este si mai frumoasa, si mai intensa, si mai memorabila decat luna aprilie ?

    Cu atatea evenimente serioase, se impune o buna organizare, cand mai apuci sa te gandesti la asta :))


    Referitor la meniuri, ma bucur sa va spun ca pe ultimele le-am respectat in proportie de 80-90%, ceea ce este bine si imi da imboldul de a continua. Saptamana trecuta nu am prea mancat pe acasa si de aceea nu am mai facut meniul. Piata este inca plina de verdeturi si atat cat voi putea, le voi aduce si  in farfurie.

    Pentru pranz şi seara:
    – Luni – ciorba de peste cu stevie, aripioare de pui cu tarhon, cartofi unguresti
    – Marti – ciorba de peste cu stevie, mancare de fasole verde cu carne de vitel
    – Miercuri – bors de loboda cu ciuperci, placintă cu spanac, salata de paste cu verdeturi
    – Joi – ficat la tigaie cu cartofi natur, macaroane cu branza si smantana
    – Vineri – peste fript cu salata de primavara (toate verdeturile din casa, predominand salata verde)
    – Sambata – friptura de Brasov, salata de primavara, placinta cu branza.
    Dimineata:
    – Luni – tartine cu pate de ficat, lapte
    – Marti – iaurt cu cereale
    – Miercuri – arpacas cu fructe, stafide si nuci
    – Joi – tartine cu unt si branza, ceai 
    – Vineri – cereale cu fructe uscate, inmuiate în ceai, tartine cu gem de caise
    – Sâmbătă – omleta cu cascaval.
     Duminica va fi ca intotdeauna, a inspiratiei de moment.
    Mihaela Damaceanu
        

     

  • Clatite din banane si oua

                                                      

    O gustare atat de simpla ca nu m-am putut abtine sa nu va scriu despre ea!

    Am gasit-o pe Facebook (pagina Edukid) si mi-am spus ca este musai de incercat.

    Tot ce avem nevoie: doua oua, o banana si un strop de ulei. Si o tigaie, desigur!

    Mi-ar fi placut una mai vesela, dar ne descurcam cu ce avem si ne luminam sufletul cu un zambet.

    „Complicatul” mod de preparare
    Se zdrobeste banana si se amesteca cu cele doua oua batute.

    Cu o lingura, turnati compozitia in tigaia cu foarte putin ulei si coaceti pe ambele parti.

    Enjoy it!
    Mihnea nu a avut mare spor la infulecat. Intai a muscat si a renuntat, apoi a incercat mai tarziu si s-a exprimat filozofic: „Interesant gust, totusi!”. 
    Insa eu am servit cu spor!
    Mihaela Damaceanu

    P.S. Întrucât eram foarte grabita si imi era foame, nu reuseam sa fac nicio fotografie buna, toate imi ieseau neclare si miscate. A venit Mihai sa ma ajute putin si a reusit el sa facă câteva mai bunute. Apoi a descarcat fotografiile si a denumit fisierul „La banana ouata, grabita si infuriată”. M-am amuzat teribil cand l-am vazut si m-am gandit ca se potrivea de titlu, nu?

  • Intre 45 si 90 % reducere la carti

    Nu aveam in program o postare pentru astazi, datorita programului aglomerat.

    Dar am citit despre oferta si m-am gandit sa va scriu doua vorbe, ca poate va intereseaza:

    In zilele de 5 si 6 mai, Libris.ro deruleaza o promotie, prin care se aplica reduceri cuprinse intre 45 si 90 % la un numar de 5.000 de volume. Ofertele le gasiti aici, iar transportul este gratuit pentru orice comanda efectuata pe site-ul librariei, indiferent de valoarea acestuia.

    Mihaela Damaceanu

  • Mozaicul lunii aprilie

    Parerea de rau ca frumoasa luna a lui Prier s-a incheiat, este diminuata doar de gandul ca luna lui Florar va fi si mai frumoasa :))

    Denumirea populara de Prier vine de la verbul a prii, cu referire la timpul bun pentru lucrarile
    campului si cele din gospodarie. Asa si noi: ceva lucrari prin casa inaintea sarbatorii Invierii, ceva lucrari pe la partea de buget, ceva pe la scoala, ceva bucateareala… si ceva bucurie, plimbare si relaxare.
    Nu a fost atata plimbare pe cat mi-ar fi placut, doar ceva prin Bucuresti, 
    dar si de aceea m-am bucurat mult. 
    Ne-am umplut sufletele de verdeata proaspata si tonica, am admirat, 
    mirosit si fotografiat fiesce floarea iesita-n drum,
    am visat la casele de la Sosea, 
    am vazut si ceva muzee cu copiii,
    intr-un cuvant, 
    a fost o luna bogata pentru sufletul nostru!
    Multumim frumos Irinei pentru idee si pentru gazduirea mozaicului!

    Mihaela Damaceanu  
  • „Noi suntem romani”

    I-am vazut de doua ori pana acum si nu am apucat sa vi-i arat. Astazi, cand eram pe balcon la cafeaua de dimineata si am auzit rasunand din departare:

    „Noi suntem romani, noi suntem romani
    Noi suntem aici pe veci stapani!”
    am si sarit sa iau aparatul foto, gandindu-ma ca este un moment inedit si bun de surprins.

