În dorinţa de a face mai bine lucrurile pe care mi leam propus ca obiective ale acestui an, vă spuneam că voi da o raită prin computerul personal, unde obişnuiesc să stochez articole care îmi par interesante şi pe care le consider utile. Am găsit unul care, şi atunci când lam citit, şi acum,  m-a pus puţin mai mult pe gânduri, motiv pentru care am considerat că var putea fi şi vouă de folos. Întro traducere aproximativă, sună cam aşa:
“Haideţi să vorbim despre planificare.
Să îndepărtăm fricile şi stresul legat de îndeplinirea sarcinilor complexe. Planificarea face succesul simplu. Nu uşor, ci simplu. Pentru că există o diferenţă aici.
Recent, într-o discuţie despre Operaţiunea 2X(denumirea unui program de-al lor, despre dublarea productivităţii zilnice), prietenul nostru Matt Smith spunea:
“Nu poţi avea o zi 2X, când nu planifici. Inclusiv planificarea activităţilor copiilor/familiei. 2X se întâmplă doar când conduci. Se întâmplă doar când eşti proactiv şi împingi lucrurile înainte. 2X se întâmplă doar când există intenţie”-Matt Smith
Deci, ce înseamnă aceasta:
Trebuie să:
        îţi planifici ziua/programul zilnic;
        îţi determini/stabileşti timpul pentru sarcini specifice;
        faci un lucru important, la primul moment al zilei;
        îţi prioritizezi lista cu sarcinile zilnice;
    îţi faci un angajament de a contacta persoanele potrivite(inclusiv un partener afiliat pe zi-cel puţin);
        elimini comunicarea care nu este necesară;
        eviţi să fii absorbit de emailuri;
        îţi stabileşti termene zilnice;
        îţi respecţi programul(aici merg lucrurile prost);
        îţi stabileşti mediul potrivit pentru obţinerea productivităţii maxime;
         îţi institui un program strict de somn;
       te înconjuri de oameni competenţi care pot să facă o parte din muncă pentru voi.
Sau puteţi spune:” O, nu vreau să fiu atât de rigid. Vreau să am un stil de viaţă, flexibil şi spontan”.
Şi asta este în regulă, dar de fapt, vei eşua în aproape orice doreşti să realizezi în viaţă. PUNCT.
Este alegerea ta.
Trebuie să ai control total asupra condiţiilor de lucru şi asupra celor ce te întrerup. Trebuie să fie cunoscut faptul că timpul tău de lucru, este timp în care NU TREBUIE SĂ FII DERANJAT.
Aceasta îi poate dezamăgi pe unii, dar îţi va proteja timpul, ceea ce este esenţial pentru succes. Decide acest lucru. Separă munca de joacă. Angajează-te în aceasta. Concentreaza-te”. Craig Ballantyne
  Fragmetul este din articolul pe care îl găsiţi aici.
Aş putea deci, să vă spun că am găsit cheia succesului. Nu obişnuiesc să planific ziua atât de riguros. Am avut multe încercări de-a lungul timpului şi pentru că nu am respectat ceea ce am planificat, am renunţat la a face aceasta. Vă spuneam că m-a pus pe gânduri acest fragment şi mai preciz, m-a izbit ideea că vei eşua în tot ce îţi propui să realizezi. Eşti liber să alegi un stil de viaţă flexibil şi relaxat. Este dreptul fiecăruia. Însă, părerea autorului este că rezultatul acestui stil de viaţă, este eşecul. Dur şi zguduitor. Îl citesc pe Craig Ballantine de ceva vreme şi vă pot spune că se trezeşte la 4 dimineaţă şi primul lucru pe care îl face este să scrie un articol pentru siteurile lui. Are 3 sau patru, din câte ştiu eu. Cel de unde am extras acum, avea o listă de 80.000 de abonaţi pe mail, la momentul în care a publicat informaţia, adică, cam cu un an în urmă. Ştie ce face şi ştie ce vorbeşte. De aceea m-a izbit afirmaţia de mai sus. Nici eu nu sunt adepta superplanificării şi bineînţeles că eşti uşor revoltat când citeşti aşa ceva. Bineînţeles că ai nevoie şi de flexibilitate şi de relaxare. Dar hai să ne gândim, trecând de revoltă, şi să luăm doar exemplul blogurilor pe care le scriem. Dacă ne uităm la cei care au rezultate, veţi vedea câte articole sunt postate acolo. Mă îndoiesc că toate acestea au fost scrise fără planificare şi fără organizare. Tind deci să cred, că are dreptate Craig Ballantine, chiar dacă vor fi cititori care îşi vor exprima dezacordul. Doar din relaxare şi flexibilitate nu obţinem mare lucru de la viaţă. Până la urmă, şi studiile şi serviciul şi activităţile casei şi educarea copiilor se fac cu organizare şi planificare.
Doar că atunci când citeşti ceva ce pare atât de strict şi de exagerat de planificat, te întrebi dacă devii un robot şi chiar nu mai ai loc de relaxare. Cred că el planifică şi relaxarea. Adică tot planificare.
Ce credeţi, este exagerat ceea ce spune Craig?

Mihaela Dămăceanu