reteta de clatite cu ciuperci
Reţeta aceasta de clătite cu ciuperci este tot o reţetă cu amintiri!
Clătitele umplute cu ciuperci îmi amintesc de anii facultăţii. Locuiam în căminele din Regie şi aveam trei colege de cameră din Ardeal. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi cum era pentru studenţii căminişti, ce ieşeau din cantine cu hainele impregnate de miros de mâncare, dar cu stomacul mai mult gol, momentul în care se primea un pachet de acasă, plin de bunătăţi făcute de mămici. 

Şi ce bunătăţi veneau pe calea trenului, în pachetele din cutii… Ştiţi că ardelencele mereu s-au întrecut pe ele în ale bucătărelii! Tot felul de prăjituri, care mai de care cu creme mai bune, cârnăciori de casă afumaţi şi/sau cruzi-uscaţi, şunculiţe de toate felurile…se topeau în gură… Era greu să spui ce îţi plăcea mai mult, dar printre cele mai apreciate erau clătitele umplute cu ciuperci, venite de la Baia Mare. Mi-am amintit recent de ele şi pusu-m-am pe treabă!



clatite cu ciuperci

INGREDIENTE


Pentru clătite

– 400 g făină
 – 3 ouă

– 500 ml lapte

– un vârf de sare
– ulei pentru prăjit

Pentru umplutură:

–  500 g ciuperci Champignons proaspete
– 2 cepe
– trei căţei de usturoi
100 ml smântână
– 1 lingură de făină
– pătrunjel
– oregano
– sare, piper 
  
Pentru pane

– 1 ou
– 100 g pesmet
– sare

PREPARAREA CLĂTITELOR PANE CU UMPLUTURA DE CIUPERCI

1. Baţi ouăle cu telul şi adaugi treptat laptele alternat cu făina, până se obţine un aluat ca o smântână. Îl laşi să se odihnească o jumătate de oră.
2. Cureţi, speli şi tai ciupercile în cubuleţe cam de 2/1 cm. Tai ceapa mărunt şi o căleşti într-o tigaie mai mare, cu puţin ulei şi cu usturoiul. Adaugi ciupercile şi aştepţi să scadă toată zeama, amestecând periodic. Apoi pui smântâna amestecată cu lingura de făină şi mai laşi să fiarbă cam 5-10 minute. Condimentezi cu sare, piper, un vârf de linguriţă de oregano şi pătrunjelul tocat mărunt. Acoperi şi păstrezi la cald până prăjeşti clătitele.  

clatite pane umplute cu ciuperci

  

3. Pui puţin ulei în tigaia încinsă, atât cât să acopere toată suprafaţa tigăii când o răsuceşti. Torni un polonic de aluat, mişcând tigaia pentru a se distribui uniform. Prăjeşti clătitele pe ambele părţi, cam 1-2 minute. Când este gata rumenită, foaia se desprinde uşor de tigaie şi poate fi întoarsă cu un cuţit lat cu care desprinzi fin marginile sau prin aruncare. Scoţi clătitele pe o farfurie, unele peste altele şi le păstrezi acoperite.
3. Umpli clătitele cu amestecul de ciuperci şi le rulezi după ce ai îndoit puţin spre interior două părţi, astfel încât la final clătita rulată să arate ca o sarma. Pui umplutura doar pe partea din mijloc, cam jumătate din suprafaţă, în strat nu prea gros.

clatite umplute cu ciuperci
4. Pregăteşti două farfurii, una cu pesmet şi cealaltă cu un ou bătut cu sare, şi treci fiecare clătită întâi prin ou şi apoi prin pesmet. Prăjeşti clătitele din nou, până când pesmetul devine auriu. Se pot servi atât calde, cât şi reci. 

clatite cu ciuperci

Cel mai des am văzut această reţetă de clătite cu ciuperci, făcută la cuptor cu smântână şi caşcaval deasupra. Dar credeţi-mă pe cuvânt că varianta de clătite pane cu ciuperci este absolut delicioasă, parcă mai bună decât cea la cuptor.

În speranţa că v-am stârnit interesul, vă urez POFTĂ BUNĂ!!!

Mihaela Dămăceanu