Sau calendarul cheltuielilor de care nu tinem intotdeauna cont. In sensul ca de multe din ele uitam si niciodata nu le adunam intr-un singur loc. Eu, cel putin, asa patesc.

A trecut mult timp de cand notam cheltuielile casei. De la inceputul anului trecut am si reusit sa economisim 10% din salariul meu, timp de 8 luni din an. Apoi a intervenit o situatie dificila, despre care intentionez sa va povestesc si din cauza ei nu am mai putut continua bunul obicei.

Dar in perioada celor 8 luni am constatat ca mereu era cate o ispita ce vroia sa ma opreasca din actiunea de economisire. Bugetul pe care il facusem noi includea ratele la banca, cheltuielile generate de casa, bugetul pentru mancare si restul era la diverse si distractie.

In fiecare luna speram ca va ramane ceva si pentru distractie. Credeti ca s-a intamplat asa ceva?

Motivul pentru care nu am reusit aceasta (in afara de concediu) este ca diversele se consumau mereu pe evenimente neprevazute.

Nu stiu exact care este termenul corect, caci nu e neprevazute dar nu am altul mai bun. Toate neprevazutele astea erau de fapt predictibile, doar ca eu nu le realizam pe toate la timp. Si la o analiza mai atenta am constatat ca acestea apar in fiecare luna. Si nu cate una, ci mai multe. De aici dificultatea mea de a tine cont de ele. De majoritatea imi aminteam cu o saptamana sau cateva zile inainte si nu le includeam in buget.

Care sunt cheltuielile de care nu tin mereu cont

Acum incerc sa fac un exercitiu prin care sa le adun aproape pe toate, ca sa nu mai fiu asa luata prin surprindere, la fel ca transportatorii nostri la aparitia iernii 🙂

Sunt sigura ca ceva tot imi va scapa 🙂 De aceea zic aproape toate. Dar tot este un pas inainte sa adun cat mai mulea din cheltuielile ce imi destabilizeaza bugetul pe motiv ca eu uit sa le iau in calcul pe toate:

Acestea includ:

 • sarbatorile mari ale anului: Craciunul, Pastele.
 • zilele de nastere ale membrilor familiei, ale parintilor si prietenilor apropiati. Pentru unii luam in calcul si zilele onomastice. Daca in aceasta casa pe toti ne cheama aproape la fel, va dati seama ca e treaba serioasa pe 8 noiembrie. Iar pe parintii mei ii cheama Constantin si Elena!
 • zilele de nastere ale colegilor in situatia in care la serviciu se strang bani.  Aceste sume sunt de obicei micute, dar am patit de cateva ori la final de luna sa ma imprumut pentru asta. Atentie mai mare acord celor care imi sunt mai apropiati si carora doresc  in mod special sa le daruiesc ceva, separat de ce strang toti colegii. Zilele de nastere ale colegilor si prietenilor copiilor. Aici se pot programa cu aproximatie doar cateva, adica ale celor vechi la care se merge aproape anual.  Luam in calcul ca apr si colegi sau prieteni noi.
 • concediul anual si celelalte iesiri mai scurte din timpul anului, daca este cazul. Taberele si excursiile in care trimitem copiii.
 • cheltuielile ocazionate de inceperea anului scolar.
 • cursurile si activitatile extrascolare ale copilului. De obicei le facem in timpul anului scolar dar sunt multi parinti care au nevoie si in vacante.
 • cele 3 luni de iarna plus noiembrie si martie, in care  intretinerea este la cote duble sau aproape triple.
 • luna martie cu cheltuielile ei specifice, martisoarele si cadourile de ziua femeii.
 • micile reparatii din casa, schimbarea unor electrocasnice sau a unor piese de mobilier si la cativa ani un fond mai mare pentru zugraveala.
 • fiecare luna cu care incepe un nou anotimp, cu cheltuielile vestimentare ale copilului. Pana la adolescenta cresc de la an la an, la noi rarisim s-a intamplat ca de la o iarna la alta sa ii mai vina ceva haine. Uneori nici cele din primavara nu i se mai potrivesc in  toamna, dar aici mai sunt exceptii.
 • incepand din octombrie si pana la sfarsitul lui mai, am ajuns la varsta in care a trebuit sa introducem meditatii. La noi a devenit obligatorie engleza-munca depusa de mine nu a avut rezultatele pe care le astempam si la fel si matematica.

Cam acestea sunt cheltuielile ce ne dau bugetele peste cap in situatia in care suntem cu banii la limita. Majoritatea dintre ele nu sunt neprevazute, le stim in fiecare an dar nu le luam in calcul pe toate. Facem din ele atat cat putem si ne bulversam bugetul in situatia in care acesta este strans. Scopul acestei postari este de a le aduna pe toate intr-un loc si a  vedea cum le acoperim mai bine.

Calendarul cheltuielilor de care nu tinem cont mereu

O sa fac o exemplificare lunara pe cazul familiei noastre:

 • ianuarie: luna cu intretinere maxima si cu buget de obicei afectat de sarbatorile mari ale sfarsitului de an. Zilele de nastere a 2 prieteni apropiati
 • februarie: luna cu intretinere maxima, Valentine’s day-o cheltuiala foarte mica in cazul nostru, dar poate exista si ea.
 • martie: intretinere inca mare, martisoarele si cheltuielile generate de 8 Martie, zile de nastere ale soacrei si cumnatei mele, ceva reparatii prin casa, haine pentru Mihnea, ceva cheltuieli medicale(analize si ceva vizite la medici sau dentist).
 • aprilie: intretinere maricica, Pastele, ziua tatalui meu, ziua de nastere a unui vechi prieten a lui Mihnea.
 • mai: ziua de nastere a lui Mihnea, intretinerea scade dar incepem sa ne gandim la concediul din vara, posibil o iesire de cateva zile din Bucuresti, sfintii Constantin si Elena.
 • iunie-iulie: una din cheltuielile importante ale anului-concediul principal, de obicei 7 zile dar poate fi si mai mult. Ziua de nastere a sotului meu, a surorii mele si inca 2 prietene foarte bune. Aniversarea casatoriei noastre. Haine de vara pentru Mihnea.
 • august: posibil o iesire de cateva zile din Bucuresti, Sfanta Maria si onomastica catorva prietene, plus trei zile de nastere, poate si o tabara pentru Mihnea(dar aceasta s-ar plati din iunie).
 • septembrie: inceput de an scolar, ziua mea de nastere si cea a mamei, ceva cheltuieli medicale, haine de toamna pentru Mihnea.
 • octombrie: o excursie a lui Mihnea de Halloween, reparatii prin casa, eventual un aragaz nou.
 • noiembrie: incepe sa creasca intretinerea, Sfintii Mihail si Gavriil, doua zile de nastere ale unor persoane dragi si a unui prieten a lui Mihnea, hostingul pentru blog, haine de iarna pentru baiat.
 • decembrie: intretinere mare, Craciunul si Revelionul, mici cadouri pentru evenimentele organizate la scoala.

Adaugam din octombrie pana in iunie meditatiile la cele doua materii, cursul lui Mihnea si ceva mici schimbari prin casa.

In principiu cam acestea ar fi!

Este prima data cand incerc sa le contorizez pe toate, sper sa ne fie de folos.

De asemenea sper sa va fie si voua de folos, organizarea acestor cheltuieli ar putea duce la un rezultat mai bun al sumei economisite si la mai putine derapaje in bugetul familiei.

Voi va faceti un astfel de calendar al cheltuielilor sau tineti cont de cat mai multe din ele?


Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂 

Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!

VA MULTUMESC!