Ca sa fim bine intelesi, nu recomand special Budapesta intr-o zi. Orasul merita cel putin 3 zile. Dar atunci cand doresti sa prinzi mai multi iepuri dintr-un foc, zic ca se potriveste si varianta aleasa de noi 🙂

Va spuneam in Baile Felix si Hotelul President ca am avut mai multe motive pentru care am ales concediul acolo. Printre acestea, unul important a fost si Budapesta. Vroiam un fel de sejur care sa imbine si relaxare, si plimbare, si locuri noi, si curs etc. Din fericire, chiar am reusit sa il avem, iar excursia de o zi la Budapesta a avut rolul ei important in concediul de care deja imi este dor.

Organizatorul si ghidul nostru la Budapesta a fost un simpatic domn Feri. Cand ne-a prezentat excursia, a precizat ora plecarii astfel: „Intalnirea este in fata hotelului, la ora 5 si 25 de minute. Insist: 5 si 25, nu 5 si 26.”

Hihi, mi-am spus in gandul meu, hai s-o vad si pe-asta!

Dar cuvintele au ramas bine intiparite in mintea tuturora. La 5 si 24 trecute fix, am fost jos. La 5,31 autocarul pornea spre destinatie. M-am uitat intentionat la ceas si am apreciat rezultatul unei afirmatii clare si hotarate. De retinut!

Drumul a fost foarte lung. La ora 11,00 intram in Bazilica Sf. Stefan, deci 5 ore si jumatate. Destul de mult, bineinteles. Insa nu m-am plictisit deloc, datorita domnului Feri care isi cunoaste bine meseria. Il recomand cu caldura. Veti vedea in hotelurile din Baile Felix anunturile lui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De la ora 5,30 si pana la ora 18,00 a vorbit aproape incontinuu. Asa ceva nu am mai vazut. Pe la 9 dimineata am atipit si sa ma credeti cand va spun ca mi-a parut rau de informatiile pierdute. Pe la 15 nu am mai putut asculta, ca era deja prea de tot 🙂

Asadar…, Din cele 11 milioane de locuitori ai Ungariei, 2,2 milioane traiesc in Budapesta. Adica un strop mai putin ca Bucurestiul, doar ca pe o suprafata dubla. Orasul gradinilor i se spune. Pentru ca sunt multe case, evident…cu gradini. Tot evident ca sunt mai putine blocuri ca in capitala noastra 🙂  Mi-ar fi placut sa vad gradinile, insa noi am mers pe centura cat de  mult s-a putut, ca sa intram maxim de aproape de primul obiectiv.

Asta inseamna ca am vazut doar centrul. Si tot ce pot spune pe scurt, este ca trebuie sa mai mergem. Imi era clar ca un asemenea oras nu se face intr-o zi. Dar atat de mult imi doream sa il vad, ca am ales sa alerg toata ziua doar pentru o gura de aer de Budapesta.

Budapesta

Mi-a placut foarte mult. Mi s-a parut un oras elegant, cu cladiri impresionante, adevarate dantelarii in piatra. A fost capitala de imperiu si se vede cu usurinta. Cea mai dantelata dintre dantelate este, cu siguranta, Palatul Parlamentului:

?????????????

Ce am vazut in Budapesta intr-o singura zi

Bazilica Sfantul Stefan este dedicata lui Stefan cel Sfant, regele care a unit triburile maghiare nomade si le-a convertit la crestinism. Constructia a durat aproape 60 de ani, rezultand un monument remarcabil, impresionant  si coplesitor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

As fi vrut sa stam ceva mai mult si mai tihnit. Cu urechile la ghid si cu ochii aruncati ba pe sus, ba pe jos, ba la Mihnea, ba la Mihai, sigur nu am absorbit cat se putea din farmecul si maiestatea locului. Plus ca trebuie sa faci si poze 🙂

Am retinut, totusi, ca aici se gaseste mana dreapta a Sfantului Stefan, primul rege crestin al Ungariei, cum v-am spus mai sus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cupola a cazut dintr-o greseala de proiectare si a fost nevoie de reluarea muncii. Parca seamana cu ceva de la noi, nu? Poate ca legendele nu apartin doar unui singur loc. Zic si eu, ca de-aia exist, nu? 😳

Bastionul Pescarilor a fost construit la începutul anilor 1900. Este tot un loc emblematic al Budapestei, oferind o perspectiva superba asupra Pestei, Podului cu Lanturi si Dunarii linistite. Nu a avut rol de aparare, in ciuda celor 7 turnuri. Se pare ca denumirea ar proveni de la o piata de peste ce se afla in apropiere, iar in Evul Mediu breasla pescarilor a avut un rol important in apararea orasului.

Bastionul pescarilor Budapesta

Budapesta Bastionul Pescarilor

Budapesta Podul cu lanturi

Podul cu lanturi si o Dunare cam verzuie

Palatul Regal, cunoscut si sub denumirea de Castelul Buda, a avut o lunga si tumultoasa constructie. Inceput in secolul al XIII-lea, a fost extins, renovat, reconstruit si modificat de multe ori in secolele urmatoare. Gazduieste Muzeul de Istorie, Galeria Naţională a Ungariei şi Colecţia Ludwig. Din pacate noi nu am avut timp sa vedem nimic din interiorul acestei superbe cladiri. Sigur trebuie sa mai mergem in Budapesta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Croaziera de pe Dunare a fost bonusul oferit de domnul Feri. O ora de frumusete si un pic de odihna la mijlocul zilei grele, au fost binevenite. De la momentul acesta incolo, nu am mai avut capacitatea de a asculta ceva. Mintea mea nu mai putea recepta niiiimic 😳

Doar am privit si admirat frumusetea faimosului Palat al Parlamentului, emblema orasului, adevarata dantelarie in piatra. Cea mai adevarata dintre dantelele arhitecturale.

?????????????

Am mai admirat si multele poduri, Insula Margareta si alte cladiri deosebite de pe cele doua maluri atat de diferite ale Dunarii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

M-am cutremurat putin la istoria locului cu pantofi – pe aceasta chiar am reusit sa o aud. Ptiu, te trec toti fiorii….

Din mersul autocarului, mi-au mai ramas cateva imagini ale Pietei, Teatrului si Operei, a Sinagogii si a Bulevardului Andrassi. Insuficient, insa.

Stiam de la inceput ca Budapesta merita cu prisosinta macar 3 zile si stiam ca nu va fi o zi usoara. Dar nu am mai avut rabdare. Iar circumstantele concediului ne-au oferit varianta de Budapesta intr-o zi. Ne-am bucurat chiar si asa!