După cum vă spuneam, nu am prea stat liniştiţi la mama. Că nu ne lăsau fructele să stăm şi ne pornirăm deci, să facem gemuri şi compoturi. Astăzi scriu despre reţeta de compot de prune pentru iarnă, pe care mama o face de ani buni şi compotul rezistă foarte bine timp îndelungat. Adică şi doi ani, poate chiar mai mult.
compot de prune pentru iarnă

Nu luaţi în considerare cu prea multă exactitate cantităţile, căci am pornit de la o lădiţă din care am făcut compot, gem şi s-a şi mâncat o cantitate rezonabilă:

Dar pot estima în jur de:

– 5 kg de prune
– 0,7 kg de zahăr
– o lămâie 

Modalitatea de preparare:
1. Spălăm borcanele de 800 de grame şi pregătim capacele. Sunt o mulţime acolo şi pe toate le-am umplut, dar pentru compotul de prune am folosit 8.

borcane pentru compotul de prune pentru iarnă

2. Spălăm prunele şi le îndepărtăm sâmburii.

curatarea prunelor borcane pentru compotul pentru iarnă

 

3. Umplem borcanele pe trei sferturi cu fructe şi adăugăm în fiecare borcan câte 3,5 linguri de zahăr. După părerea mea, compotul este un pic prea dulce şi ştiind acest lucru din anii trecuţi, am pus şi câte o feliuţă de lămâie în borcane. Tot a ieşit puţin cam dulce pentru gustul meu, dar mamele se ascultă, nu-i aşa? Eu cred că două linguri şi jumătate sunt suficiente.

 

etapă în pregătirea compotului de prune pentru iarnă
etapă intermediară în pregătirea compotului de prune pentru iarnă

4. Umplem cu apă fiecare borcan

 

pregătirea compotului de prune pentru iarnă
5. Închidem bine borcanele, înfiletând capacele cât de tare se poate. Luăm o oală mare în care punem o coală de hârtie de ziar. Tot cu hârtie, învelim fiecare borcan şi îl aşezăm cu grijă în oală. Turnăm apă cât să acoperim borcanele şi apoi mai punem deasupra încă o coală de ziar. Să nu râdeţi de ziarele mele, că nu am convins-o pe mama să folosim 10 prosoape pentru a acoperi şi înveli borcanele. Mama este mult mai practică şi am înnebunit-o cu pozele mele, aşa că iar am fost cuminte şi am ascultat :))

 

pregătirea compotului de prune pentru iarnă

 

etapă în pregătirea compotului de prune pentru iarnă

 

etapă în pregătirea compotului de prune pentru iarnă

 

6. Fierbem timp de 55 de minute la foc mediu, apoi închidem şi lăsăm borcanele să se răcească în oala respectivă, până a doua zi.
compot de prune pentru iarnă

 

Am făcut 8 borcane de 800 de grame şi nu am avut cum să calculez preţul pe porţie, întrucât nu ştiu absolut exact, cantitatea de prune şi de zahăr folosită în total. Oricum, prunele la acest moment costă 3 lei kilogramul iar zahărul l-am luat tot cu 3 lei/kg. La o aproximare cam grosieră, totul a costat 20 de lei. Considerând un borcan mare echivalentul a două porţii, rezultă că preţul unei porţii este de 1,25 lei. Dacă mai fac acasă o tură, revin cu calculele la bănuţ şi promit să verific şi cât costă un borcan în comerţ, pentru comparaţie.
Compotul de prune pentru iarnă făcut după această reţetă, rezistă cu brio doi-trei ani şi este foarte concentrat şi aromat. Se simte plăcut şi aroma uşor amăruie a cojii de lămâie, iar zahărul îl puneţi voi după gustul propriu. Tot cu această reţetă, mama face compoturi şi din caise, mere, gutui, struguri, etc. Şi toate sunt mult mai parfumate şi concentrate decât cele din comerţ.
Mihaela Dămăceanu

Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂 

Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!

VA MULTUMESC!

wow us wednesdays
Inspire Me Tuesday