Subiectul finantelor personale ma preocupa si ma fascineaza de multa vreme. Sunt o pasionata cititoare a blogurilor pe aceasta tema si sunt cativa ani de cand mai si aplic una-alta din ce citesc.

Din atata citit, observat si experimentat, am ajuns la doua constatari de baza, asa cum se intampla in orice domeniu de interes pentru noi:

  • exista o etapa in care citesti mult si culegi informatii despre un domeniu nou, despre cum se fac lucrurile si se obtin rezultatele
  • etapa in care actionezi, Cu pasi de copil, dar actionezi.

Ambele sunt importante, dar as spune ca ceva mai importanta este a doua. Prima este importanta deoarece nu poti avansa in domeniul finantelor personale si in nici un alt domeniu in viata, fara a avea informatiile si cunostintele teoretice necesare. Pe acestea le luam de unde putem, de unde le gasim. Referitor la finantele personale, as  spune ca acestea se pot invata si de la o persoana apropiata din familie, aceasta fiind una din cele mai bune metode de invatare.

Imi povestea mai demult cineva cat de marcata a fost si mai ales ce  importanta lectie de viata i-a transmis mama ei. In ziua de salariu, mama, vaduva, chema cei doi copii si alcatuia impreuna cu ei bugetul. Le spunea cati banuti le trebuie pentru casa-intretinere si alte cheltuieli necesare, cati sunt pentru mancare, cati pentru hainute si cati pentru alte situatii pe care le cunostea la momentul alcatuirii bugetului.

Ramanea o suma foarte mica de bani si spunea ca doar aceasta este disponibila pentru dorinte si urgente. Rar se intampla ca vreunul din cei doi copii sa ceara ceva din ce stiau ca nu era in buget, jucarii sau eu stiu ce altceva.

Si pentru ca si eu si cei doi frati suntem oameni ajunsi in partea a doua a vietii, pot sa va spun ca le-am urmarit traiectoria si ca acesti copii s-au descurcat foarte bine in viata.

Este adevarat ca au fost si destepti si muncitori, dar un rol in evolutia lor frumoasa in viata, l-a avut si acea perioada dificila si modul in care mama lor a gestionat finantele familiei.

Exemplul acesta – si nu este singurul, demonstreaza ca un model bun din familie poate suplini ani de studiu.

Din pacate nu toata lumea are aceste modele in familia apropiata si de aceea bine-ar fi daca scoala si-ar aduce o contributie la educatia financiara a copiilor nostri.

Acest lucru nu se intampla si ma gandesc uneori daca este sau nu deliberat. Copiii nostri sunt in continuare bombardati cu mai multa matematica decat ar trebui, cu fizica, cu chimie, cu prea multe materii si cu exagerat de multe cunostinte teoretice – efectul acestei situatii fiind de fapt tocmai lipsa bagajului de baza necesar luptei cu viata.

Faza a doua, cea in care actionezi personal, este una esentiala. As spune ca nimic nu se face fara actiune, as spune ca este pasul logic si evident in tot ceea ce are viata important. Este o descoperire geniala :-), stiu, dar insist asupra acestei etape pentru ca sunt oameni blocati in citit. In faza de culegere a informatiei. Eu insami am fost si inca mai sunt partial, unul dintre ei. Nu am avut acel model in familie si am inteles destul de tarziu importanta economisirii. Eram paralizata in citit. Tot faceam mereu calcule si socoteli. Ca in povestea cu fata ce merge la targ cu oua. Citeam, calculam si socoteam si nimica nu faceam. Au americanii o vorba potrivita acestei situatii. Analysis paralysis, adica analiza care paralizeaza. Adica omul ce tot se documenteaza si care tot cauta solutii si asteapta momentul potrivit pentru a actiona. Dar acel moment nu vine cu surle si trambite de undeva, nu este marcat de nimic, nu este vreun moment special.

Nu exista un anume moment special in care sa faci ceva, sa actionezi pentru ceva. Nu trebuie asteptat un oarecare moment.

Momentul este acum. Sau cel mai tarziu maine.

Dar cand decizi, te misti. Fara prea multe gandiri si rasuciri. Pur si simplu faci. Actionezi. Efectuezi si gata!

Pare simplu cand scriu acum, dar stiu pe propria-mi piele ca in realitate nu este chiar asa de simplu.

Insa asa stau lucrurile. Asa se fac lucrurile. Punct!

Ce se poate face concret pentru economisire?

Una sau doua sau chiar trei din actiunile de mai jos:

  • alcatuiesti un meniu saptamanal si o lista de cumparaturi. Am scris destule meniuri saptamanale ieftine si simple si exista multe alte surse de inspiratie;
  • analizati toate facturile casei si vedeti care ar putea fi diminuata;
  • urmariti cheltuielile pe care le faceti si vedeti de unde puteti taia. Ca sa ma dau tot pe mine ca exemplu, de vreo cateva luni bune cumpar intr-o veselie reviste. Intre 10 si 15 lei pe saptamana. Inainte de aceste luni am avut ani in care nu am mai cumparat reviste intrucat exista infinita informatie online. Va urma o perioada de revenire la online si voi economisi banii acestia.
  • plecati fara bani de acasa asa cum am povestit in cea mai simpla metoda de a face economii;
  • culegeti alte idei si din articolul despre cum am injumatatit cheltuielile pentru alimente mai demult. Il recitesc si eu, caci nu ma mai tin de toate de acolo, stiu asta;
  • hotarati ca in ziua de salariu sa depuneti intr-un cont o anume suma de bani.

Le-am aplicat pe toate, nu toate in acelasi timp, ca nu stiu de ce nu reusesc.

Dar o combinatie a lor aplic mereu.

Pot sa spun la ora aceasta, ca cea mai simpla dintre ele imi pare ULTIMA. Te duci la banca sau dai doua clickuri, pui banii in cont si acolo INCREMENESC.

Mai departe poti sa nici nu mai faci nimic. Pui in cont 100, 200, 300 sau cat poti tu si in continuare iti duci viata cum o faceai si inainte fara sa te stresezi de cat cheltuiesti, de bugete, de categorii, de rubrici din buget etc.

Pui banii la banca si ai uitat de ei. That’s  the secret! Or the secrets.

Pentru ca sunt doua etape/doi pasi.

Unul in care actionezi-depui banii.

Doi: nu intri in ei.

La celelalte actiuni din lista trebuie sa faci ceva din ce am insirat acolo. Iar apoi sa pastrezi banii, sa ii aduni si sa ii pui in contul ala.

Atentie, daca doar facem lesta de meniu, reducerea unei facturi, plecam de acasa fara bani…si celelate DAR NU DEPUNEM BANII UNDEVA UNDE NU NE MAI ATINGEM DE EI, nu am economisit nimic.

Daca nu sunt depusi undeva si doar am facut lista de meniu si am cheltuit banii pe reviste, spre exemplu, nu putem spune ca am facut economii. Am schimbat destinatia banilor, asta am facut. Nu am economisit nimic.

Si cum spuneam la inceputul acestui lungut articol, ACTIUNEA ESTE CHEIA.

Trebuie sa depunem banii undeva si sa nu mai cheltuim din ei.

Atunci am facut economii!