    Pastrez si acum in suflet fiorul pe care doar cateva cantece au reusit sa il starneasca.
    Emotionat si frumos gest a reusit sa faca aceasta orchestra plimbatoare, de fiecare data, de sarbatori!

     

    Voi iesi pe balcon sa ii mai salut astazi, stiu ca de 1 Decembrie si de Ziua Armatei au trecut de mai multe ori in cursul zilei.
      
     Scuzati cablurile, va rog!
    Mihaela Damaceanu
  • Case la Sosea ( Kiseleff)

    Va spuneam in postarea despre cea mai mare magnolie din Bucuresti, ca se afla in apropierea Arcului de Triumf si ca am fost in vizita doua duminici la rand. Asa se explica multimea de fotografii din zona, caci si splendoarea de Bucuresti inflorit este ilustrata in aceeasi loc. Visez la perioada cand Bucurestiul va arata peste tot ca aici, sau macar asa cum arata sectorul 1.
    Sper ca macar Mihnea sa prinda asa o splendoare integrala de Bucuresti :))

    Casa Nicolae Titulescu
    Aceasta postare participa la Miercurea fara cuvinte.
    Mihaela Damaceanu
  • Calendarul cumparaturilor – avantajos in aprilie

    S-au dus martie si aprilie in zborul timpului si eu nu am mai postat cumparaturile avantajoase ale lunii. Am fost in piata si am studiul preturilor facut, asa ca nu mai stau pe ganduri si trec repede la subiect, ca sa nu se termine si luna aceasta :))

    Primul capitol, din punct de vedere al preturilor mari si impactului lor in buget: CARNEA

    Ma bucur sa constat ca preturile la carne cam stau pe loc si le doresc sa faca tot asa mereu! Uite ca nu am mai urmarit inflatia, dar cu siguranta stam bine la capitolul acesta, ca altfel nu erau preturile la fel si nici nu aveam dobanzi bancare de 2 %. Mie una, nici nu imi mai trebuie Institutul National de Statistica, dimpotriva, poate ei or avea nevoie de ajutorul meu :))
     Preturi, da?


    – pulpa si cotletul de porc este la 17-18 lei kilogramul, cotletul chiar a scazut un pic;
    – ceafa de porc este 19 lei/kg
    – pieptul de vitel este tot 14, iar pulpa 22-23 lei/kg
    – pieptul de pui dezosat este ca si luna trecuta la doar 17 lei/kg. M-am uitat la Mega si acolo costa doar… 23 de lei, deci si daca as cumpara doar un kg de piept de pui, tot ar merita sa fac drumul pana in Piata Obor.
    – pieptul de pui cu os si piele costa 13,5-14 lei.  Ciocanelele erau la 9 lei si puiul intreg – grill, la 10 lei;
    – carnea de curcan este in continuare cea mai scumpa, adica: pieptul 28-30 de lei, aripile 12 -14 lei;

    hala de peşte a fost foarte aglomerata in toata aceasta perioada. Eu am cumparat macrou din Danemarca (congelat) cu 11 lei/kg, era foarte mult, aproape peste tot. Am mai remarcat ca era din abundenta crap de Dunare – zic ei, la 13 – 16 lei/kg in functie de marime. Stiuca cea mai mica costa doar 12 lei/kg, dar cea mare costa mai mult. Toata luna martie am vazut scrumbie, pretul incepand de la 18 lei. In aprilie era mai putina, iar la ultimul drum am vazut doar la doi comercianti, cu 25 lei/kg. Tot novacul este cel am ieftin, pe la 8-9 lei/kg. Cred ca era si mai demult, dar eu acum am mai remarcat un peste nou – zargan, care costa 15 lei/kg.

    si brânza este la aproximativ aceleasi preturi. Branza de vaci este in jur de 12 lei/kg si telemeaua de vaca incepe de la 12 lei. Telemeaua proaspata de oaie costa 18 lei, iar cea uscata 23 lei. Am luat si telemea de capra cu 16 lei/kg;
    zona de legume este dominata de verde. Nu ca nu ar fi pe-acolo si cartofi, fasole si alte ieftinaturi sau scumpaturi, dar verdeata este la putere acum: salata verde costa 2-3 lei/capatana, stevia, leurda si loboda, cam 1-2 lei/legatura, in functie de marime. Ceapa si usturoiul le gasim la 1-2 lei/legatura. Varza noua imi pare scumpa la 6 lei/kg, eu una o mai astept. Rosiile si castravetii costa 8-9 lei.
     
    zona de fructe este un pic cam saracuta acum. Mai sunt mere, dar cele frumoase costa cam 3,5 lei/kg iar perele cam 8 lei. Portocale am mai vazut, dar sunt seci si fara gust. Bananele s-au scumpit, costa 6-7 lei/kg. Primele capsune au venit la pretul de 13-14 lei, eu mai astept un picut.

    – am tot vrut sa va scriu ca de la un timp ma uit si la flori. Nu stiu daca am dreptate, dar mi se pare ca se speculeaza mult dorinta oamenilor de a avea flori. Un ghivecel cu o muscata, costa 10 lei, iar o paraluta, o panseluta, un firicel de orice mica floricica costa 2 lei.

    Mihaela Dămăceanu